SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
***Pro tvrdý trafo je lepší nižší cívka (větší průměr) ?***
Pokud jsou ostatní věci konstantní, je lepši menší průměr, protože je měď kratší - menší odpor a součastně je i těsnější vazba (1. vrstva primáru je blíže k poslední vrstvě sek.) Dále lze obecně říct, že válcová cívka s větším průměrem závitů má i větší indukčnost. Stejně zhoršuje parametry trafa to PVC vinuti.
Doplním seniora, pro počítání s odpory vynutí je dobré si primární odpor přepočítat na sek. Např: trafo má odpor prim 1,25ohm, odpor sek 0,05ohm, poměr závitů 5/1, sek teče 100A. Pak úbytek napětí bude jen na činném odporu (1,25/(5/1)+0,05)*100
Pokud se použije kvalitnější jádro a místo sycení 1T se použije 1,1T odpor vinutí nebude o 10% nižší, ale o víc protože neubude průměrný závit, ale závity v horní vrstvě, tedy ty s nejvyšší délkou mědi a navíc bude i těsnější vazba. Navíc se dá uspořené místo využít buď zvětšením průřezu vinutí tedy k dalšímu snížení činného odporu, nebo zkrácením magnetického obvodu (zmenšení magnetického odporu). Dále nižší počet závitů znamená i nižší indukčnost (roste kvadraticky s počtem závitů). Při tom se ale pochopitelně zhorší vyhazování pojistek při sepnutí.
Asi tak,mám hlavně radost,že se mě podarila ta tlumivka.Díky tomu ji mám minimálně o 5 až 10 kilo lehčí a menší.
Jak se podařilo optimalizovat parametry té tlumivky?
Ty tlumivky pro MIG/MAG jsou pro mě dost velkou neznámou, zatímco u MMA lze zjednodušeně vyjít z průřezu jádra (0,5 x až 0,75 x) vinutí co se vejde a pak se to dá doladit mezerou. Vyšší indukčnost se projeví měkčím obloukem (menší dynamika, pokud je tenká měď, tak trochu vyšší úbytek napětí) a vytáhne se delší oblouk, tedy žádné drama, a navíc to někomu může i vyhovovat.
U MIG/MAG mi to přijde víc náchylný na správnou velikost tlumivky, protože tam ta dynamika hraje větší roli a velké vytažení oblouku = dost velká nepříjemnost.
Pomohlo mě,na eshopu pro omi nabízej tlumivky.vybral sem s proudem 400A.odhadem spočítal průměr drátu a při velikosti 1/1,spočítal průměr jádra.Počet závitů se nachá podle obrázku lehce spočítat.Jen oni maj plechy do válce a já použil ička z EI trafa.A výsledný efekt je tu.
Tlumivky OMI jsou z kulatiny (plný materiál).např. tahle: http://www.omc.cz/img/4/tlumivka-svareci-215a.jpg
Aha,nevěděl sem materiál,jen sem se domníval,ale křemíkové plechy plněj svou funkci taky dobře,to je hlavní. myslím,že ale asi obyč materiál to taky nebude.....
Podle té fotky není poznat materiál, navíc taky to může být stočený izolovaný plech 0,15mm nebo 0,23mm s 3% Si, podobně jako se dělají vinutá jádra (např z http://ostrava.arcelormittal.com/pdf/AR … l_4str.pdf)
nebo ze slitiny železa s 75-80% niklu (permalloy). Nedá se vyloučit, že je ta tyč lisovaná např z železoprachu. Zkrátka, nezdá se mi, že je na to použita běžná konstrukční ocel.
Mam taký dojem, že tie malé tlmivky sú na 3~ strojoch. Tám sa nemusí kompenzovať zvlnenie.
No,já se o tom bavil s chlapem z dílny AEK v Třebíči (osobně).Jde jen o to jestli nekecal.
Za cenu,kterou to prodávají,to nevypadá na nějakej extra materiál.Navíc kdyby se jednalo o tlumivku do střídavýho obvodu,tak by se to bez plechů nebo spec materiálu neobešlo.
Stránky: 1 2