SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý deň,
Som zvárač začiatočník(mám aj štátne skúšky, ale nikdy som nezváral s iným ako Fronius alebo Kemppi) a chcem sa spýtať či bude rozdiel v kvalite zvaru , poprípade v oblúku, alebo HF štartu.. alebo iné rozdiely..?
keď použijem TIG nižšiu triedu zváračky oproti vyššej triedy a značky zváračky.
Alebo je len rozdiel v tom ako dlho mi vydrží a samozrejme v max výkone a zaťažením?
Mám na mysli napr rozdiel medzi Kemppi MinarcTig Evo 200 MLP oproti Omicron GAMA 1900L HF. ( neviem ktorú si zaobstarať, cenový rozdiel je extrém.. 500 vs 2200 eur )
Potrebujem v práci zvárať nerezové plechy 1-3mm TIG-om.
Ďakujem za rady
V.
Editoval CAJAGISAN (19-07-2016 20:43:29)
Asi takhle nepozoruji zadny rozdil v "oblouku" mezi cinskou svareckou za 6000 a tigem od Migatroniku za150 litru.Samozrejme rozdil je v zatezovateli a moznostech nastaveni.
Ked to chceš na prácu tak by som sa obzrel po niečom lepšom, taký nejaký kompromis, ked to je na doma a je to nevyužité tak logicky nebudeš kupovať niečo za 2000€
Ivko..no ja to potrebujem na pracu..zvaranie cely den s prestavkami samozrejme.. :-) a neviem naco kupovat 4x drahsiu ak tam nieje rozdiel..iba v max vykone..co ja nepotrebujem lebo iba <100 amp budem potrebovat TIG..
Ale ak niekto povie ze tam je citit,vidiet..atd..rozdiel..tak porozmyslam..
A Honza diky za info..takze ziadny rozdiel v zvarani a finalnom zvarku? zaujimave..ja ju potrbujem aby vydrzala aspon polroka/rok zvarat bez problemov..
Možno ti teraz stačí 100A ale nemusí stačiť v budúcnosti, nikdy nevieš k čomu sa dostaneš.
Ten Omicrom má síce dostatočný výkon ALE ABY SI HO MOHOL VYUŽIŤ POTREBUJEŠ ISTENIE 25A ČO NEMÁŠ NIKDE, teda reálne si kúpiš stroj z ktorého vyžmýkaš na bežnej zásuvke 2/3 výkonu a ešte otázka kolko to vydrží istič než vyletí ked ho budeš žmýkať na hrane maxima
Dobre si pozri tabulku zaťažovatela, 1500 vie dodať 150A pri 35%, 1700 vie dodať 170A ale už iba pri 30% a najslávnejšia 1900 vie dodať 190A ale iba pri 25%
Ved to je do neba volajúce klamstvo na zákazníka, ja si myslím že by to malo stáť jednu cenu a predsa nestojí, lebo tak nejak je to prevdepodobne jeden ten istý stroj. Kedysi sa tu viedla ostrejšia debata, kde sa zapojil aj niekto z Omicronu a mám dojem že to zdôvodnili vykonnešjím chladením.
Skrátka seriozny výrobca by mal udávať maximálne zaťažitelnosť vždy za rovnakých podmienok a nie u jednej zváračky pri 35% a u inej pri 25%
Editoval ivko (20-07-2016 17:24:59)
Vždy je to hlavne o tom zda mas na praci odpovidajici vybaveni respektive dostatecne vykonne potom jak se rika i dobry pilot na vratech od stodoly zalita.Nejhorsi kombinace je ta kdyz clovek neznaly veci (idealne bez praxe )a s mizernym naradim a strojem chce udelat stejnou praci jako profik.Ja se svarenim (zamecnicinou,obrabenim montaznicinou zivim)takze pokud se postavim k dostatecne vykone svarecce(je uplne jedno zda vyrobene za komara ,cinske nemecke nebo americke) vhodne na to chci delat vysledek neni z 99,9%viditelne jiny nez ten s profi strojem.
Editoval Honza007 (20-07-2016 17:01:44)
No, jak píší pánové a jak říká šéf, dobrej makač umí i s blbým vercajkem,ale hafo se nadře, jestli to máš na půl roku tak kup cokoli, pak to dej nad lavor s horkou vodou, zapni a nech si vrátit love, pokud koupíš zázrak tak nemáš jistotu že tu dobu nebudeš běhat řešit reklamace, a vo tom to je, musí to být spolehlivý a za to se platí, no někdo to třeba sbírá jak barevný krabičky a má hafo času....
naco si kupovat bmv za 50 tisic euro ked si mozes kupit fabiu za 12 a taktiez sa da natom niekam odviest
Ja tu samozrejme mluvim o svareckach ne o parodiich na ně.Až jsem se dost divil jak se da s prachobyčejnou čínou BMIG 180 dá pěkne svářet už si na sebe mnimalne dvakrat vydelala.Samozřejmě jsem s tím nevařil trasy ropovodu ale svaření 8h 6dni v tynu po 4 tydny v kuse(proste bylo dost prace na svareni nerezu 40-160A (vetsinou kolem 120-140A .Ze zacatku jsem si rikal ze ten horak vypada strasne(a fak strasnej je)ale kupodivu na funkci rostlinare to nema vliv.
Na milimetr materiálu potřebujete cca 30 - 35 A, takže hledejte mašinu která má na 100% 105 A, aby mohla pracovat stále. Ta kitina má 110 A, takže to je v pořádku.
Pozor někdo to zatížení měří při 40 stupních a někdo třeba při 20, takže na dílně nebude v létě asi 20 %.
Co se týče nastavení mašiny, tak ideálně je aby měla nastavení:
Předfuk a dofuk plynu, naběhový a doběhový proud, nastavení hodnoty pulsu a pokud možno tak UP/DOWN hořák pro nastavení svařovacího proudu na hořáku.
Z těch levnějších mašin asi Kutreiber a (BMW) je třeba značka EWM.
A rozdíl např. u těchto značek je asi v použitých komponentách a tím dané životnosti. Já mám třeba EWM co2 30 let staré a žádný problém. Má i TIG EWM cca 15 let a taky bez problému.
Pokud chcete vařit i hliník tak to je zase jiná pohádka o AC/DC invertoru.
Stránky: 1