SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
prosím o radu, jak rovně uříznut jekl, případně jiný Fe profil. Ve většině případů se nejedná o rozměr větší 40-50mm. Ručně flexou (125mm) jsou výsledky otřesné, obyčejnou ruční pilkou na kov jsou lepší, ale stále ne ideální, navíc je to fyzicky i časově dost náročná činnost. V převážné většině se jedná o kolmé řezy, ale občas i o definovaný úhel.
Prosím o tipy na potřebné vybavení, ale v rozumné cenové relaci, řezat potřebuji tak jednou za měsíc - domácí kutil.
Zatím jsem koukal na ruční pokosovou pilu, ale vůbec si nejsem jistý, zda se pro danou činnost hodí, případně jaká je životnost listu, apod.
http://www.fachshop.cz/proman-rucni-pok … 00101.aspx
Na domácí lepení nic lepšího než flexa asi nebude.
Pásová pila, nebo stacionární pokosová flexa už bude stát nějaký peníz, který se při použití jednou za měsíc nikdy nevyplatí. Takže, za mě ti doporučím jedině větsí flexu "150" nebo "230" a pořádně si řez nakreslit, ono už to pak dostaneš do ruky a půjde to lépe a přesněji řezat.
Nebo si nechat materiál holt u někoho na pásové pile nechat nařezat, ale to už nebude zadarmo :-)
Flexou tyhle rozmery naprosto bez problémů stačí orýsovat dokola uhelníkem a jehlou uhle samozrejme uhlomerem a pokosovníkem.Do flexy idealně co nejslabší kotouč a ostre oko a pevnou ruku podle rysky.Ročně takhle řežu několik desítek no spíš stovek řezů a to i ruzných tvarových uhlových a pod vše podle orýsování.Drtivou většinu řezů dělám 125 flexou je dost lehká operativní.Něco málo 150 flexa to jen když jde o sílu nad 8mm.230 flexa je naprosto nevhodná je těžká a těžkopádná na přesnější řezání nic moc (na hrubé dělení materiálu ok).
Dříve jsem i pálil profily IU take dle rysky s presnosti +- 1-2 mm coz bylo na vsechny konstrukce dostačující.
Editoval Honza007 (09-10-2016 22:38:47)
Na toto už léta používám stojan, podobný jako tady: http://www.naradihornig.cz/proteco-stoj … 091_z3106/
Je dostatečně přesný a operativní. Dá se samozřejmě nastavit úhel řezu.
Editoval Zdenek11 (09-10-2016 18:14:24)
Ja len doplním, že rez si treba uholníkom orysovať dookola. Tak to bude aj ručne dobre odrezané.
Napriklad takto: https://www.youtube.com/watch?v=D4jOAo8nQT0 .
Ja používam na rezanie väčších vecí Makitu 2414EN a menších Scheppach HM 100 MP s TCT kotúčom na rezanie kovu.. Tieto prenosné stroje v dnešnej dobe stoja cca cca 160,- Eur, čo nie je veľa... Oba majú možnosť pokosového rezu, čo je veľká výhoda..
PS: Životnosť TCT kotúča na kov je cca 40 - 50 rezov jaklu 50x50x2, ale je možnosť ho cca 4x nabrúsiť..
Editoval jarinox (09-10-2016 19:35:02)
Senior.............Ale to je hodně šikovné řešení
ještě doplním - nejen po obvodě orýsovat, ale i řezat stranu po straně zvlášť. Já třeba začínám ten řez flexou tak, že si nejprv po té rysce zlehka jezdim sem tam a udělam jako vodící žlábek. 125ka je na to super páč je lehká a má tenký tělo, dobře se drží.
Jestli ti není problém vypaplat peníze za nějakou pokosovou pilu, tak ta je vždy lepší (rychlejší), ale flexou 125 to jde taky.
Ps: tak do té ruční pily cos dal link bych fakt nešel, to musí být strašná hokna. zkus najít cestu jak to dělat flexou, tu máš, ruce taky, jen na to přijít
Editoval Sauber (09-10-2016 20:26:12)
i já to dělám jako Honza, Robi a Sauber
vychytávka na trubky průměr třeba 30cm - arch papíru s kolmými stranami, omotat kolem trubky, narýsovat čáru fixou - kolmost "domácí" kategorie 100%.
Honza a Robi to nenapsali - považujou to za tak samozřejmé že to není třeba Sauber - řezat každou stěnu zvlášť, přesně tak. Mám cca 10 rozbrusek všech velikostí, řežu s nima celej život ale rovný řez neudělám rukou ani 10mm.
Editoval bourač (09-10-2016 21:35:32)
Já přestože mám pásovku (ale 14km od domu) tak často řežu jako Honza.Přesně orýsovat dokola, kotouč 125x1. Mám Metabo 125 1450W. Dokopupil jsem k ní kryt na 150kotouč, Když je potřeba větší prořez. Při řezání nerezových jeklů vždy na pásovku zajedu.
Děkuji za rady, určitě zkusím natrénovat ruční řezání flexou. Ještě se zeptám, jak je to se stojany na flexu? Je jasné, že pro úplný prořez profilu bych si musel pořídit 230mm flexu, ale všechny stojany mi přijdou takové fórové. Máte s tím někdo praktické zkušenosti. Existuje nějaký kvalitní stojan (mě se najít nepodařilo)?
