SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
na co sluzi zavitorezna hlava? napr. https://www.uni-max.sk/zavitorezna-hlava-m3-m12/d/
je potrebna, ked mam na vrtacke moznost reverzacie otacok? mam http://www.bow.cz/produkt/3003233-stoln … pro-400-v/
alebo staci zavitnik len upnut do hlavicky?
alebo je to cele blbost - najmensie otacky na vrtacke su 200 ot/min
potrebujem narezat vacsie mnozstvo zavitov M10 do obyc. konstrukcnej ocele S235JR a pozeram, co by bolo najrychlejsie a najjednoduchsie
zavity resp. diera bude priechodzia
nejaka ina moznost?
tip na dobry zavitnik?
maticove nity nejde pouzit
Editoval rcp (23-12-2016 20:28:15)
Jaká je tloušťka materiálu? Kolik místa je pod dírou pro závit?
Strojní řezání závitů vyžaduje, aby se závitník kromě otáčení ještě pohyboval nahoru a dolů podle stoupání závitu. To se závitníkem v hlavičce vrtačky asi moc nefunguje. Tento týden jsme zničili několik strojních závitníků M16, protože frézař pospíchal a nevracel se po každé otáčce zpět. Po třetím závitníku jsem měl dojem, že majitel firmy utrhne tomu hochovi hlavu. Půlka zisku firmy za vyzávitování děr v jeklech 140 x 140 mm do přivařených výztužných desek byla v tahu.
Takže asi raději závitovat se závitořeznou hlavou.
bourač napsal(a):
Jaká je tloušťka materiálu? Kolik místa je pod dírou pro závit?
miesta je tam dost, hrubka cca 20mm, ale zavit nemusi byt celych 20mm (spodna polovica materialu moze byt napr. navrtana na priemer 11mm, do vrchnej polovice navrtanej na priemer 8,5mm by sa rezal zavit)
Tak zavitová hlava je to jak se to má dělat .Já řežu do plotem 15 mm závity 12 na soustruhu a plotnu mám v přípravku a zatím mi stačí 1 závitník na 200 děr. Vrtačku mám také ale tak mi to přišlo snadnější.
pat napsal(a):
Tak zavitová hlava je to jak se to má dělat .Já řežu do plotem 15 mm závity 12 na soustruhu a plotnu mám v přípravku a zatím mi stačí 1 závitník na 200 děr. Vrtačku mám také ale tak mi to přišlo snadnější.
Do platne o sile 15 mm je na M12 maticový závitník trochu veľa, Netvrdím že sa to nedá, ale je to trochu veľká hrúbka. Novým ostrým závitníko,dobre mazať a reverzovať.
nevím o jaké množství závitů jde, já řezal stovky závitů do zabudované konstrukce, ruční vrtačkou, M10 maticový závitník, řepkový olej, vrtáky jsem vyzkoušel víc rozměrů po 0,1 mm nepamatuju který ale byl o nějakou desetinu větší než 8,00mm. Závitník to vydržel celou akci. Tloušťka matroše cca 8mm.
ok, tak fajn
tip na slusnu a lacnu zavitoreznu hlavu?
tip na zavitnik? (dier bude asi 200)
Si nerozumíme já dělám posuvné brány do plocháče o síle 15mm vyřežu závity a potom k ní přivařím roksory ty plotny se zalejí do betonu kde plotna je 0 a já do těch děr potom šroubuji pojezdové vozíčky na bránu. Nemusím se při montáži drbat s chemickou kotvou
Áno, už to chápem. Myslel so že sa jedná o samotné rezanie závitov, teda podľa témy vlákna. Sorry!
rcp napsal(a):
na co sluzi zavitorezna hlava? napr. https://www.uni-max.sk/zavitorezna-hlava-m3-m12/d/
je potrebna, ked mam na vrtacke moznost reverzacie otacok? mam http://www.bow.cz/produkt/3003233-stoln … pro-400-v/
alebo staci zavitnik len upnut do hlavicky?
alebo je to cele blbost - najmensie otacky na vrtacke su 200 ot/min
potrebujem narezat vacsie mnozstvo zavitov M10 do obyc. konstrukcnej ocele S235JR a pozeram, co by bolo najrychlejsie a najjednoduchsie
zavity resp. diera bude priechodzia
nejaka ina moznost?
tip na dobry zavitnik?
maticove nity nejde pouzit
Funguje to tak ked sa pritlačí tak sa točí normálne ked sa doreže závit spätným potiahnutím sa okamžite reverzuje t.j.vytočí závitník a netreba prepínať na vrtačke.Je to rýchlejšie a bezpečnejšie ,vrtačka sa vplivom zotrvačnosti nedá okamžite reverzovať.
