SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 22-06-2016 19:13:05

dkwmunga4
Člen

MIG od Choboly

Ahoj,
na svarforum jsem narazil poměrně nedávno, ale musím říct že je to tu velice poučný, dost jsem tady toho prolezl docela dost a dost se toho naučil, a díky poznatkům odtud jsme zakoupil Berlana BWIG 180 a jsem spokojen, to jen tak naokraj a na začátek smile

Ale k věci:
stále bych ale chtěl k tomu i COčko, a jak jinak než značka levně big_smile ano, vím že Einhell, Gude apod nemá cenu ani zmiňovat, a ty jsem taky vyřadil z výběru ještě předtím než jsem se o to začal pořádně zajímat, ale koupit si mašinu za 15 000,- na bodování plechu při autokarosařině se mi taky 2x nelíbí smile takže postupem času jsem tak nějak dospěl bud k nějaký bazarovce, ale ty opravdu nejsou, a když už tak ty einhelly apod. nebo Sharks 250 Y10 mig na který tu byly celkem kladný recenze. Dneska jsme byl ale u Choboly a jen tak ze zvědavosti se poptal, a prodavač mi ukázal toto

http://www.chobola.cz/svarecky-svarovac … al-mig-200

s tím že je to zrovna v akci, za velice slušné peníze, koukal jsem i na štítek na svářečce a velice příjemně mě překvapil ten zatěžovatel, podavač plastový ale kolečka v něm kovový co jsem si tak všiml. Má s tímto strojem někdo nějakou zkušenost ? Na internetu jsem nic nedohledal, a poměr cena/ výkon mi přijde fantastický, tak si říkám kde je zakopanej pes smile

Předem díky za nějaké poznatky smile

Berlan BWIG 180
Parkside PMSG 200 A1

#2 22-06-2016 19:18:41

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Web

Re: MIG od Choboly

Maju o par stoviek drahsi model ktory sa da zmenit polarita inak na tom obrazku konektor je ale kabel netrci.

Editoval ihlan (22-06-2016 19:20:38)

Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

#3 22-06-2016 19:27:15

dkwmunga4
Člen

ano vím je to to samý jen má to možnost MMA navíc , ale rozdíl je momentálně cca 3500 , navíc MMA nepotřebuju, na to mám toho Berlana smile a změna polarity u MIGu je jen kvuli trubičkovýmu drátu tuším nebo se pletu ? ten stejně používat rozhodně nechci smile

Berlan BWIG 180
Parkside PMSG 200 A1

#4 23-06-2016 07:11:55

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Znova ....
Mrňavá čína skoro zadarmo .Zatěžovatel hezký ale papír snese všechno . Jestli todle dá 200A ....
Kčemu pidi Co2 když u toho musí bejt stejně flaška protože trubička drahá a budu to mít v garaži na vozíku tak jako tak .

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#5 23-06-2016 07:54:47

dkwmunga4
Člen

Jasný, i mě přijdou tyhle hodnoty nadsazeny, ale jestli to dá 200 A nebo 170 A je pro moje účely poměrně nedůležité stejně tak se zatezovatelem když bude o 20 A nižší... hlavní náplň by byla karosarina, tzn ne na plny vykon , ne dlouhý souvislý svary , ale bodování hlavně smile takže hobby použití na svoje auto na chalupě o vikendech nebo po práci :)rozměry jsou taky  vcelku jedno, kdyby to byla velká kisna na kolečkách s plošinou pro lahev, tak ať smile spíš mi jde o to jestli se někdo s touhle mašinkou setkal, nebo o nekom ví jak na tom je smile každopádně díky za poznatek, vim že timto docela zapadam do vašeho podpisu ale kolejnice vážně vařit nehodlám big_smile a že to není žadnej zazrak je mi jasný taky , ale na předpokládaný použití by to mohlo stačit pokud vše funguje jak má, což je ale otázka smile

Berlan BWIG 180
Parkside PMSG 200 A1

#6 23-06-2016 08:11:41

Juggernault
Člen

Ja bych spíš řek že to dá max tak 100A a z 0,8mm drátem to bude vařit na plno tak akorát jekly o 2mm stěny xD Pokud to bude vařit souvisle a normálně je to i tak OK  ale kdo ví ...

