SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Našel jsem doma několik MOSFET tranzistoru NTY100N10 (100V, 123A). Chtěl bych je využít k starší trafosvářečce na stavbu usměrňovače s regulací svářecího proudu. Ví mi nekdo poradit nebo poskytnout podobná schemata?
Usmernovac pujde udelat bez problemu. Ovsem regulace proudu je dost slozita. Navic se pro regulaci a usmerneni musi pouzit samostatne tranzistory.
Take zvazte, jestli nebude vystupni napeti Vasi svarecky prilis vysoke. Tranzistory snesou jen 100V a je potreba jeste nechat rezervy.
A jak se daji na vystupu regulovat tranzistory proud ? Myslite PWM ?
Jiný regulátor než pwm nebude mít smysl. A zase mít výkonové tranzistory je pro PWM regulátor tak 1 /5 všeho potřebného. Navíc 100 voltů závěrné napětí by sice stačit mohlo, ale zapalovací napětí má být 60 - 70 volt a špičky napětí se musí spolehlivě ořezat už při napětí 90 - 100 volt, to vyžaduje navíc velice kvalitní nadstandartní elektronickou ochranu. Bez poměrně rozsáhlých znalostí teorie impulzních zdrojů a obecně elektroniky je podle mně téměř jisté, že se regulátor nepovede.
Stránky: 1