SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
zdravím,vyrábí se průvlak M6x8x28 pro 0,6 drát? Vím ,že normálně je vyráběný 6x6x25,ale pro hořák je doporuceny právě ten m6x8x28,tak nevím jak to bude vařit.Kámošovi dělám plechařinu a mám dost 0,6 drátu,tak to chci využít Dík za info.
Pravděpodobně nedělá. Použijte m6*6*25 a případně zkrátit hubici.
Ale pozor, hubice se zkracuje na zadní straně, nikdy ne vepředu!
Podle toho o jaký typ se jedná. U hořáku MB 15 a MB 25 klidně v předu, u ostatních je to jedno, ale výhodnější je v zadu. Pokud máte hořák MB 15 / což je nejpravděpodobnější /, kupte si hubici silně konickou / označení 145.0128 / a zkrácením v přední části získáte velikost předního průměru naprosto vhodnou pro drát 0,6mm.
Zdenále, to zkracování hubice vpředu je obrovský omyl. Hubice jsou na povrchu ošetřené malou vrstvičkou chromu, který pak svou vysokou teplotou tání úspěšně brání ulpívání kuliček. Jakmile se ta vrstvička poruší, začnou se kuličky chytat stále víc. Na samotné mědi se kuličky chytají velice ochotně a snadno, protože se přitavují svým teplem k nízko tavitelné mědi. Taková hubice je rovnou k vyhození.
Robi, dobrý nápad.
jirkati napsal(a):
Zdenále, to zkracování hubice vpředu je obrovský omyl. Hubice jsou na povrchu ošetřené malou vrstvičkou chromu, který pak svou vysokou teplotou tání úspěšně brání ulpívání kuliček. Jakmile se ta vrstvička poruší, začnou se kuličky chytat stále víc. Na samotné mědi se kuličky chytají velice ochotně a snadno, protože se přitavují svým teplem k nízko tavitelné mědi. Taková hubice je rovnou k vyhození.
No, já když jsem pracoval jako svařeč ve Velan Valve Co., přišel jsem na nápad jak hubice upravit, aby se na nich netvořil nános rozstřiku. Ve firmě se používaly silikonové krycí spray(nástřiky) na ventily, které odolávaly teplotám přes 500°C. Dostal jsem nápad, použít tento nástřik na MIG hubice, které měly značně omezenou životnost právě tím, že se brzy zanesly nánosem rozstřiku při svařování. Pokusně jsem takto upravil několik hubic a fungovalo to bezvadně. Vrstvička toho silikonového nátěru dokonale odpuzovala kovový rozstřik a pokud nějaký ulpěl, dal se snadno setřít. Takto upravené hubice vydržely mnohonásobně déle, pokud se ten nástřik odrolil, jednoduše šel obnovit a nakonec jsem toto podal jako zlepšovací návrh a dostal i odměnu. Daly se takto opravit i hubice, které byly vyhřáté, zbavené původní ochranné vrstvičky a prakticky na vyhození... Nakonec se takto upravovaly všechny hubice ve svařovně.
Tentokrát si dovolím trochu oponovat. Vždyt hubice 145.0085 pro hořáky MB 26 , MB 401 A MB 501 se vyrábí pouze měděné bez chromové vrstvy, dále ve stejném provedení jsou veškeré hubice pro hořáky FRONIUS a nikdo nic nevyhazuje. Kuličky na nich ulpívají podobně jako na těch chromovaných. Silikonový spray bych raději nepoužíval z důvodů následných povrchových úprav svařence.
Frank napsal(a):
jirkati napsal(a):
No, já když jsem pracoval jako svařeč ve Velan Valve Co., přišel jsem na nápad jak hubice upravit, aby se na nich netvořil nános rozstřiku. Ve firmě se používaly silikonové krycí spray(nástřiky) na ventily, které odolávaly teplotám přes 500°C. Dostal jsem nápad, použít tento nástřik na MIG hubice, které měly značně omezenou životnost právě tím, že se brzy zanesly nánosem rozstřiku při svařování. Pokusně jsem takto upravil několik hubic a fungovalo to bezvadně. Vrstvička toho silikonového nátěru dokonale odpuzovala kovový rozstřik a pokud nějaký ulpěl, dal se snadno setřít. Takto upravené hubice vydržely mnohonásobně déle, pokud se ten nástřik odrolil, jednoduše šel obnovit a nakonec jsem toto podal jako zlepšovací návrh a dostal i odměnu.
