SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ne je pouze na O2 /acetylen. Pouzivala se treba na navarovani opotrebenych lisovacich forem. Natavila se plocha kam se mel prasek nanest a pak se pustil prasek.
Editoval Honza007 (15-08-2016 19:02:10)
Jojo, účel je mi znám. Já bych to používal na sousturhu k opravám některých hřídelí.
Nicméně, proč vlastně Pb+O2 nelze použít?
Koumesi, už jsi tady rok a ještě sis nenašel, že plamen PB+O2 je o cca 500 st.C studenější, než plamen autogenu? Při navařování je znát každý stupeň, protože potřebuješ povrch navařovaného materiálu přivést do stavu natavení mikrovrsvy, do které se pak zakotví přifouknutý, silně ohřátý prášek.
Je to docela věda a musí se to dobře umět, jinak se povrchová vrstva časem začne loupat.
jirkati napsal(a):
Koumesi, už jsi tady rok a ještě sis nenašel, že plamen PB+O2 je o cca 500 st.C studenější, než plamen autogenu? Při navařování je znát každý stupeň, protože potřebuješ povrch navařovaného materiálu přivést do stavu natavení mikrovrsvy, do které se pak zakotví přifouknutý, silně ohřátý prášek.
Je to docela věda a musí se to dobře umět, jinak se povrchová vrstva časem začne loupat.
Přesně tak, jirkati! Kde jde opravdu o kvalitu návaru, MUSÍ být kompletně natavená vrstvička zákl. mat, aby se dokonale spojil navařený materiál se základním po celé ploše. Jakákoli nedokonalost se projeví, neboť v nenataveném místě dochází k pnutí vlivem rozdílných roztažností dvou materiálů. Poznatek z praxe mám takový, že třeba i malý defekt v základním materiálu, pod povrchem navařovaného předmětu způsobuje praskání navařeného tvrdokovu.
Po defectoscopy UT a odbroušení vrstvy tvrdokovu až do hloubky v zákl. mat, se odhalila bublina v základním mat., což způsobilo tu prasklinu tvrdonávaru.