Tady bylo více otázek. Hlava z dotazu nepotřebuje reverz,ale musí mít opěru proti protočení.
Může to být sloup vrtačky,nebo zarážka v T drážce. Hlava točí na reverz dvojnásobek otáček.
Maticový závitník je klasika: já bych použil spirálový,nebo silový asi 500/min. .. Při použití
kvalitních řezných olejů.
Ja len dodám ,že ak si nastavíte hĺbkový doraz na vŕtačke dajú sa so závitoreznou hlavou rezať závity aj do slepých dier. Je to výborná vec.
Doraz není potřeba, závitořezné reverzační hlavy mají nastavitelnou momentovou spojku, takže po dojetí závitníku na dno se zastaví a zpětným pohybem se vrátí zpět.
zabudol este zavitnik napr takyto https://stroje.bazos.sk/inzerat/6777453 … GARANT.php
dik za odkazy
mas nejake skusenosti s tou hlavou? oproti dalsim, co som pozeral je o cca polovicu lacnejsia - nerozpadne sa mi to v ruke?
Máme to v práci a používa sa to ked treba rezať viac závitov, lepšie povedané stovky kusov...
Ako bolo popísané pri tlačení sú pravé otáčky, ak sa povolí sú lavé - netreba 2 ludí aby prehadzovali otáčky, respektíve netreba upínať kus/zverák.
Po novom máme novú stlpovú vrtačku, ktorá má tlačítko na konci pák a tým sa prehodia otáčky, ale na stovky závitov je lepšie riešenie tá hlavička
mal som pozicanu podobnu s touto konkretnou nemam ziadne skusenosti,z tohto obchodu som uz poobjednaval plno veci a aztial spokojnost,takato hlava je dobra len ked sa roby naozaj vela zavitou nenormalne to urychli pracu hlavne ked su to enni kusovky...spravis pripravok do ktoreho to vkladas a ide to ray dva,ja som tak rezal zavity do pasovin bolo toho za kybel a islo to fakt nenormalne rychlo,zavitnik spiralovy povlakovany a samozrejme mazanie/chladenie je to uplne ina liga ako ked sa roby zavit rucne
tato hlava vyzera o dost masivnejsie
http://www.nastrojenaradi.cz/zavitorezna-hlava-gsa-2
https://www.youtube.com/watch?v=--ZpmKEyxmE
tie hlavy sa objavuju na bazosi...ceny okolo 100/150 ale videl som uz aj ulozenky po 50 eur no tie boli za par hodin prec
Mám drobný dotaz tak ho přihodím sem pokud nevadí.
Dneska jsem dělal ručně očkem několik závitů M14 na kulatinu. Zkosil hrany, namazal olejem (obyč motorový) a řezal (délka max.50mm).
Dělal jsem to poprvé. V průběhu jsem mazal, profukoval od třísek ale závit se hodně trhal.
Pak jsem dělal vždy jednu otočku 360°, odjel, naolejoval a zase další záběr 180°+180°. Trochu se to zlepšilo ale furt nic extra.
Nevíte kde je problém? Teplota (venku)? Měl bych postupovat víc plynule místo dvou záběrů? Jinak mazat?
Budu jich dělat ještě několik tak bych je rád už měl tip top (jsou to konce táhel do dřevěné stodoly na zavětrování a našponování.)
Bude to materiálem .
bola gulatina opracovaná na predpísaný primer? Závitníkom otáčat plynule a pomaly,urobit max 360 a potom spat o 90 až 180 stupnov. Mazat netreba po každej otáčke,namazat materiál po celej dlžke a po 4 závitoch už kvapkat olej zvrchu,medzi drážky závitníka. V prípade potreby robit len 180 stupnov a 90 spat. Drážky čistit pravidelne. Občas urobit i 3-4 otáčky spat,pre vypadnutie triesok.
jak píše Brembo kulatina nemusí být opracovaná pokud jde o kulatinu taženou.Pokud je válcovaná nutno stočit na 13,9mm
Ručně řezat závity očkem je problém zkosení hran musí být souměrné jinak se závit očko tlačí k jedné straně a udržet kolmost k ose další problém.
Dej to někomu kdo má soustruh tam to očkem udělá pěkně (pokud to není materiálem nebo tupím očkem nebo nové z Baumaxu)