Daly se takto opravit i hubice, které byly vyhřáté, zbavené původní ochranné vrstvičky a prakticky na vyhození... Nakonec se takto upravovaly všechny hubice ve svařovně.
A zase když jsem já dělal technologa lakovny, bylo to už hodně po roce 1989 a aby se prodávalo, přestávala být v té době pro kvalitu lakovaného povrchu dostatečná "sovětská" kvalita.
Začínali jsme řešit spousty vad vytvořených silikonem. Vady přestaly, až se pro svařování přísně pod pokutami zakázaly silikony používané svářeči na COčkách proti ulpívání kuliček a až se po nějakém měsíci vyčerpaly a pročistily kontaminované lázně předúpravy.
Ale nevím, jestli si na to někdo dával zlepšovací návrh.
Rozdíl je asi v letech, kdy se to praktikovalo, dříve to bylo na zlepšák, později na pokutu a v požadované kvalitě lakování.
Editoval Radim (11-07-2016 13:34:25)
Radim napsal(a):
Frank napsal(a):
jirkati napsal(a):
No, já když jsem pracoval jako svařeč ve Velan Valve Co., přišel jsem na nápad jak hubice upravit, aby se na nich netvořil nános rozstřiku. Ve firmě se používaly silikonové krycí spray(nástřiky) na ventily, které odolávaly teplotám přes 500°C. Dostal jsem nápad, použít tento nástřik na MIG hubice, které měly značně omezenou životnost právě tím, že se brzy zanesly nánosem rozstřiku při svařování. Pokusně jsem takto upravil několik hubic a fungovalo to bezvadně. Vrstvička toho silikonového nátěru dokonale odpuzovala kovový rozstřik a pokud nějaký ulpěl, dal se snadno setřít. Takto upravené hubice vydržely mnohonásobně déle, pokud se ten nástřik odrolil, jednoduše šel obnovit a nakonec jsem toto podal jako zlepšovací návrh a dostal i odměnu.
Daly se takto opravit i hubice, které byly vyhřáté, zbavené původní ochranné vrstvičky a prakticky na vyhození... Nakonec se takto upravovaly všechny hubice ve svařovně.
A zase když jsem já dělal technologa lakovny, bylo to už hodně po roce 1989 a aby se prodávalo, přestávala být v té době pro kvalitu lakovaného povrchu dostatečná "sovětská" kvalita.
Začínali jsme řešit spousty vad vytvořených silikonem. Vady přestaly, až se pro svařování přísně pod pokutami zakázaly silikony používané svářeči na COčkách proti ulpívání kuliček a až se po nějakém měsíci vyčerpaly a pročistily kontaminované lázně předúpravy.
Ale nevím, jestli si na to někdo dával zlepšovací návrh.
Rozdíl je asi v letech, kdy se to praktikovalo, dříve to bylo na zlepšák, později na pokutu a v požadované kvalitě lakování.
Pane Radime, schválně jsem se dotázal do býv. pracoviště, zda se mnou jmenovaná úprava používá a odpověď je ano! Tady se přece nejedná o silikonový olej, který se dostane ven. Ta hubice se nastříká zvenku a zvláště zevnitř, potom se vypálí, čímž se stane ten nástřik kompaktní hmotou a vůbec se nedostane nikam, kde by mohl škodit. Nakonec tam, kde se v uvedené firmě tímto svařuje, což jsou vevařované sedlové kroužky do těles ventilů, by to tak jako tak nevadilo! Ano, různé silikonové spraye na bázi silikon. olejů způsobují vámi zmíněné problémy, toto je však o něčem naprosto jiném, zde nedochází v žádném případě ke kontaminaci silikonovým olejem.
Editoval Frank (11-07-2016 16:09:14)
ZDENÁL napsal(a):
Tentokrát si dovolím trochu oponovat. Vždyt hubice 145.0085 pro hořáky MB 26 , MB 401 A MB 501 se vyrábí pouze měděné bez chromové vrstvy, dále ve stejném provedení jsou veškeré hubice pro hořáky FRONIUS a nikdo nic nevyhazuje. Kuličky na nich ulpívají podobně jako na těch chromovaných. Silikonový spray bych raději nepoužíval z důvodů následných povrchových úprav svařence.
Nejedná se o silikonový spray s obsahem sil. oleje, nýbrž o vypalovací silikonovou barvu odolávající přes 500°C, která je po vypálení kompaktní, nic neuvolňující hmota. Je to ověřené a funguje to mnoho let... Jinak souhlas, u nás také ty hubice byly jen z mědi a pokud se někdy vyskytly pochromované, nikterak to problém neřešilo.
