SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Měl bych dotaz ohledně plynu co2, lze svařovat i potravinářským plynem nebo pouze technickým plynem, nebo je mezi nima nějaký rozdíl? Někdo tady psal že ten tecnický je přesušenější, mě známý tvrdí že mezi nima není rozdíl. Ve své podstatě je ve flašce zkapalněný tak to přesušení nějak nechápu.
Offline
V minulém zaměstnání jsme omylem vyvařili láhev určenou na výrobu sifonu a nikdo si ničeho nevšimnul, ale je pravdou, že technický CO2 je bezvodý. Milan246
Offline
co2 ve flaškách není zkapalněný, nýbrž stlačený, třeba na 200 atm (bar) Mp. Při výrobě vždy obsahuje nějaké % nebo °/°° vody, pro potravinářské účely to většinou nehraje roli, při svařování už může, proto se co2 jako ochranná atmosfera ještě před stlačením "přesušuje".
Některé plyny se dodávají i zkapalněné, ale je to kapalina - skupenství toho plynu, nikoliv voda H2O.
Offline
Potravinársky plyn CO2 je chemicky čistejší. /mal by byť/
Offline
Teď mě tak napadá potravinařsky CO2 je čistějši...ale kdybyněkdo omylem použil CO2 na svařeni třeba na vyrobu již zminovanyho sifonu. Může to nějak člověku uškodit...? Mate stim někdo nějakou skušenost..?
PS: Omlouvam se...není to moc k tematu...jen mě to teď nějak napadlo.Tak jsem s echtěl zeptat.
Offline
to Holbaj: kamarád tlačí s technickým co2 pivo už víc než šest let a zatím mu to neuškodilo ( ročně vytočí přes 20ks 50L sudů, pro zhruba 10 lidí - stálé osazenstvo ). Pak vím o pár dalších lidech kteří ho používají také, ale kratší dobu. Já používám tech. co2 na pivo cca dva týdny, chuťově není rozdíl.
Offline
Dle tvrzení školícího technika svářecí školy a po kontrole bezpečnostních listů Linde kdy skladba i číslování CO2 je v pořadí technický,potravinářský,
svařovací,medicinální lze nabýt dojmu že po stránce kvality je svařovací vyráběn z potravinářskáho a navíc přesušením zbaven vody. Pozor toto je to jen můj názor.K tomu by se musel ozvat nějakej chemik nebo technolog.
Potravinářský má asi jen navíc deklaraci o nezávadnosti v čistém technologickém postupu včetně plnění a lahví.
Docela by mně zajímalo jak to je.Mám kamaráda na fakultě chemie ale mají prázdniny tak zkusí zjistit jak to je ale až po prázdninách.
Offline
Mám stejné informace. Tedy, že svařovací CO2 je přesušené a zbavené vody. V potravinářském CO2 můžou stopy vody být, proto je pro svařování nevhodný. Není jí tam sice moc (to by pak z toho byla sodovka ), ale je tam. A to při svařování vadí.
Také jsem slyšel, že rozdíly mezi svařovacím a potravinářským jsou ve vnitřní čistotě lahví. Tedy, že u svařovacího se na to tolik nedbá a neměl by tedy být používám pro potravinářské účely. Ale je to bez záruky! Zkrátka jedna paní povídala...
Praxe je ovšem taková, že když dojde plyn a hospoda je plná, připojí se cokoliv co má stejnej závit, nebo na co se seženou hodiny. Viděl jsem točit pivo kyslíkem. Prostě došlo CO2 a po ruce byl jen kyslíkovej redukčák a flaška. O připojování svařovacího CO2 nemluvě. Je to sice už dost dávno a po vstupu do EU se hygienické podmínky velmi přísně hlídají, ale o zapadlejch "pajzlech", nebo různejch polosoukromejch "outdoor" akcích si žádné iluze nedělám. Tam se neřeší ani redukčáky v potravinářském provedení, tak na co plyn...
Ale osobně mohu doporučit Biergas (70%Dusíku + 30%CO2). Sehnat se dá už běžně a pivo je pak jako křen. Pochopitelně při dobrém chlazení a ne zahrabanej sud v hlíně a obloženej močovinou. Ale to jsem trochu odbočil...
Offline
bourač napsal(a):
co2 ve flaškách není zkapalněný, nýbrž stlačený, třeba na 200 atm (bar) Mp. Při výrobě vždy obsahuje nějaké % nebo °/°° vody, pro potravinářské účely to většinou nehraje roli, při svařování už může, proto se co2 jako ochranná atmosfera ještě před stlačením "přesušuje".
Některé plyny se dodávají i zkapalněné, ale je to kapalina - skupenství toho plynu, nikoliv voda H2O.
Musím oponovat CO2 je v láhvi kapalný (2-7MPa v závislosti na teplotě) a proto se neprodává na MPa, ale na kilogramy.
Offline
admin napsal(a):
Ale osobně mohu doporučit Biergas (70%Dusíku + 30%CO2). Sehnat se dá už běžně a pivo je pak jako křen. Pochopitelně při dobrém chlazení a ne zahrabanej sud v hlíně a obloženej močovinou. Ale to jsem trochu odbočil...
Pokud se točí běžná pivní produkce ( starouš, gambáč... ) je lepší použít směs, dělají se v různých poměrech dusíku a co2 ( protože oni to pivo vaří silnější, naředí podle potřeby vodou a nasytí co2). Jinak to bublá jak sodovka. Pro speciality typu Velvet, Démon a většinu mikropivovarů nevadí čistý co2. Tam se pivo neředí ani uměle nedosycuje. A doporučuji používat minimální tlak! Osobně mám nastaveno 0,8 baru a stačí to. A kvalitní chlazení beru jako samozřejmost. Není nic horšího než teplý pivo.
To jsme se od sváření dostali daleko! Jdu si jedno natočit
Offline
Páni o čistote potravinárskeho CO2 som počúval v sl. rozhlase, kde oslovili hygieničku, či je vhodný technický plyn co2 plnený v hastexe, na výrobu sódy a šumivého vína. Jej odpoveď - nie lebo obsahuje ťažké kovy a uvádzala aj množstvá, ale tie si už nepamätám.
Offline
to petce: to už jsi psal tady http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=840
pak jsi ale dodal:
Fľašu daj vyčistiť, ale poznám aspoň desiatich čo robia sodu a šumivé víno už aspoň 15 rokov a nezdajú sa byť chorý, skôr vyzerajú ako notorici a plnia v hasičiarni. Nechcel som Ťa odradiť. Opýtaj sa v plniarni čím plnia či sa to dá používať i na potravinárske účely.
Z toho usuzuji, že se není třeba otravy těžkými kovy bát. Myslím, že za 15 let by se to určitě projevilo.
Editoval alofok (11-07-2009 22:23:07)
Offline
Nie som lekár!! A šumivé u nich nepijem!
Offline
Já taky ne!!! A víno radši bez bublinek Třeba nám někdo řekne, jak je to skutečně.
Offline
Nie je nad dobrú Frankovku a ďalších iných tisícok značiek, tak sa majte a príjemný víkend.
Offline