Kvalitní stojan = kvalitní cena.
To už bych ty peníze investoval třeba do tohodle a možná to bude i levnější než ten kvalitní stojan:
https://stroje.bazos.cz/inzerat/6624141 … na-kov.php
Mali sme rovnaký na praxi,za tie prachy by som to bral aj ja.
jarinox napsal(a):
Ja používam na rezanie väčších vecí Makitu 2414EN a menších Scheppach HM 100 MP s TCT kotúčom na rezanie kovu.. Tieto prenosné stroje v dnešnej dobe stoja cca cca 160,- Eur, čo nie je veľa... Oba majú možnosť pokosového rezu, čo je veľká výhoda..
PS: Životnosť TCT kotúča na kov je cca 40 - 50 rezov jaklu 50x50x2, ale je možnosť ho cca 4x nabrúsiť..
akeTCT kotuce do pil kupujes ? Ja od Evo a su pekelne drahe a nevydrzia tolko kolko slubovali
na oceľ:
- Scheppach TCT uni 255/30/2,2/48 zubov
- Kunshan Yabang Precision Tools TCT 250/30/3,2/80 zubov
na hliník:
- Makita SPECIALIZED 250/30/2,4/100 zubov
Pre tie 250 kotúče používam cca 6mm podložku k lište na opretie, bez nej ostáva kúsok materiálu neodpilovaný...
PS: Mám aj HSSkový kotúč T6, ale ten moc nepoužívam, vyžaduje častú aplikáciu rezného oleja, ktorý mám potom aj za ušami :-)
Editoval jarinox (10-10-2016 22:26:45)
Mám podobný stojan jako Zdenek11. Upnu do toho 230 flexu a řeže se s tím obstojně.
Jen je potřeba seřídit kolmost kotouče a pak taky ta základna je jen z tenkého plechu. Chce to trochu zpevnit.
Já ho mám asi 10 let a základnu má litinovou, možná se ještě takové prodávají. Stál tenkrát něco pod tisícovku. Před použitím to chtělo věnovat se tomu snad jedno celé odpoledne, vím, že jsem tam musel i něco udělat nového, ale nevím už co to bylo. Používám ho tak 5x za rok, na nějaké profesionální využití samozřejmě není, ale co potřebuju, si nařežu. Oproti ručnímu vedení flexy je to podstatný rozdíl. Nějaká nepřesnost v desetinách mi pro další (většinou svařování) úplně stačí.
Jediný problém je, že uchycení flexy a nastavení kolmosti kotouče trvá tak 1/4 hodiny a chce to trochu cviku, pak už je ale všechno v pohodě.
Editoval Zdenek11 (11-10-2016 13:27:12)
A nie je jednoduchšie kúpiť za cca 160 Eur nejakú Makitu 2414 alebo Metabo CS 23-355? Ako kupovať za 100 Eur kvalitný stojan pre uhlovku? To je tá správna otázka....
Editoval jarinox (11-10-2016 13:37:31)
Máš zajímavé počty.
Stojan stojí cca litr a Makita 2414 je za 6tisíc.
Navíc pokud máš flexu doma a použiješ ji párkrát za rok, tak je pro mě lepší stojan. Ale nikomu ho nenabízím, jen uvádí, že ho mám a že je potřeba ho trochu poladit..
Kvalitný stojan v obchode stojí zrovna 2500, čo je tých 100 Eur :-) Tam už je to naozaj na zváženie. Samozrejme ak človek reže iba pár vecí do roka, flexa stačí...
PS: Ja som kupoval tu makitu v akcii za 160 Eur, čo je cca 4350 korún a v cene boli dva kotúče zdarma.
Editoval jarinox (12-10-2016 17:04:38)
Můžete poslat odkaz na nějaký kvalitní stojan? Mě nic najít nepodařilo, všechno kolem 1000Kč.
Dan S. napsal(a):
Můžete poslat odkaz na nějaký kvalitní stojan? Mě nic najít nepodařilo, všechno kolem 1000Kč.
Nepamätám si žiaľ značku, ale bol to veľmi masívny stojan, hádam odhadom 12kg. Keď pôjdem najbližšie do predajne VO, tak pozriem kto to vyrába..
Radšej si vyrob niečo ako toto : https://www.youtube.com/watch?v=OJSfKVE … iDj75LEHml
https://www.youtube.com/watch?v=Ap9R4cb … iDj75LEHml
jarinox napsal(a):
na oceľ:
- Scheppach TCT uni 255/30/2,2/48 zubov
- Kunshan Yabang Precision Tools TCT 250/30/3,2/80 zubov
na hliník:
- Makita SPECIALIZED 250/30/2,4/100 zubov
Pre tie 250 kotúče používam cca 6mm podložku k lište na opretie, bez nej ostáva kúsok materiálu neodpilovaný...
PS: Mám aj HSSkový kotúč T6, ale ten moc nepoužívam, vyžaduje častú aplikáciu rezného oleja, ktorý mám potom aj za ušami :-)
ja kupujem za 32 euro kus bojim sa ale ze moja pila Evolution nepojde na hore uvedenych kotucoch koli otackam ci sa mylim ?
http://www.evolutiontools.sk/pilove-kot … evolution/
Evolution kotuc ma len 20 zubov ...