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#7 23-06-2016 08:27:22

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna

Už jsem to tady jednou psal - ta svářečka nemusí vůbec fungovat špatně, ale aby se za tu cenu dala vyrobit, musí se logicky použít co nejlevnější vstupy, tj. samozřejmě neznačkové a opravdu velmi levné součástky. Ale to není jen u svářeček, to je u všech spotřebičů za podezřele nízké ceny. Záleží jen na vás, jestli chcete riskovat, že vám odejde 1/2 roku po záruce.

#8 23-06-2016 09:35:08

Juggernault
Člen

Toho že to odejde když to bude fungovat bych se moc nebál ale spíš toho jestli to vubec bude fungovat a "svařovat" jako nějaký normalní Cočko. O proudu dost silně pochybuju stejně jako těm udajům.Jenže pokud nemá dotyčný skušenosti tak maximálně zjistí že to vaří ok .

#9 23-06-2016 09:51:22

dkwmunga4
Člen

To odejití do věčných lovišť pul roku po záruce má něco do sebe, to mě nenapadlo smile Právě že něco zkušeností mám, v práci COčko běžně používám, sice hlavně na drobnou zamečničinu a údržbu i něco tý karosařiny tam bylo , takže to nebudu mít v ruce poprvé big_smile ale tím nechci říct že jsem kdovijakej svářeč big_smile

Berlan BWIG 180
Parkside PMSG 200 A1

#10 23-06-2016 21:55:59

varok
Člen
Místo: Havířov

Kámoš si nedávno koupil to samé. Dal za to ale myslím nějak 5800,- Kč. On to vychvaluje, mě to moc nenadchlo, alespoň co jsem ho s tím viděl svařovat. Má to asi 3 měsíce a už mu to podfukuje někde u el.magnet. ventilu plynu. Jestli to dá opravdu těch 200A nevím, ale jak už jsem psal, tak na to že je to invertor mě to moc nenadchlo.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#11 24-06-2016 06:49:00

sima
Člen

ahoj zrovna uvažuji nad tímto strojem pro montážní práce.Před léty jsem si koupil STAMOS v Polsku made in germany yikes)
stálo to nejakých 7500,- .. Kupodivu to velmi slušně vařilo ale po pár dnech mi to přestalo fungovat. Ihned mi to ve stamosu opravili ale za čas jsem to prodal.Mezi tím jsem přidělal euro konektor a upravil kastli na větší cívky .Je pravda že se ten stroj zaplatil za jednu větší akci (týden svařování na žebříku)Včera jsem si nechal naplnit 1,5kg bombičku a teď jen vybrat vhodný stroje do auta .U Choboly mají tenhle stroj i v lepším hávu s eurem a lepším podavačem okolo 9000,-  Pište postřehy.

#12 24-06-2016 06:54:57

sima
Člen

Zráží mě že nemají dokumentaci k těmto strojům aby si mohl člověk počíst doma informace a v klidu se rozhodnout .Jinak jsem se vždy obešel v Brně na centrále Choboly v servisu takže věřím že by to mohlo fungovat. Hlavně si pečlivě schovávat záručáky!!!!!

#13 24-06-2016 12:00:32

dkwmunga4
Člen

varok: no jestli je to funguje tak to poteš koště... ale cena asi odpovídá kvalitě

Sima: žádná dokumentace ani prospekt, nic nemají co by mohli dát k prostudování , ke svarecce asi něco bude pri koupi , kdo ví

Nezbývá než si počkat na nějaký bazarový kousek asi

Berlan BWIG 180
Parkside PMSG 200 A1

#14 24-06-2016 17:11:34

varok
Člen

Možná to neumí pořádně nastavit, hold je to jen garážník. Samozřejmě to svařuje lépe než třeba můj Bimax, oblouk hoří krásně pravidelně, ale čekal jsem více.

#15 25-06-2016 09:47:02

Robi G
Člen

Varok čo viac si čakal?Píšeš že zvára lepšie ako Bimax a pritom stojí len polovicu...

#16 25-06-2016 19:10:20

varok
Člen

Tak samozřejmě se nedá porovnávat invertor s klasickým trafem, navíc asi né moc kvalitním. Deska s elektronikou taky není s mikroprocesorem, takže to není tip top. Moje svářečka teď po nasazení drátu 0,8 jede pěkně, jen se musí dlouho hrát s nastavením. Ale je to opravdu asi jen tak na tu karosařinu, na větší sváry už to pokulhává, asi nekvalitní podavač. Ale proti slavným Einhel a GUDE co jsem zatím viděl tak pohádka.
Ten invertor od choboly má jak to napsat, divný zvuk, sváry nejsou moc pěkné. Třeba Rellik tady popisoval AlfaIn Pegas, který stojí asi 5x tolik, ale princip by měl být stejný ne? Ale fakt je to možná jen těma rukama a haním to tady zbytečně.

