SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
jelikož se mi povedlo sehnat přiměřené 3f addělovací trafo 400\220v cca 60A a dal jsem se do vlastní stavby plazmy. Jsem ve fázy že bez omezení výkonu plazma krásně řeže, ale přehřívá se trafo a tudíž e pokouším postavit elektronickou regulaci výkonu pomocí PWM. Nechce se mi tam dávat odpor pro omezení výkonu který bude topit a zároveň chci mít plynule nastavitelný výkon. Netušíte někdo jaký bude muset být min. kmitočet té PWM aby mi nezhasínalo HF? 120KHz je stále málo a přemýšlím jestli to nebudu muset krmit asespoň 0,5Mhz. Vycházel jsem totiž ze zapojení regulace výkonu v REHM RTC60, ale nebyla možnost zmněření řízení. Kamarád mi totiž dal odpálenou desku z této plazmy a celé je to postavené na velmy rychlích součástkách. Koncové tranzystory IRF740 10ks.
Předem díky za jaký koliv poznatek.
Neviem, aké je zapojenie tvojej rezačky, ale predpokladám, že tých 220 prevádzaš na DC. Tu je napätie závisle na zapojení mostíka a má niekoľko variánt s rôznym výstupným napätím. Taktiež je možné laborovať so zapojením Y/▲ a to ako na primári, tak na sekundári. Na horák je to aj tak veľa, nehovoriac o V/A charakteristike. Ak aj použiješ PWM reg. tak samotný obvod HF môže byť napájaný mimo PWM. Tých informácii o koncepte si poskytol príliš malo.
Bylo by dobře víc info.Možná i další tady by uvítali více info o projektu "homemade plasma".
Jen mě napadá -máš tam tlumivku (případně i kondík) ? jinak určitě by fungoval řízenej můstek,ale bez tlumivky nic moc.Proudy nejsou tak velký,tak by způsob řízením výkonu pomocí PWM a tranzistoru mohl fungovat.Co se týče frekvence ,zkoušel bych se držet parametrů konstrukce invertoru.
Tlumivka -pokud se jedná o DC zdroj,pomůže i na kousek železa(kulatina,hranol) navinout několik závitů (10,20,30 ... odzkoušet) silnýho vodiče. V přípdě střídavýho napětí se to bez EI plechů neobejde.