SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dostali jsme ke zkoušce plněný drát pr. 1,2 - kovový prášek. Po provedení několika testů s plným a plněným drátem při nastavení stejných parametrů jsme došli ke zjištění, že doba svařování byla u plněného drátu cca o 20s delší při větší spotřebě drátu.
Proudová hustota je u plněného drátu větší, stejně tak i výkon odtavení. To znamená že do lázně musím přidávat více drátu, tedy více ampér. V tomto případě ale není možné metody srovnat při stejných podmínkách.
Vychází nám že plněná trubička je nákladnější i přesto že rozstřik je takřka nulový a deformace poloviční.
Prosím o radu asi provádíme něco špatně.
PS: neví někdo z jaké tloušťky plechu se trubička vyrábí?
Zdravím,
co se mojí zkušenosti s Flux-em týká, tak mohu pouze potvrdit, že odtavovací výkony jsou relativně vysoké. Obecně se tvrdí, že svařování trub. drátem je dražší než metoda MAG a něco na tom je. Produktivita práce je u fluxu u některých specifických aplikací pravděpodobně vyšší. Jsou situace, kde je upřednostněna produktivita před cenou - a tomu flux asi vyhovuje. Co se týká rozstřiku, nedovedu zcela objektivně posoudit.
Prosím o komentář erudovanější členy.
Podstatné je asi to, jaké jsou konkrétní svařovací podmínky.
Přinejmenším Flux lépe vyhovuje v povětrnostních podmínkách, kde se MAG už moc nechytá.
Nerad bych se mýlil, ale pokud ano, prosím opravte mne.
Děkuji.
Mám zkušenost pouze s nerez trubičkou 0,9mm a samozřejmě posuv je vyšší než u plného drátu a rozstřik třebas u BW mám nulový a na FW téměř nulový. A při venkovním sváření nemusím řešit ochranný plyn tam je trubička podle mě bezkonkurenční. To jsou moje poznatky s tímto drátem. Jiné jsem neměl možnost vyzkoušet.
Tigem, Discovera - byla řeč o plněném drátu s kovovým práškem, takže pokud jde o svařování venku nebo dokonce bez plynu, je to zcela mimo, to platí jen o drátech s rutilovou a speciální náplní.
skiracer - A to Vám dal někdo jen tak plněný drát, aniž by k tomu něco řekl? Vysvětlil výhody a nevýhody, upozornil na odlišnosti, poučil svářeče, atd.? A hlavně se zajímal, co chcete svařovat? Nemusel nutně dělat předváděčku, stačilo si popovídat, případně být chvilku u zkoušek. Pokud se ptáte, co je špatně, tak hlavně toto, zbytek jsou drobnosti
Nevím přesně jestli to je to flux, ale v práci jsme se nedávno učili na nějakých automatech od Lincoln Elekctric. Vypadá to podobně jako COčko, ale hořák je upevněn do tzv. traktoru, který jezdí v ozubeném třmenu. Svařujeme tím potrubí 500 a 700, tl. stěny asi 8-12mm. Tedy zatím jsme se to jen učili. A tam je taky drát trubičkový, průměr myslím 1,2mm, ale je to asi jak psal JardaK, musí se používat i Corgon. Svařuje to luxusně, kresba svaru nádherná, ale dělá to strusku jako elektroda. Naštěstí většinou po jemném klepnutí odpadne lehce, krycí vrstva odpadne po vychladnutí úplně sama.
Zdravím,
ad -JardaK- ten kovový prášek jsem přehlédl, omluva.
ad -varok- flux je pouze zkrácené označení pro trubičkový drát (flux - tavidlo)
- FCAW - Flux Cored Arc Welding - obloukové svařování drátem plněným tavidlem (tuším 114, FCAW).
Co se týká "obouchávání" strusky u trubičkového drátu, tak mohu potvrdit, že to jde celkem snadno,
i když i u "eldy" jde docílit toho, že "odleze" sama nebo ji odloupnete prstem a zabarvení housenky trochu připomíná duhu.
Díky
JardaK - dostali jsme drát na zkoušku od dodavatele, který přijel předvedl nám prezentaci o principech trubičkového drátu (od proudové hustoty, odtavovacích výkonu, atd...) To jsou všechno věci které samozřejmě chápu a umím si je spočítat. Princip přechodu do svarové lázně formou malých kapiček po obvodu drátu (vliv mezikruží a kovového prášku, který funguje jako značný odpor proti přechodu kapek středem).
Z výpočtů, které jsem provedl ze zkoušek vychází, že posuv drátu by měl být cca 1,1 krát větší než u plného drátu, abych dosáhl stejné velikosti svaru. A že jeho široký závar způsobí že svařování u jednovrstvého koutového svaru je nakonec pomalejší. Drát se spíše hodí na vícevrstvé svary, nebo tam kde chci nahradit více vrstev vrstvou jednou. Nemýlím-li se.
Sem u tohoto drátu pouze teoretik. Proto každý poznatek je peo mě nová informace.