No, my máme na několika hořácích upilovanej doraz, takže ty převlíkací hubice si můžem posunout dle potřeby,plus-mínus cenťák, jen se s tím nesmí moc mlátit, hi
Franku, minulý týden v pátek byla na Discovery asi patnáctiminutová ukázka z americké firmy Velan, z výroby velkých šoupat a ventilů. Jak na plazmovém navařovacím systému, tak na ručním pracovišti stehování vložek před strojním svařováním jsem zcela jasně viděl krásné blýskavé pochromované hubice. Ale třeba to bylo jen pro natáčení.
V AUTOMOTIVE jsme používali na hubice na robotech i na ručních pracovištích keramický nástřik sprejem a jejich životnost vzrostla min. desetkrát. Ovšem nejvyšší životnost měly keramické hubice dovážené z Německa. Běžně na robotech vydržely měsíc v třísměnném provozu. Ovšem cena byla oproti hubicím od firmy DINSE desetkrát vyšší a proto jsme přešli ke keramickému nástřiku.
Na ochraně přední hrany hubice chromem trvám a určitě bych někde vyhrabal statistiky ze svářečské laboratoře v tehdejší mateřské firmě v Německu. Snaha o úspory nákladů v sériové výrobě v desítkách firemních závodů po světě byla enormní a celý systém svařování byl neustále v tomto směru sledován. Strávil jsem v té laboratoři mnoho týdnů a rád jsem byl i v týmu oponentů, kde se hledala odůvodnění, proč něco funguje a něco zase ne.
Ovšem na zlepšováky si ona firma moc nehrála, já jsem za "zlepšovák" s roční úsporou 3 milióny korun dostal hodinky s věnováním. Pravdou ovšem je, že mi za ně později při výměně baterie hodinář nabídnul až nehoráznou sumu peněz.
Editoval jirkati (11-07-2016 17:26:16)
Jirkati, odkud to bylo? Myslím konkrétně z kterého pracoviště? Já pracoval tady v USA ve Williston, Vermont. On má Velan těch továren ve světě povícero... Canada, Anglie, Francie, Korea, Tchai-Wan, China, Japan... Tady ve Williston se ani MIGem mnoho nesvařovalo. Zde byla hlavně výroba pro US Government, která ze strategických důvodů nemohla být umístěna, nebo přemístěna za hranice US. Tady v US žádné robotické pracoviště nebylo. Navařovací plasma poloautomaty ano, na nich se prováděly návary Stellite. Jinak všechny governmentní zakázky se svařovaly TIGem, takový byl požadavek zákazníka. A mohu prohlásit, že to nebyl mnohdy žádný med, vevařovat sedlové kroužky do tělesa ventilu vážícího 2T, kde tloušťka stěny byla i 120mm... Pro Nuclear zakázky to bylo podobné. Pracovali jsme na zakázkách pro mnoho elektráren po celém světě. Naposledy pamatuji zakázku pro Slovenskou JE Mochovce, pokud si vzpomínám, to bylo v r. 2012, kdy jsem odcházel do penze... v 66 letech.
Franku, ze kterého závodu byla ona ukázka nevím a ani to tam snad nezaznělo. Jen na začátku švenkla kamera na nápis Velan a v komentáři to pak zaznělo několikrát. A skutečně ukázali v provozu automatový návar stelitem, paráda o šířce asi tak 18 mm. Pak také ukázali, jak se kroužky stehují do tělesa ventilu s průměrem asi 600 mm. Pak ukázali jak se takový veliký šoupátkový ventil postupně skládá od nalícování a proměření tolerancí na "srdci" až po elektrické ovládání.
Zajímavé bylo i minimální množství personálu v montážní hale, ale třeba i slušivé uniformy "techniků".
O.K., jirkati, Ono se u nás vyráběly i běžné komerční ventily až do průměru 36", což je téměř metr průměr. Ze začátku jsem jako MIG welder pracoval i na nich - průměry od 3" - 36" sedlové kroužky se na běžných ventilech(z uhlík. ocelí) svařovaly MIGem. Ty speciální převážně TIGem. Ano, to minimální zastoupení pracovníků je fakt.
No a Stellite návary, to byla po mnoho let jen specialita dvou svářečů manuálně a jedno pracoviště poloautomat Plasma Stellite Powder. Ano, ten návar vypadá super a dělaly se i širší návary na spec. ventily. Tady je fotka, ale to už jsem pracoval v inspekci...
