SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
K těm rohům, jak je brousit-až leštit? Jak se to dělá a čím? Dky
My na vnitřní rohy v případě nutnosti používáme vysokoobrátkovou vzduchovou mašinku s kulovými frézami, na přilehlé plochy kuželové frézy a jemné kotoučky.
na vnitřní rohy se mi osvědčili tvrdokovové frézy a na konečné doleštění lamelové kotoučky od Dremelu - průměr cca 15 mm, dobrý výsledek ale práce je to hrozná
Szabitch napsal(a):
na vnitřní rohy se mi osvědčili tvrdokovové frézy a na konečné doleštění lamelové kotoučky od Dremelu - průměr cca 15 mm, dobrý výsledek ale práce je to hrozná
náký odkaz na ty frézy by nebyl?Nástroj na se nazývá přímá bruska?Dík
třeba zde - http://www.landsmann.cz/nastroje-na-fre … tml?page=1
pozor tyhle frézy se dělají i z "rychlořezky" - na hliník to stačí, ale na ocel jsou potřeba ty tvrdokovové
Tyto frézky jsem už zkoušel, s výsledkem však nejsem spokojený. Použil jsem přímou brusku-Makita, tak snad dobrý, ale je to dost "poskákaný" a nešlo to ani vyleštit. Jakou máte leštící pastu, zkusil jsem klasickou jemnou a hrubou leštící pastu, žlutá a červená, ale asi to není to pravé ořechové.
Díky
stroj se jmenuje přímá bruska.Mezi top výrobce hobby modelů patří dvojka Proxxon a Dremel.Z levnějších profistrojů jsem zatím viděl jen stroj od Protoolu bavíme li se o strojích s elektromotorem.Trochu větší výběr panuje na poli nářadí hnaného vzduchem.Nejrůznějších "Fortunek se dá sehnat celá škála,ty nejmodernější točí přes 60tis./min,hnací turbínka je karbonová jen je potřeba zajistit "přimazávání" jinak je vcuku letu po ní.
Karbidové rotační pilníky jsou bezva,poradí si i s tvrdým svárem na kterém jde rychlořezka za chvilku do kytek.Jediné co bych jim vytknul jsou ty superostré titěrné jehličky které z odebraného materiálu vytvářejí.Pak trávím hodiny s rýsovací jehlou a vyrýpávám si šponky.Dělat bez brýlí je celkem nemyslitelné-koleda o návštěvu u očaře.
Nějakou nabídku profimašin měla "Polytechnika",ale nemůžu se dostat na jejich web,tudíž si nejsem jist zda ještě fungují.
Editoval Ládes (27-06-2013 21:21:49)
Pokusník napsal(a):
Tyto frézky jsem už zkoušel, s výsledkem však nejsem spokojený. Použil jsem přímou brusku-Makita, tak snad dobrý, ale je to dost "poskákaný" a nešlo to ani vyleštit. Jakou máte leštící pastu, zkusil jsem klasickou jemnou a hrubou leštící pastu, žlutá a červená, ale asi to není to pravé ořechové.
Díky
Leštit po ofrézování nelze, povrch je moc hrubý, chce to vyhladit smirkovými lamelovými kotoučky(něco jako zde ale menší - http://www.brusivo-luko.cz/product/lame … p-080-919/), v dalším kroku to ještě vezmu kotoučkem z netkané textilie a až pak leštit.
dnes som mal moznost yvskusat tie kotuce "luca-brasiv" konkretne 125x1,6mm novy kotuc nevydrzal ani 60 cm rezu v 4mm plechu !!!!! do materialu absolutne nesiel trebalo vyslovene tlacit,nechapem ako sa moze take daco vobec vyrabat...
záleží jak to kdo má v ruce. taky na typu fortuny. mám vyzkoušeno že různým natáčením nástroje se mění vyváženost/nevyváženost, je to slyšet na chodu fortuny, zatím používám jen elektrické (elektrickou jednu) otáčky 30000, asi 600w a jsem sní spokojen. pokud bych kupoval další asi bych koupil vzduchovou deprag ale ještě bych promyslel jestli je to energeticky výhodné (kompresor). nástroje jsou různé jak brusné kameny různých barev na různé materiály tak kovové používám jen na hliníky. u těch kovových je ještě rozdělení na extra pro ruční použití které jsou řádově dražší ale prý vydrží mnohem víc než hss protože ruka je ruka. jestli je povrch doskákaný tak to chce tréning prostě to neumíš.
Ahoj.
Jsem nováček. Byla tady řeč o nějaké Kyjovské firmě. Nevíte někdo název té firmy? Bydlím kousek od Kyjova a není problém se tam dostat. Chtěl bych zkusit od nich ty kotouče.
