SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
prosim o radu, jakym zposobem svarit stary blok motoru ( 1928 ) slozeny z Al 82,5%, Cu 9,2%, Si 1,6%, Zn 4,3%, Fe 1,5% - ostatni prvky ve stopovem mnozstvi. vim, ze to za morem svaruji, ale my narazime na problem prasklin v tepelne ovlivnene oblasti. varili jsme s dratem 4043 - AlSi5, predehrivame na 300 C, pomalu dochlazujeme a praskliny se vzdy objevi. ma nekdo s timto materialem zkusenosti ? dekuji.
nasel jsem pridavny material ML2319 s 6% medi - byl by na to vhodny ?
AlSi5 je na tyto slitiny nejlepší materiál, protože je tam vad nejméně. Trhliny, ale i póry, budou vždy, otázkou je jen kolik vad je ještě akceptováno.
Jste si jistý, že to za mořem opravdu svařují, tzn. tavný proces? Není to pájené plamenem, tzn. difúzní spoj?
Zkuste to plamenem pájkou AlSi12 s příslušným tavidlem. Třeba Fontargen A407L s pastou F400MD.
Prakticky všechny Al slitiny s obsahem Cu nad 3% patří mezi obtížně svařitelné, což ve skutečnosti znamená, že jsou nesvařitelné běžnými metodami. Mám velmi nepříjemnou zkušenost s materiálem Certal s 4,5% Cu, kde se vzorky se sváry po několika dnech samovolně rozpadaly na stole.
dekuji za dobry napad, o pajce AlSi12 jsem cetl, ale ma teplotu taveni okolo 580 C. nebude puvodni material praskat samovolne po vychladnuti z teto teploty. ty trhliny co se nam delaji nejsou vzdy na okraji svaru ani primo v housence. je to praskly material napr. podel housenky - ve vzdalenosti 1cm od ni, tedy v miste, ktere nybylo vubec natavene. predem dekuji za nazor.
Stránky: 1