SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim vsetkych potrebujem poradit aky pridavny material zvolit na zvaranie 304L nerezovych rur? stena rury 1.6mm
a aku wolframovu elektrodu pouzit. som trochu laik vo zvarani TIG nakolko sa ucim. Mam tu pruty 308LSi 2,4mm a neviem ze ci s tym mozem zvarat
tento druh materialu. vysledny produkt je nieco ako vyfuk na auto a bude vystaveny tplotam okolo 400'C je to vlastne horucovzdusne potrubie priemer 70mm.
308L(Si) prídavný materiál na 304(L) antikor je OK.
Editoval FF (11-05-2018 00:14:57)
No a typ elektrody? pripadne hrubka?
Každý si chválí ten typ elektrody, který si koupil. Já třeba nejraději používám elektrody WTh, protože si nechají líbit i všelijaké chyby. Na průměru u tak tenkého nerezu taky nezáleží, stejně si každý průměr brousíte do špičky. Experimentování s průměrem elektrody má smysl prakticky jen u svařování Al a jeho svařitelných slitin, kde se svařuje kalotou. Takže si kupte elektrodu podle své nejoblíbenější kleštiny a při pokusech před svařováním trubek si raději vyzkoušejte, jaká velikost hubice vyhovuje vaší ruce.
Ano podstatnější je velikost hubice. Elektroda s rezervou stačí 1,6 je asi do 150 A.
No dakujem za rady a este jedna otazka velkost hubice mi aku odporucate? radsej vacsiu nech viac kryje Argon zvarovy kupel alebo mensiu?
Ten přídavný drát 2,4 na tloušťku stěny 1,6mm? Použil bych pr.1,2, nebo 1,6mm. Hubici bych volil č,6-7.
pri hrubom pridavnom drate mi to bude robit kopce? nechce sa mi kupovat tensi v okoli nieje taka predajna a objednavat 5 kg balik pre ucenie sa zvarania sa mi tiez nechce. nemam cas sa do toho pustit ale cez vikend dufam ze budem doma a zacnem nieco skusat.
U sváření obecně, zejména nerezu jde o to, aby do sváru nebylo vneseno zbytečně velké množetví tepla. Když je svařovaný materiál tenký, je malá svarová lázeň. U TIGu musí tato lázeň po vnoření (dotyku) přídavného drátu přídavný drát i s pomocí tepla z oblouku roztavit. Když bude drát moc tlustý, bude chtít více tepla na roztavení- tedy větší svarový lázeň, větší teplota, větší proud. To vše znamená více tepla. Proto se dělají dráty o průměrech 1; 1,2; 1,6; 2; 2,4; 3,2 atd mm, aby bylo možné si vybrat vhodný průměr podle druhu a velikosti sváru. Nemá smysl mít balík jednoho typu a průměru drátu, ale mít např po 10ks drátů různých typů a průměrů. Protože se TIGem jde zpravidla na tenčí materiály, považuji za základní průměr 1,6mm u Al 2mm. Být tebou, tak si udělám cestu do prodejny, kde prodávají kusovky a podle toho co si myslíš, že budeš svářet bych koupil po "hrstce" různých drátů. Je to jednodušší a zpravidla levnější, než začít shánět až když se vyskytne potřeba.
a skusit to zvarat s nastavenim pulzneho zvarania bez pridavneho materialu?
V této tloušťce to svařit bez přídavného materiálu není problém. Není k tomu potřeba puls. Ale i jako i při svařování s přídavným materiálam, by bylo velmi vhodné krýt kořen argonem.