Editoval Frank (11-07-2016 21:33:50)
Frank napsal(a):
Pane Radime, schválně jsem se dotázal do býv. pracoviště, zda se mnou jmenovaná úprava používá a odpověď je ano! Tady se přece nejedná o silikonový olej, který se dostane ven.
Ta hubice se nastříká zvenku a zvláště zevnitř, potom se vypálí, čímž se stane ten nástřik kompaktní hmotou a vůbec se nedostane nikam, kde by mohl škodit. Nakonec tam, kde se v uvedené firmě tímto svařuje, což jsou vevařované sedlové kroužky do těles ventilů, by to tak jako tak nevadilo! Ano, různé silikonové spraye na bázi silikon. olejů způsobují vámi zmíněné problémy, toto je však o něčem naprosto jiném, zde nedochází v žádném případě ke kontaminaci silikonovým olejem.
Tak to potom ano. Pokud se to vypálí a je to potom v pevném stavu, tak to je něco jiného.
Je pak stále trochu otázka, pokud se na ten vypálený lak dostane žhavá kulička s teplotou podstatně vyšší než 500 st C, co se potom uvolňuje, ale to je pak třeba posoudit v návaznosti na konkrétní aplikaci.
Tak zas něco dalšího vím.
Děkuji za informace.
Editoval Radim (12-07-2016 09:06:13)
Franku prosím tě, ta vypalovací silikonová barva na ochranu hubice je třeba nějaká speciální, nebo můžu použít "cokoli" http://www.zbozi.cz/hledani/?q=vypalova … p;strana=2
Např. Aluksyl v plechovce do 500 °C (vypalování při 250 °C 15 min), nebo Aluksyl 650C ve spreji do 650 °C, nebo Bisil Thermo v plechovce do 700 °C (vypalování při 200 °C 30 min)?
Edit: Ještě jsem narazil na jiný příspěvek http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 8472#p8472 týkající se kde se zmiňuješ o:
Frank napsal(a):
…nápad nastříkat vrstvičku žáruvzdorného hliníkového nátěru, který se zde v USA prodává, na vnitřek i venek hubice. Je to tzv. silikonová ''stříbřenka'' ve spreji a je spolehlivě odolná do 500°C….
Tím je myšlen jeden z těchto http://www.zbozi.cz/hledani/?q=hlin%C3% … tent=lista ?
Oproti keramickému ochrannému spreji, prodávanému proti rozstřiku MIG-MAG by to opravdu byla značná jak úspora finanční tak časová (nemusel bych jezdit do specializované prodejny svářecí techniky).
Editoval Francotirador (12-07-2016 12:38:01)
Radim napsal(a):
Tak to potom ano. Pokud se to vypálí a je to potom v pevném stavu, tak to je něco jiného.
Je pak stále trochu otázka, pokud se na ten vypálený lak dostane žhavá kulička s teplotou podstatně vyšší než 500 st C, co se potom uvolňuje, ale to je pak třeba posoudit v návaznosti na konkrétní aplikaci.
Tak zas něco dalšího vím.
Děkuji za informace.
Pane Radime, není zač. Máte bezpochyby pravdu, že se žhavými částicemi rozstřiku časem ten povlak hubice zničí. Z praxe vím, že to zase není tak brzy. Já konkrétně jsem s takto upravenou hubicí svařoval bez problému až několik týdnů, než byl potřeba nástřik nového laku. Do jaké míry částečky teplem uvolněného povlaku ovlivní kvalitu svařence kvůli následnému lakování, to v našem případě zkoumáno nebylo, neboť to nebylo nezbytné. Nakonec tím samým, teplotě odolným lakem, se stříkal finální výrobek....
nestačila by po zkrácení použít separační pasta na hubice?
Francotirador napsal(a):
Ta vypalovací silikonová barva na ochranu hubice je třeba nějaká speciální, nebo můžu použít "cokoli" http://www.zbozi.cz/hledani/?q=vypalova … p;strana=2
Např. Aluksyl v plechovce do 500 °C (vypalování při 250 °C 15 min), nebo Aluksyl 650C ve spreji do 650 °C, nebo Bisil Thermo v plechovce do 700 °C (vypalování při 200 °C 30 min)?
To by asi bylo nejlepší vyzkoušet. Řekl bych, že ta s tou nejvyšší tep. odolností by měla být nejvhodnější. Ve firmě, kde jsem pracoval jsem použil podobný spray - byla to stříbrná barva a měla údajně vydržet teplotu přes 500°C. Tedy dnes už nevím, zda se to jmenovalo Aluksyl, ale určitě to byl výrobek na stejné bázi...