Editoval varok (25-06-2016 20:46:29)

#17 25-06-2016 19:59:46

autocross
Člen
Místo: Bystřice

Za tu cenu bych to asi neřešil.

Sharks 250-Y10 MIG/MMA IGBT - čínská šmajda, ale fungovala dobře, další čínské šmajdy WF Bi-Pulse 201, Parkside PPS 40, Spartus Multipro 200 a maska Predator

#18 25-06-2016 20:31:12

dkwmunga4
Člen

Chtělo by to vyzkoušet někým kdo se trochu vyzná smile

Autocross : neřešil ve stylu že za ty prachy bych do toho šel?
Jinak s tim Sharksem spokojenost ? Žádný problém? Vim že jste si to tu chvalil, tak se ptam na dlouhodobější zkušenosti smile

Berlan BWIG 180
Parkside PMSG 200 A1

#19 25-06-2016 20:51:00

varok
Člen

No já psal, že je tady poslední dobou zvykem porovnávat stroje s trafem, navíc starší výroby s invertory nedávno vyrobenými. Ale v jednom je to přece jenom stejné. Cena/kvalita.

Editoval varok (25-06-2016 20:51:18)

#20 25-06-2016 21:52:26

Robi G
Člen

Moja prvá zvaračka bola S-Mig 160.Ako píšeš po nastavení to zváralo s 0,8 relatívne dobre.Len ten zaťažovatel bola silná bieda.Zváral som s ňou sebe celý plot ,dve "Kované" brány ,bránku a dva plotové diely.Skoro ma drblo.Chvýlu zvárať a dlhá prestávka.S čistým CO2 to možno dalo max. asi 100A/10% .Ak spomínaný Mig od Chobolu dá aspoň 100A/100% potom neni o čom.Pre kutila do garáže v pohode.Kvalita a životnosť bude podla mňa podobná ako u ostatných čínskych zvaračkách.Na druhej strane pri troche trpezlivosti sa dá kúpiť starší spoľahlivý stroj.Npr. PP160 som kúpil za 230eur.Cenu Variostarov radšej ani nenapíšem smile

#21 25-06-2016 22:43:37

pavol.sk
Člen
Místo: Stredné Slovensko

mne hentu 160ku nukal jeden "panko" vychvaloval to do neba,nemal som vtedy o zvarackach sajnu nepacil sa mi tam ten sposob brzdenia cievky prislo mi to vsetko dake...labilne a tie reci okolo toho ze varstroj vyraba pre priemysel,chvala bohu som ten srot nekupil miesto neho iskravar 210L mam ho doteraz i ked uz zvazujem kupu dacoho lepsieho,uz to tu niekto pisal za tie prachy by som hentu zltu krabicku bral,male,sikovne,lahke,skladne ale asi je kazdemu jasne ze zivotnost/spolahlivost nemozno u hentakeho "low-end" vyrobku zrovnavat s dacim normalnym

#22 26-06-2016 10:09:39

Charon
Člen
Místo: Praha

Není tady někdo ze zkušenejších, kdo by to mohl u Choboly otestovat?
Pokud by to rozumně vařilo, tak není co řešit a byla by to dobrá koupě. V elektrotechnice se dá šetřit na kvalitě součástek (rychleji stárnou nebo neodpovídají parametry) a v méně robusním zapojení a přetěžování. Stárnutí součástek neovlivníte a mnohdy je to kus od kusu jak se to podaří vyrobit. Neodpovídající parametry až tak moc nevadí, výrobce se s tím popral v návrhu a rozchozování. Robusnost zapojení a nepřetěžování součástek se většinou projeví v záruce.

Z technického hlediska invertor není nic až tak složitého nebo drahého na výrobu. To spíš obchodník si přirazí a výrobce drží cenu výš pro to aby se prodávaly dražší modely. Mající různé zlepšení svářecích vlastností, dobu nepřetržitého svařování, výběr režimů a zobrazovačů.

