SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den má někdo z vás zkušenosti se svařováním oceli 11600,jedná se o opravu praskliny.
Předem děkuji za veškeré poskytnuté informace.
11600 taková trošku lepší (houževnatější) ocel, žádné bláto, pamatuji si ji od soustružení. Jak jde svářet bohužel netuším. Hodně bude záležet CO se sváří...
Podle tabulek je nesvařitelná, podle rozboru který jsme nechali dělat má 0,3% uhlíku. Jedná se o válec pístu z velkého lisu.
Na internetu jsem nic konkrétního nenašel, jestli předehřát a na kolik, jaký přídavný materiál použít, jestli vyhánět pnutí atd.
Nechci tě strašit, ale zapomeň na kvalitní svaření materiálu 11600, který může obsahovat místně až 0,5% C. Ujišťuji tě, že slepení (vytmelení) kvalitním lepidlem na kov bude pevnější, než svár.
https://www.svarbazar.cz/phprs/showpage … li_pouziti
zavařit, či zalepit jak píše moderátor, vysoustružit bytelný "kroužek" s přesahem cca 0,1mm, ohřát jej do červena - roztáhne se v řádu mm (dle průměru) nasadit na válec přes svár. Pokud je tedy prasklina podél.
Pokud válec praskl pouhým hydraulickým tlakem - je materiál unaven a praskne to někde jinde.
jo pindíku, co to je za lis? Já budu v řádu dnů likvidovat LUD 500, to je sice lis klikový ale přesto má válce s písty... navíc vím o jiných lisech (funkčních) které půjdou brzy do šrotu.
Po pravdě už jsem ji taky svařoval,respektive navařoval pokažené obrobky a u některých docházelo při následném obrábění k vylupování už v základním materiálu.Nestalo se to nikdy u těch kusů které byly předehřáté.Jak ty kusy žijí dál nemám tušení,ale předpokládám že kdyby byl nějaký problém lidi by se ozvali.
Svařovat se dá i horší materiál, tedy pokud jde jen o vyšší obsah uhlíku a ne o jiné prvky, které svařitelnost nezhoršují, ale vyloženě znemožňují (třeba síra).
Rozhodně bych to dělal bazickou elektrodou a ne drátem.
Máte dvě varianty:
1. levnější: předehřev 300°C, nelegovaná elektroda na oceli s vysokým obsahem uhlíku FOX EV 63, velmi pomalé chladnutí.
2. spolehlivější: předehřev tak 100-150°C, elektroda na bázi niklu UTP 068 HH, opět pomalé chladnutí. Tyto elektrody jsou nyní k dostání i v 1 kg minipaku.