SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
GudeBoy: Nepsal jste to přímo, ale člověk si to z toho už odvodí. V prvním příspěvku to, že vám to vypíná, někdo odpověděl že to není úplně košér. V 80. příspěvku zase píšete, že ta Gude je na stejné úrovni jako Gama, což je podle mě jiný level.
Pokiaľ viem, napísal som , že zváranie je s tým inventorom luxusné a opýtal som sa či je normálne, keď pri zlepení elektródy stíchne ventilátor..čo mi potvrdilo pár ľudí, že je... Z ktorej vety konkrétne usudzuješ, že som myslel, že tá zváračka je zlá, alebo neni nejaký zázrak? V príspevku 80* som opísal to, ako sa mi z oboma inventormi zváralo a moje pocity a aj to, ktorú si nechávam a prečo.Tvrdíš, že je to iný level? Obe si skúsil v rovnakých podmienkach, že to tvrdíš?
Oba inventory sú v približne v rovnakej cene, oba majú rovnaké funkcie a približne rovnaké parametre...a podľa mojich skúsenosti aj približne rovnako sa snimi zvára.. O životnosti a spoľahlivosti nemôžem vyhlásiť nič, keďže ich nemám odskúšané roky. Ty áno? Tak neviem, v čom spočíva ten iný level teda?
Editoval GudeBoy (31-01-2017 15:52:56)
Tak asi jsem si vaše příspěvky vyložil trošku jinak. Se svářečkami Gude jsem svařoval jsem s COčkem, invertor ne.
Ale viděl jsem od GUDE kompresor, v práci máme kotoučové brusky a sloupové vrtačky a myslím si o téhle snačce své. Omicron mám doma, ale trošku jinou kategorii a taky svařuje nádherně. Pak jsem ještě jednou svařoval s Gamou 1550 a COčkama Omi 165, Omi 205. Se všemi pěkná práce.
Takže už nic.
GudeBoy proč se stále držíte svého podivného názvu svařovacího systému - inventor? Název v češtině i slovenštině je "invertor", ostatně kromě vás to píší všichni správně. Je to od slova inverze, tedy nejdříve se vstupující síťové napětí usměrní, toto téměř stejnosměrné napětí se přemění na střídavé o vysokém kmitočtu, který umožní vytvořit i na velice malém transformátoru - po usměrnění - potřebný svařovací proud na jehož vyhlazení stačí díky vysokému kmitočtu zbytkového zvlnění i elektronická tlumivka.
Tradiční provedení ss svařovacího zdroje je těžký transformátor síťového napětí + usměrnění + těžká tlumivka.
Veľmi pekný postreh :-) Sám som si to nevšimol ani neuvedomil :-) ...Pri prvom napísaní toho slova som zrejme napísal (na mobile) inventor a uložil do klavesnice a ona mi to hádže už pri prvých začatý písmenách inv. a ja už automaticky slova odklepnem z návrhu slova... Sranda, že až Ty si si to vsimol a až teraz:-) .každopádne ďakujem za upozornenie a ak som tým niekomu spôsobil akúkoľvek ujmu sa touto cestou ospravedlňujem:-)
Všimlo si toho určitě víc lidí, třeba já :-) Ale jirkati byl jen první kdo to napsal. Nic si z toho nedělej, tohle (a spoustu jiných věcí) plete každý druhý začátečník.
Ohledně TIG, ihlan (nebo kdo to psal) má pravdu, když píše, aby jsi s TIGem na tomto stroji nezačínal. Bohužel, na těhle levných invertorech je to funkce jen "aby bylo co napsat do reklamního letáčku". Na první stránce tohoto tématu jsem to popisoval, jaké parametry jsou důležité, aby se s tím dalo pracovat. Odpovídající stroj by ale znamenal hodně velké navýšení tvého rozpočtu, takže TIG pusť zatím z hlavy, kup balík bazických elektrod a trénuj. Přeju mnoho zdaru ;-)
Tak je ..hlavne, že každý rozumel čo chcem povedať :-D
O tom tigu som sa dnes rozprával s kamaratom, ktory mi vysvetlil ako to funguje a ukázal mi foto zvarov, ktoré s tým robil...sice to vyzerá zaujimavo, ale vzhľadom na ceny potrebných komponentov ako aj náklady na prevádzku takého zvárania ma to ozaj neláka..:-) Presne ako pišeš:-) ..máš pravdu, kúpim si bazické elektródy a budem variť a trénovať:-) ...ozaj ako je to je s nerezou, meďou, liatinou, prípadne hlinikom? Viem, že su tu o tom témy, ale využijem túto tému na to ...zaujima ma len v stručnosti, či sa týmto invertorom ;-) dačo take dá zvárať .....
GudeBoy napsal(a):
...ozaj ako je to je s nerezou, meďou, liatinou, prípadne hlinikom?
Jsou elektrody přímo na nerez,hliník,litinu atd ...
např :
https://www.google.cz/search?q=elektrod … BvgQsxgIGQ
https://www.google.cz/search?q=elektrod … y+na+nerez
https://www.google.cz/search?q=elektrod … +na+litinu
Editoval Peskora (31-01-2017 19:40:23)
To samozrejme viem... Skôr ma zaujima či na invertore ktorý mám dokážem niečo také zvárať , prípadne či to je iná "politika" pri takom zvaraní :-)
Ales_: On to odomna pocut nechcel lebo ja mam 166 a on ma 160tku Hold Evita potom mala pravdu multifunkcia
bude ziadana(ALU) ale kvoli rozpoctu sa to zcvrkne na povodnu poziadavku. Este elektrody na Titan sme zabudli neee
hlinik titan liatina idealne na porovnanie Gude s Gamou
Kamarat ma pravdu budik,flaska,plyn,horak s ventilkom a kopa volneho casu s pevnymi nervami to je TIG ala GAMA 16x
To uz radsej z toho stareho trafa si spravit nejaky maly MIG jooj toto som asi nemal spomenut
Editoval ihlan (31-01-2017 20:31:38)
Ja sa pýtam čisto zo zvedavosti... Ja budem rád ak budem s týmto zvárať železo, aspoň ako tak na úrovni. ..ak ale by bolo treba nejaký farebný kov zvariť, chcem len vedieť, či sa to týmto dá ...to je celé.
na měď: http://www.esab.cz/cz/cz/products/index … ode=410108
Editoval Ládes (01-02-2017 17:27:08)
Svářet se dá . Ale ty to stejně jako já dobře dělat nebudeš . Nebudeš mít praxi a z toho zpět na .... Svářím sice litinu , nerez i hliník , je to sice funkční , ale není pěkné pro oko .
Takto som to potrebovať vediet :-) dakujem ...veď ak sa nepodarí pekne zvrátiť, stále je tu brúska :-D
Editoval GudeBoy (01-02-2017 07:43:16)
Hliník se svařuje elektrodou hodně blbě, je to spíš jako nouzovka. Zato se mi podařilo zeťovi elektrodou pro tvrdonávary perfektně vytvořit nové ostří už na dvou sekyrkách, nemůže si to vynachválit.
Tieto elektródy sa bežne predávajú aj ako kusovky. Kúp si z každej , vyskúšaj si to a budeš sám vidieť na čo to je a na čo nie... Môžem ti v rámci fóra zopár elektród na liatinu na skúšku nezištne poskytnúť...
To jsem rád , že už to víš . Na papíře se ještě nikdo svářet nenaučil a na škatulce s elektrodou máš napsané co potřebuješ . A potom jak za Lenina učit se , učit se ....
Ďakujem páni... Ono také zváranie bude asi skor len o tom, že na nejakej prkotinke prsknuť nejakú prasklinku a zabrúsiť...tam bude asi najpodstatnejšie vedieť o aký druh kovu presne ide a následne vybrat presný typ elektródy....
Inak, čo sa ešte chystám spraviť je, že vymením kliešte na držanie elektródy , tieto sa mi nezdajú:-/
A už mám doma aj samostmievačku:-) tak už len nech je čas a ide sa na to... :-)
Ešte spomenie takú drobnosť o ktoréj tu padla reč...mal som obavy, že pri takomto staršom modely je možnosť, že by som kúpil "stroj", ktorý by mohol stáť na skladoch aj niekoľko rokov.... Dátum výroby môjho kusu ja 16.12.2016 :-) ..Predajca sa len pousmial na mojej otázke a povedal, že toto je jedna z najpredávanejších zváračiek, tak sa velmi na skladoch neohrejú :-)..asi ma to kus aj potešilo :-)....to len tak na okraj :-)
Editoval GudeBoy (01-02-2017 11:08:34)
Popozeraj videá od Jodyho na youtube tam je krásne vidieť ako sa zvára.Tu je link https://www.youtube.com/user/weldingtip … cks/videos
Zváranie hliníka eldou je dosť na prd mne sa nepodaril ani jeden dobrý zvar.Tie eldy velmi lahko nasajú vzdušnú vkhkosť a potom sa rozpadá obal ,nedajú sa presušiť a možno ich vyhodiť.Mne sa to stalo a pritom som ich mal zabalené v igelitovom sáčku.Kupoval som ich za centov za kus.