Díky za info
Koukám teď na kotouče zn. Bizon jsou italský, jejich prodejnu máme přímo u nosu.
Nemá někdo z Vás přímou zkušenost ???
Editoval milosak (17-08-2013 21:23:43)
najviac sa mi osvedčili kotuče Herman,mali skvelý uber a dobru životnost. V predajniach sa kvoli hlupej polike Herman už nenachádzaju bežne. Klingspor su tiež velmi dobré a skvelé su od jednej nemeckej značky Rhodius. Najkastrofalnejšie boli Slovinské kotuče,odporučam sa im vyhnut oblukom,cena a životnost boli dobré,no uber materialu takmer žiadny. Ked sa na flexu netlačilo,tak to len obrusovalo,ked sa pritlačilo privelmi,tak sa začal kotuč drobit-odlietaval brusny materiál. Madarské ma tiež sklamali,uberali neuveritelne,no utrhli sa u hriadela,takže sa využit nedali. Momentálne používam Hitachi kotuče,rezné skvele režu a neubuda z nich rýchlo,zostanem u Hitachi a Rhodius.
Editoval Brembo (10-09-2016 00:08:57)
Zdravim ve spolek dobře se mi osvědčili rakouské kotouče rapoflex 180 mm kupuji je v nekázance za 30 kč berou dobře a to i na ,,plocho,, měl jsem před tim kotoučem od optimy a děs a hruza... pro porovnàní řezal jsem s tim dvacitku roxor a když jsem porovnaval ten po jednom řezu a nový tak tam nebyl citelný rozdíl jen to že byl ošoupaný ... ale co jsem se díval tak je tu nikdo neprodáva podle internetovych stranek je to zaobalený 3m. Též dobrou skušenist mam s 125mm kotoučema 3m za 25 kaček ☺
Brembo napsal(a):
najviac sa mi osvedčili kotuče Herman,mali skvelý uber a dobru životnost. V predajniach sa kvoli hlupej polike Herman už nenachádzaju bežne. Klingspor su tiež velmi dobré a skvelé su od jednej nemeckej značky Rhodius. Najkastrofalnejšie boli Slovinské kotuče,odporučam sa im vyhnut oblukom,cena a životnost boli dobré,no uber materialu takmer žiadny. Ked sa na flexu netlačilo,tak to len obrusovalo,ked sa pritlačilo privelmi,tak sa začal kotuč drobit-odlietaval brusny materiál. Madarské ma tiež sklamali,uberali neuveritelne,no utrhli sa u hriadela,takže sa využit nedali.
Herman a dobré?! Nejhorší kotouče, jaké jsme kdy v práci měli! Není nad recu... Na občasné domácí použití snad dobré, ale pro větší výrobu ani zadarmo... S brusným kotoučem jsem zabrousil 2 sváry o délce cca 150mm (do roviny s převýšením cca 1,5mm) a mohl jsem ho vyhodit... Podobně i řezné kotouče a lameláky raději ani hodnotit nebudu. jeden kotouč, jeden (dva) sváry... Jak jsem našemu nákupčímu řekl, na jednu recu potřebuju 3 hermany...
No jak jsem jukla, tak používáme Rhodius, Pferd a Tyrolit, i lameláky, nejdražší nákup byl kdysi od firmy Berner, sice jsme to skousli,poprvé ale naposled....
Na kotouče doporučuji mrknout sem http://www.akros.cz/naradi-a-prislusens … erial/kat/.
Dobrý den, našel jsem tohle téma. V práci používáme taky kotouče značky Reca, jak řezací tak brusné. Řezací super, pokud není někdo tydýt, tak vydrží opravdu hodně. Brusné nic moc, ale asi je více druhů, protože někdy berou pěkně a někdy vůbec. Co jsem koukal po netu, tak ale asi prodávají jen firmám, tak na domácí použití nejde.
V garáži jsem používal více značek, nejlepší zatím asi Klingspor a to i přes to, že kupuji ty levnější. Největší katastrofa Magg, ty se ztrácí před očima, velké zklamání i 3M kotouče. Ale byly to 3M za pár korun, ty dražší jsou možná lepší.
