SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý deň,
Aké máte skúsenosti so speedglas 9100x ?
Ja ju mám.. a po 11-12 hodinách zvárania TIG <100amp mám každý deň, večer po práci suché červené oči a zdá sa mi akoby trochu rozdvojené videnie?!?
Je to normálne?
ďakujem
''Varím varíš varíme''
Editoval CAJAGISAN (12-08-2016 22:47:06)
11 - 12 hod už je pořádná porce , soused si u TIGU, tak dlouho stěžoval až vyfasoval brýle na blízko.
Po 40 roce života se zhoršuje zrak na blízko u někoho dříve , nebo později a z toho plyne zvýšené namáhání
očí . Já jsem s TIGEM nikdy nedělal , tak mám info pouze od souseda, který mi tvrdí, že subjektivně u TIGU
oči namáhá nejvíce ze všech způsobů (MMA, MAG, TIG)
Spousta lidí ti tady řekne víc.
Právě z těchto důvodů u nás v práci většina používá klasickou kuklu s tmavým sklíčkem. Někteří mají i kukly samostmívačky, ale ti většinou nesvařují TIGem celou směnu.
9100x mám již celkem dlouho,zpočátku se mi stávalo také že jsem si "nablikal",ale bylo to z oslnění při příliš malém stupni zatmavení.U tigu bych neváhal používat ty dva nejtmavější stupně(12-13),vyskou citlivost(sensitivity) a pomalé rozetmění(delay).Obecně je ale tig opravdu namáhavý na oči,přec jen,aby svár vypadal je potřeba ho pečlivě hlídat,korigovat postup hořáku a přidávání materiálu.Dělat to 11-12 hodin v kuse je celkem záhul.Nicméně nablikáno to asi nebude-to samé se mi stává když čumím půl dne do výhně při kovářském svařování kde je absence UV záření,zato velký jas(čumím do jasně bílého železa).Taky víčka mně pálí.Když si vemu brýle se 4 nebo 5 sklíčkem nestane se to a líp vidím na svár.
Editoval Ládes (13-08-2016 12:16:39)
Je otázka, jestli se jedná o "nablikání" nebo únavu očí. Tig je náročný na soustředění a určitě způsobuje větší únavu očí než na př. MMA. Zkusil bych obyč kuklu proporovnání. Myslím si, že by se únava očí po 10 hod. jiste dostavia také.
Takže oči nejsou jen bolavé z nablikání, ale i z toho soustředění na svařování? Tak i já jsem zase o něco chytřejší. Děkuji.
Editoval varok (13-08-2016 14:22:16)
S tigem zkušenost nemám, nicméně mohu potvrdit, že problémy s očima můžou být i z jiných věcí, než svařování - když se spěchalo a poctivě jsem koukal na autocad třeba 10 i více hodin, měl jsem často stejné problémy, jako v úvodním dotazu - červené oči, štípaly, a těžko se mi zaostřovalo na nějaký bod, který byl v jiné, než obvyklé čtecí vzdálenosti. S věkem se to zhoršovalo. Trochu pomohly nějaké kapky, ale už nevím jejich název.
Editoval Zdenek11 (13-08-2016 15:51:57)
Já mám stejnou zkušenost. Když někdy "šturmuji" a kreslím na PC tak mám stejné příznaky. Navíc vidím pravým okem fialové čáry dvojitě. Pro varoka. Soustředit se musí svářeč při každé metodě, ale u TIG se jedná o soustředění pohledu na v podstatě bod. A to je velmi náročné na zrak.
Já mám zkušenosti, že u očí je významné cvičení a návyk na určitou zátěž.
Pokud někdo svařoval dříve denně 2 - 4 hodiny a najednou svařoval 10 - 12 hodin, může to být prostě nezvyk a přetížení očí. Potom by se to mělo po práci projevovat tak čtvrt, půl hodiny nebo tak nějak, než si oči odpočinou a do řekněme týdne, dvou týdnů, jak se oči přizpůsobí nezvyklé námaze, tak by to mělo zmizet.
Pokud to je víc a déle, tak by se to mělo nějak řešit.
Diky za rady ludia..
takze pomohlo mi dat si tmavost az na 12 aj pri 50 amp..menej ako 12 uz nedavam..(predtym 10-11))a vecer je to ok.+ pri hf starte sa snazim zmurknut.. Snad tento topic pomoze aj inym.
Zdravím,
v poslední době vařím v práci nárazově tigem hliník, 8-10 hodin + přestávky, proudy cirka od 100 do 200A, kukla taky SpeedGlaska. Při HF startu a na konci svaru to taky trochu blikne.
Příznaky podobné - hlavně únava učí. To zamžourání nebo mrknutí celkem pomáhá.
Nastavení kukly na: 12, citlivost dle potřeby - i tak je viditelnost svaru a okolí výborná.
P.S.:
Supr téma milí zlatí,
Já lepívám hliník,
kukla - jest to viník?
kvalitu! oči ti to vrátí.
Jenom krátce příspěvek,
komentář sem dejte,
místa je tu dost,
toho se tu vejde.
už chybí jen popěvek...
Pokuj trochu znalost,
já komentář přidám,