SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tak díky uživateli DavidCh sem proštudoval trošku desku ze svářečky GIS200 a ona má dokonce PFC typu CCM řízenou ICE1PCS01G .
Zajímavé je že to není nikde v letáku/stránkách ani Německých a přitom takovej obchodní trhák v dnešní době .
No já si myslim, že ani Němci o tom nevěděj něco nechaj zkopírovat a ani neví co, hlavní jsou pro ně kladný čísla v účetnictví.
Editoval DavidCh (24-09-2014 21:11:39)
Ahoj, rozhodování co pořídit do kovářské a zámečnické dilny mě přivedlo na rozhodování mezi Gude gis 200 a Tuson imig 200. To že tu Gude nakonec moc nehaníte mně překvapilo, Tuson je dost novinka tak nemáte někdo skušenost? Předpokládané práce jsou spíš pro co2 a to jen občas ale když je třeba je možnost co2 k nezaplacení. Dál mně láká kopmpaktní rozmněr na montážní práce a možnost tigu i když to beru jen s rezervou. Na dílně mám 16 jističe a tak se bojím aby to šlapalo. Ten Tuson maj teď u nás v prodejně a pujdu ho vyskoušet ale rozměry a váha a 22 amper jistič mně moc neláká. Budu rád za jakou koli radu i negativní. Jinak elektrodou vařim trafem hlavně věčí průřezy a kvalitnější materiali ale pro trafo nejni tak velký výběr z elektrod.
tak Gis 200 od gude jsem si pořídil cca před rokem a už je to tak 4 měsíce co si sváří kdy chce. Po zapnutí normálně jde ale jakmile je dýl (cca 5min) zaplá, tak už se jí nechce sváet. Drát a plyn jde ale proud nikde. Po vypnutí a nevšímání si jí začne zase fungovat jak má ale není to pravidlo. Jinak kurýr jí přivezl ťuklou (izolační průchodka na + konektoru rozdrobená a pomačkanej roh) tak nevím jestlise mohl utrhnout zdroj z desky a po čase zoxidovat. Ze začátku totiž šla normálně .. teda až na špatně zastrčenej konektor na ventylu pro plyn.
Ještě v záruce ne ? tak reklamovat.
No problém bude s tím, že jsem do ní vlezl a průchodku jsem si vysoustružil a nahradil, takže asi bude problém s reklamací
To nikdo snad řešit nebude, vyreklamovat a hotovo.
Po čase se tam sere pomocný zdroj -> udělaj se studeňáky a je hotovo. Tu soustruženou spojku kluci v GUDE snad řešit nebudou. To spíš, že je to ťuklý - si budou myslet, že Vám to spadlo... Zkusit to každopádně můžete, přinejhoršim se Vám vrátí zpět neopravená.
Já to přímo od Gude nekupoval, tak možná by mohl bejt problém, hlavně s tím, že jsem se neozval hned po rozbalení že to je ťuklý. Takže mám okouknout pomocnej spoj jak jsou spoje "nalepený"? Včera jsem ji zkusil a vydržela 3 body a pak zase nedávala proud, cožby mohlo ukazovat na zahřátí a uvolnění se zdroje?
Vyfottě ten tišťák a já Vám ukážu, kde je problém, když se na to místo/trafo zatlačí, tak se to zas rozjede. Pamatuju, že v jednom kusu byly studeňáky v prokovech.
Ale jako první bych to zkusil opravdu reklamovat. Oni to prodejci ani tak neřeší. To spíš až servis. V případě neuznané reklamace máte, jako spotřebitel, nárok na vrácení stroje bez zaplacení jakýchkoliv nákladů na vyřízení. Jen Vás to zdrží maximálně o měsíc a bude Vás to stát jedno poštovné/cestu k prodejci.
Tak to budu muset prozkoumat jak se dávají fotky. Jinak na desce jsou 3 trafa..velký dole, střední nahoře a hned vedle něj vpravo hodně malý.
To velké trafo je hlavní svářecí. Nad tím je tlumivka a to malé je pomocné trafo na napájení elektroniky, posuvu atd.
No a teď v čem bude problém když všechno funguje jen po pár bodech proud nejde na MIIG ani MMA (jinak posuv a plyn jede).
Určiě teď neradím, ať tam někdo hrabe, když je to pod napětím.
Když se to zapne, a zahýbe se tím trafem na desce, co je vlevo (přitlačí se na něj), tak by to mělo zapískat - trafo najede. V tomto místě se tvoří spousta studěňáků.
Tlumivka na drátech je pro PFC.
Chladiče nejsou asi odizolované tak pozor .
Kterým trafem, tím středně velkým na desce? Jinak pod šťávou by mě nenapadlo hrabat na desku, kdo ví co by se kde hlo a speklo...
Tak deska zezadu vypydá vpohodě, všude pěkně nalitej cín...
Tak jinak než pod napětím to zjistit nejde. Já to dělal tak, že jsem to zapl a opatrně hýbal s tím trafem do stran až náhle najelo - jo někde tam je holt studeňák. Byla to opravdu častá závada. Měl jsem gumové izolační rukavice a vše dělal opatrně.
To že najede ten zdroj poznáš zapískáním z toho trafa.
Nechci tady dělat pana chytrého nebo malovat čerta na zeď, ale pokud je vypnutí závislé časově, velice pravděpodobně se jedná o studený spoj u součástky, která se za provozu zahřívá, tzn. polovodič nebo rezistor. Vzhledem k rozměrům SMD prvků vám ťukání nebo ohýbání desky asi nepomůže, to byste musel mít hodně velké štěstí. Mně v takových případech pomáhá oční lupa 8x, hodně silný zdroj světla a trpělivost. Většinou se dá objevit i velice malá vlasová trhlinka ve spoji. Nalezení závady v takovém zařízení je někdy i na víc hodin.
No je to po určitý době kdy přestane jít proud ale pokaždý jindy.. Nebude to někde před ovládáním před mosfety?? A nedala by se trhlinka poznat pomocí třeba mastku, věřím že na malým černým nic to určitě přehlídnu..
Na tepelnou závislost to vypadá každopádně, zkusit můžete i chladicí sprej. Já osobně jsem s ním ještě nedělal, ale kolega ano a údajně se s ním nějaké závady najít dají, a prý celkem dost rychle.
Mastek určitě ne, praskliny jsou dobře vidět pod binokulárním mikroskopem (ohnisková vzdálenost co nejdále, aby bylo možno zkoumat prostorové objekty, musí být ve speciálním stojanu s velkým vyložením a s intenzivním osvětlením), pokud nemáte možnost, pak zbývá pouze provizorní stojan na foťák, osvítit např 12V bodovkou, vyfotit na makro a na monitoru si to roztáhnout, ale to by musela být opravdu velká prasklina.
No, to makro z foťáku je pro toho, kdo nemá fotografické zkušenosti, spíš teoretická věc. To by musel být skutečně dost kvalitní digitál, ideálně s výměnným objektivem na makro.
Pokud by to někdo chtěl zkoušet, bude vhodné použít ostré bodové světlo a desku osvítit šikmo z co nejostřejšího úhlu. Kvůli odrazům a kvůli tomu, že při správném naklonění se trhlina zvýrazní stínem.
Fotit buďto na ostrém slunečním světle nebo osvítit místo vysoce svítitvou LED diodou nebo pásem LED diod.
Editoval Radim (30-07-2016 10:32:07)
Dost silně pochybuji, že tazatel má osciloskop, když se ptá na mastek. A chce závadu najít optickou cestou.
Editoval pt.kbely (30-07-2016 23:20:24)