Lameláky taky asi nejlepší Klingspor. Kupoval jsem to ale v ostravě ve velkoobchodě, který už prodává jen firmám, takže útrum. V obchodech jsou Klingspory hodně drahé. Naposledy jsem koupil vámi chválené Tyrolit, sice jen lameláky, ale výdrž slušná, srovnatelná asi s těmi Klingspor. Zkusím i řezací kotouče, ale jaký typ prosím kupujete?
aj solidni vyrobcovia brusiva maju vždy rozne druhy na rozne materialy a z rozneho druhu brusiva. podla toho aj patrične stupa cena. a v podstate to aj celkom kopiruje ta kvalita cenu.
najlepšie fiberove kotuče čo mam doma su od 3M Cubitron II 982C, je ten rozdiel poznat oproti inym, beru rychlejšie aj dlhšie vydržia, iba cena sa im dobra nepodarila.tieto si šetrim na sviatky.
vačšinou však použivam tieto čo som nakupil hromadu za par korun z bazaru, su skoro tak dobre ako tie cubitrony:
Vulkánfíbrový kotúč CS 565
a rezacie kotuče sa mi zdaju zo značkovych skoro všetky na jedno kopyto s malymi rozdielmy, akurat lepšie sa reže s rychlo reznymy ale tie zas menej vydržia
osvedčila sa mi aj značka LUKAS
herman...male kotuče made in china ..totalny šmejd, velke priemer 400mm su made in italy , tak tie su taky priemer kvality
Editoval tarzan (31-12-2016 16:58:46)
V garáži jsem zkoušel i lameláky Magg, ale taky bláto, ztratily se po chvíli.
Ve firmě kde jsem dělal předtím používali Optima. Brusné dlouho vydržely, ale na druhou stranu málo braly, takže se muselo hodně tlačit. Potom zkoušeli koupit 3M Cubitron, takové žlutooranžové, to byly držáky, ale kus prý okolo 100,- kč, takže do garáže nic moc. Stejně nejčastěji používám na karosařinu lameláky a řezací kotouče 125 nebo 115x1mm. Když nejsou tak 1,2mm.
Ty tyrolit jsem právě ještě nezkoušel řezací, tak někde koupím pár na zkoušku. A nezkoušel někdo kotouče Extol?
Extol nebrat, nářadí je použitelné, ale spotřební materiál je k ničemu. My střídáme podle momentální ceny Klingspor, Forza Pro (červenostříbrné) a Norton. Ty ceny se dost mění, kdo má trochu úspěch na trhu, hned nemálo zdražuje. Že "značkový" kotouč vydrží 2x déle než třeba ten Norton je hezké, ale nemůže stát 3x víc -resp. může, ale nemá smysl to platit.
Kotouče Magg jsem vzal loni v nouzi narychlo v OBI, je až s podivem jak rychle dokáže kotouč zmizet a jakou mlhu při tom vyrobí
Já mám učet na umakovu a po slevách je to tak málo že je přehazuji často a tak je to super. Pokud budete mít špičku ale sjetou tak lépe bere ten nejhorší kotouč ale novéj.
Cau ja používam řezne kotouče 125 ,150 značky: WURTH ZEBRA, ROTULFF PROMAX ,KLINGSPOR KRONFLEX A24R SUPRA , kamen busny na flexu Carborundum elektrite, lamelaky minimalně ale mam značky Lucas a Norton jinak nejvíc Používam brusné papiry na gumovy unašeč WURTH zrnitost p36,40,60,80 a 125 a značku VSM CERAMIC stejnou zrnitost
No co jsem ještě nakupoval v tom velkoobchodě v ostravě, tak jsem bral spíše ty Klingspor Kronoflex, typ ale nevím. Řezací kotouče i lameláky. Nejsou nejlevnější, ale výdrž slušná. Když to ale napíši podobně jako Rellik, tak třeba ty Magg jsem použil 3 řezací a Klingspor stačil jeden. Lameláky na broušení to samé. U těch třeba Magg ten písek hned odpadne, hadrou se potom špatně brousí.
Ale i ceny šli hodně nahoru. Když jsem nakupoval třeba ty Klingspory za 20,- kč řezné 125mm, lameláky řekněme za 30,- kč i s DPH před pár lety, tak za pár měsíců šly ceny tak hrozně nahoru, že třeba ty samé řezné stojí v dnešní době řekněme 30,- kč kus a lameláky 40,- kč kus. Člověk si řekne že to není moc, ale když toho berete více, tak se to nakupí a hned máte třeba 500,- kč pryč. A to bylo po starému, nové ceny bych dal skoro 1000,- kč jen za kotouče. Beru třeba 20 řezných a 5 lameláků, protože dělám na autech a tam to hodně ubývá.
Ty extol známý chválí, tak jsem je chtěl zkusit. Mám od nich brusku a pár drobností a spokojenost. Ale jestli kotouče nestojí za nic, podobně jako ty Magg, tak to nemá cenu kupovat.
Editoval varok (31-12-2016 20:44:13)
Dnes som bol u kamoša,rezal neaké hrdzavé rúrky a vinkle s 230 karboškou s kotúčmy Flinke čo sme minule kupovali na blšáku.Tie kotúče sú totálne na prd!Akoby boli z dreva viacej ubúdalo z nich ako z rezaného materiálu.Behom pár minut minul 3.Potom dal neaké slovinské s nimi nebol žiadny problém.Takže Flinke kotúče nekupovať!