SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím chci se zeptat je to ideální stroj na vaření tigem??mám ho doma a ted jsem sehnal tigový hořák a rad bych to zkusil.Vlastni vubec nekdo zvás takový stroj??Díky moc za info
I když takový stroj nevlastním, tak mohu sdělit, že ideální pro TIG rozhodně není, vlastně je od ideálu velmi hodně vzdálen.
Souhlasím, chtěl jsem napsat to samé, ale tazatech se ptal na majitele podobného stroje, tak jsem se zdržel komentáře. Jen bych si dovolil to trochu rozvést. Použitelný ten stroj je, jenom má určitá omezení. Rovnou zapomeňte na hliník. K tomu je potřeba AC TIG, s DC TIGem jde svářet jen nerez, ocel, možná tvrdé pájení silikon bronzem (TIG brazing). Další a podstatná komplikace je, že to má jen zapalování škrtnutím (scratch start). To rozhodně není vhodné do začátku na naučení se s TIGem a chtělo by to alespoň tzv. Lift Arc. Ale i lepší hobby invertory dnes mají HF zapalování (bezkontaktní, vysokým napětím, prostě "hodí to jiskru"). Také má pouze jeden elektromagnetický ventil, který je pouze pro MIG. Řešení je buďto používat hořák, který má mechanický plynový ventil přímo na rukojeti a nebo nechat si dodělat druhý ventil, konektor na tlačítko z hořáku a spínací elektroniku (tlačítko v hořáku není silové a také je nutný nějaký předfuk a dofuk). Další problém je, že elektroda je trvale napájena proudem, takže oblouk hoří, dokud držíte hořák u svařence a k ukončení musíte oblouk "utrhnout". Tím ale zrušíte ochranu sváru. Dělá se to tak, že se elektroda oddálí jen mžikem a hořák se hned vrátí k sváru, ale ideální to rozhodně není. U skutečného TIGu ukončuje svařování stroj, když pustíte tlačítko na hořáku. Většinou jde také nastavit pozvolné snižování proudu při ukončení a tím je umožněno vyplnění kráteru.
Jestli se Vám vyplatí jít do toho a dovybavit se na TIG s tímto strojem, kde je TIG spíše jen jako bonus (protože to výrobce skoro nic nestojí) nebo zainvestovat do skutečného TIG stroje, byť i z kategorie hobby, a nebo se na to úplně vykašlat, to už si musíte rozhodnout sám. Pro Vás by to znamenalo především pořídit láhev s argonem, což je několik tisíc investice. Regulátor jde použít ten, který máte na CO2. Nevím, jaké máte možnosti, ale možná by nebylo marné to konzultovat s někým, kdo umí dobře s TIGem a vyzkoušel to s Vámi na jeho láhev.
Editoval Aleš_ (24-08-2016 15:08:02)
děkuji vam za odpovědi,mám sadu s hořákem na tig ( kluk mi dlužil penize a neměl tak mi dal tu sadu ) proto jsem se ptal,.,vařim jen co2 takze toto me spíš jen zajímalo že bych si to vyzkoušel jinak na svařování s co2 si nemužu na svářečku stěžovat