Editoval Charon (26-06-2016 10:26:17)

#23 26-06-2016 10:19:35

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Web

Pojdes do predajne a povies ze si to chces skusit zrovna tento predajca ti to ochotne umozni.
Staci ti nejaky material a svoja kukla ak nechces erarnu. Inak od tohto predajcu su tu ludia len cusia wink

Ak niekto chce  ramik do kurina tak mu tieto stroje posluzia poznam ludi co maju tie 2 tlacitkove CO2 ala varok/telwin
a oni si robia ramiky na rozne masinky a to im staci zvaraju len na jednom nastaveni.
Zivnostnik co by po vyvareni  5tich rohov ramu brany musel 20minut chladit by asi zosedivel alebo skrachoval.
A casom by ten stroj uplne dorazil mozno aj v zarucnej dobe.

PS: ja stale poskulujem po niecom takomto ale to je mimo temu. V Nemecku je o dost lacnejsia

Editoval ihlan (26-06-2016 10:32:34)

Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

#24 26-06-2016 10:29:53

autocross
Člen
Místo: Bystřice

dkwmunga4 napsal(a):

Chtělo by to vyzkoušet někým kdo se trochu vyzná smile

Autocross : neřešil ve stylu že za ty prachy bych do toho šel?
Jinak s tim Sharksem spokojenost ? Žádný problém? Vim že jste si to tu chvalil, tak se ptam na dlouhodobější zkušenosti smile

Přesně tak jsem to myslel i když nevím, jestli bych do toho šel, protože se mi moc nelíbí, jak to vypadá a nemá to eurokoncovku, takže bych si raději připlatil a buď koupil to co mám teď nebo ještě raději jak tady někdo dával odkaz na tu čínu, která se tady za dráž prodává jako Alfa-In. Ale to beru jen po stránce vzhledu, což není pro každého důležité.

Jinak ten Sharks funguje pořád stejně, ale nedělám s tím samozřejmě každý den. Už jsem tady myslím psal, že si ho koupily i dva kolegové z práce a taky z toho mají radost (oba přechod z 230V odbočky).

Zrovna minulý týden jsem s tím vařil držák kladiva na cepáku a provařil. V práci to děláme třífází Esab LKA 240 a to samozřejmě provaří víc, ale práce a nastavení je mnohem snadnější s invertorem.

https://s33.postimg.org/66ou5uwcb/20160524_085942.jpg

edit: teď když vidím ten odkaz, co dal ihlan, tak si myslím, že není vůbec o čem přemýšlet.

Editoval autocross (26-06-2016 10:33:28)

Sharks 250-Y10 MIG/MMA IGBT - čínská šmajda, ale fungovala dobře, další čínské šmajdy WF Bi-Pulse 201, Parkside PPS 40, Spartus Multipro 200 a maska Predator

#25 26-06-2016 11:23:51

varok
Člen

ihlan napsal(a):

Pojdes do predajne a povies ze si to chces skusit zrovna tento predajca ti to ochotne umozni.
Staci ti nejaky material a svoja kukla ak nechces erarnu. Inak od tohto predajcu su tu ludia len cusia wink

Ak niekto chce  ramik do kurina tak mu tieto stroje posluzia poznam ludi co maju tie 2 tlacitkove CO2 ala varok/telwin
a oni si robia ramiky na rozne masinky a to im staci zvaraju len na jednom nastaveni.
Zivnostnik co by po vyvareni  5tich rohov ramu brany musel 20minut chladit by asi zosedivel alebo skrachoval.
A casom by ten stroj uplne dorazil mozno aj v zarucnej dobe.

PS: ja stale poskulujem po niecom takomto ale to je mimo temu. V Nemecku je o dost lacnejsia

To se hodně pletete. Já právě nemám mašinu s těmi dvěma kolébkovými přepínači, mám poctivý otočný 6ti polohový přepínač. S přehříváním nemám problémy. I když jsem nakonec nedal lepší ventilátor Sunon z důvodu složitého předělávání zadního dílu svářečky, tak na max. proud není problém svařovat i 10 minut v kuse. Déle nepotřebuji, zatím jsem nic tak velkého nesvařoval. A jak tady mnoho lidí píše o tom, že takové svářečky nezavaří tlustší materiál, tak zavaří. Jen musíte vědět jak. Každý svářeč ví. smile

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla