SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Panove narazil jsem na problem pri koupi lahvi .Pan mi prodal 50l lahev udajne s co2 s nejake starsi fabriky kterou rusili.Pry to pouzivali na zapojeni do 200l nadob slouzicich k haseni.Tak ale lahev ma barvu cervenou po tele , sedy vrsek a cerveny klobouk a ma uzaver s VNITRNIM zavitem totoznym s argonem tak ze W 21,8x1/14".To zas odpovida jestli se nepletu kysliku .Kamarad rikal ze pokud je tam kyslik a pri svarovani narazim na mastnotu ,tak muzu se proletet ,akorat ten vylet bude jednosmerny do zahrobi ,kvuli zpetnymu vzplanuti.Jak zjistim co tam je ? Takovy problem jsem nikde na netu nenasel ,tak doufam ze nedavam opakujici se vlakno ,a ze poradite mi nejak.Nerad bych to cele vypouste do vzduchu.Jo a ty nadoby jsem videl a opravdu mely pripojeni na velike hasicacke hadice,tak zrejmne to nebyla pohadka
Editoval kamil9002 (25-06-2016 19:16:40)
Na vrchlíku by měl být druh plynu vyražen, pod vrstavami barvy najdeš veškerá data. Že by tam byl kyslík pochybuji,
Vnitřní závit odpovídá tlakovému vzduchu, trochu odfoukni do dlaně a přivoň, co2 bude jako ze sodovky. Případně sežeň redukční ventil s tím závitem, a změř tlak uvnitř. Co2 má kolem 50 bar a s naplněním se nemění, vzduch bude mít do 150 a postupně ho ubývá.
Viděl jsem už ale malou 200bar kyslíkovou lahev z přenosného autogenu španělské výroby a tam byl lahvový ventil jako na vzduch!
Ventil na vzduch má myslím vnitřní G5/8", což není velikost kyslíkového závitu (W21,8/14). Asi se ale opravdu jedná o lahev na vzduch. U velkých práškových hasičáků se používal vzduch. (V USA se vnitřní závit používá na argon a možná i na kyslík)
uz vyreseno.Kdyby nekdo mel podobny problem tak co2 je rozpustitelne ve vode.Strcite hadice do vody vpetce a odpustite,petku pak uzavrete a pokud bude s toho sodovka tak je to co2 pokud ne tak vzduch.Pan co mi to prodaval koupil 8 lahvi a domnival se ze hasicaky ktere koupil jsou proste hasicaky a bomby co2 jsou tyhle,akorat spatne oznacene.No bylo tomu tak ze hasicaky byly co2 a tyhle jso vzduchove.Je to s rozebraneho hasicaku VP200 (vzduchovo penovy).Vezmu od nej ze slevou jeste ten hasicak,,oocim ho ,vyjedu plyn pri svareni a pak tu lahev dam doporadku.Zmatlo mne to barevne oznaceni ,ale bylo to tim ze byla to soucast hasiciho pristroje a zrovna podle noveho znaceni odpovida to kysliku.Bal jsem se jenom ze nekdo narval kyslik do stare lahvi po vzduchu .Hubi dekuji za reakce,to o te vune jsem nevedel ,to se hodi
famater ,stare lahve na vzduch mely prave W21,8/14 ,proto taky jsem mel v tom zmatek,ted uz se dava myslim ty 5/8
Kyslík by měl jít snadno poznat.
Pokud se hodně pomalu pustí do větší láhve, třeba od okurek, aby tam zůstal nesmíchaný se vzduchem a vloží se tam na drátku přivázaný uhlík, třeba doutnající sirka, efekt je jednoznačný. Začne hořet i ten ocelový drátek...
Při CO2 naopak uhlík okamžitě zhasne.
Editoval Radim (27-06-2016 05:56:43)
Taky moznost ,dekuji Radime za reakce.One ty zaklady chemie a fiziky cloveka hned tak nenapadnou kdyz je X let po skole.Jinak bomu uz jsem vymenil,ted musim vymyslet jak tu tezkou svini postavim naruby,je mi lito obsachu aby to jen tak vypustit do vzduchu a dat tu bombu doporadku