SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,
zkoušel jsem už projít kdejaký kout webu a najít, jak svařit ocel s označením dle ČSN 414260 (tj. 14260). Nenašel jsem nic, co by se návodu mohlo podobat. Je tu nějaký odborník, který by se o vhodný svářecí postup mohl podělit. Osobně jsem vyzkoušel několik způsobů čistě kovářsky/bastlících (některé horší a některé lepší), ale zajímalo by mě jak to svařit "odborně" - jaký předehřev, jakou elektrodu, dohřev a jeho doba. K dispozici je invertor (+TIG), výheň a plynový hořák.
Nejlépe provedené svary mi vydržely rok, zatímco průměrná životnost meče je tak kolem 3,5 roku. Takže je určitě co zlepšovat.
Díky za rady.
Zkuste prohledat zdejší stránky, zvlášť se zaměřením na uživatele s nickem Ládes. To je na chladné zbraně asi největší odborník.
Je určený na šerm? Jestli ano, tak svařit jedině kovářsky, elektrodou to praskne.
Zvolil jste na tohle ne uplne vhodny material sice mi jiste budou nekteri oponovat;).Kolega z prace se historickemu šemu venoval cca 15-20 let a jeste za komara vyrabel zbrane krom jineho i z tehle oceli ale casem zjistil ze se na tohle hodi kupodivu vic 14220 ano cementacka taky jsem se divil.Tahle ocel je i slusne svaritelna narozdil od 14260 u ktere to min bez predehrevu a nasledneho pomaleho chladnuti moc nedrzi .Obecne svary na obtizne svaritelnych oceli pokud jsou dynamicky namahane coz v tomto pripadu jsou a to velmi jsou nachylnejsi k praskani.
Editoval Honza007 (02-07-2016 09:19:02)
Styčné plochy upravit na koso,ohřát do bílého žáru,posypat boraxem,teplotu zvednout do mírného sršení v místech sváru a pak ideálně ve spodní zápustce profilu meče kladivem svařit-jak teplota kapku klesne(aby ten hodně plastický svár nepovolil) prokovat včetně okolí které bylo ohřáto(zamezí zhrubnutí zrna a grafitování přehřátého místa-přec jen je tam moc křemíku).Ideální by bylo pak prokovat celý meč a následně znovu tepelně zpracovat na pružinu.14260 je na meče ideální za podmínky že je dobře zpracovaná právě na pružinové vlastnosti.Není problém dostat z ní třeba 59-60HRC,ale při prvním větším nárazu ulítne.Navíc sparující kamarádi budou štěstím bez sebe když si o tu tvrdou "mrchu" nadělají zuby na zbraních.