Zváranie hlinika elektrodou https://www.youtube.com/watch?v=_g-IWPYNIeI
Editoval huat (01-02-2017 13:24:39)
GudeBoy napsal(a):
Ešte spomenie takú drobnosť o ktoréj tu padla reč...mal som obavy, že pri takomto staršom modely je možnosť, že by som kúpil "stroj", ktorý by mohol stáť na skladoch aj niekoľko rokov....
To jsem psal já, ale měl jsem na mysli tu Güde, je to už hodně starý model a podle ohlasů na zahraničních fórech i prodejnosti v různých státech to vypadá spíš na ležák, nedivil bych se, kdyby ležely vyrobené desky léta ve skladu. Třeba elektrolyty i některé levnější izolační hmoty stárnou, i když se nepoužívají, a každý rok dobrý.
GudeBoy napsal(a):
... Ono také zváranie bude asi skor len o tom, že na nejakej prkotinke prsknuť nejakú prasklinku a zabrúsiť...
K tomu broušení svarů: kdysi dávno jsem četl v nějaké publikaci, že s ohledem na menší závar a nižší vrubovou houževnatost se nedoporučuje přebrušovat svary, provedené rutilovými elektrodami, zvláště u tenčích svařenců - mohlo by dojít k jejich lomu. U bazických elektrod je údajně tato situace znatelně příznivější a přebroušení svarů nevadí.
Nevím, co je na tom pravdy, možná mě tady odborníci opraví a toto vyvrátí, nicméně tato pasáž mi v hlavě zůstala celá léta.
Co se týká svařování jiných kovů než černé oceli.
Každá elektroda má vedle optimálního svařovacího proudu i další parametry.
Svařování asi nejvíc ovlivňuje napětí na oblouku elektrody.
Některé elektrody mají to napětí 22 - 25 - 30 volt. Jiné mají to napětí třeba 40 volt a některé speciální í víc. Invertor přirozeně musí pro dané napětí dodat příslušný svařovací proud - tepelný výkon a mít v tomto provozním bodu i dobrou celkovou svařovací charakteristiku. Pro ty náročnější elektrody to už nemusí levnější invertor úplně dobře zvládnout a potom se s elektrodou svařuje hůř než by to šlo na lepším a dražším invertoru.
nejlíp, nejnižší napětí mají svařovací elektrody pro černou ocel. Rutilky, kyselé, basické.
pravdu díš kolego Radime, proto si lidé pochvalují modré zázraky (Třebíč) obyčejné elektrody to zvládá dobře, nějakou přechodovku nebo nerez už je trápení. Budu se muset na ty volty na obalu podívat
Bourači na obalu se napětí na oblouku nedovíš, tam je uvedeno doporučené napětí pro pohodlné zapaování. Co se týká sváření s elektrodami, které vytvářejí velké kapky (nerez, bronz, nikelitky), tak to je věcí dynymické charakteristiky, za kterou je zopovědná u invertorů hlavně funkce ARC Force. To už tu bylo popisováno. Invertor tím, že se jedná o stenosměrný zdroj dává předpoklad všestranějšího využití. Doporučil bych Guedechlapci, aby oba stroje porovnal při použití bazických elektrod na minimální proudy a zkusil proud snižovat. Zkoušel bych to na elektrodách nerez bazických (koupit několik kusovek 308 průměr2). U které bude možno udržet oblouk s menším proudem, u té je předpoklad, že bude fungovat lépe i při podmínkách blížících se těmto mezním. Ono totiž zkoušet na bazických o2,5 při proudu 80-90A nic neukáže. Při tom nebudou velké rozdíly mezi svářečkami.
No, tyto parametry jsem před nějakým rokem viděl v popisech elektrod na webových stránkách Esabu. Obecně asi čím méně důvěryhodný výrobce elektrod, tak tím méně takových údajů zveřejňuje.