SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, mám takový malý dotaz, mohu bez problémú svařit ocel P355NL1 ( stěny atd...) drátem MAG G 46 4 M3si1 ? Děkuji za pomoc
To označení drátu MAG G 46 4 M3si1 je nesmysl. Asi to má být správně G 46 4(3) M G4(3)Si1. Vždycky je lepší se podívat do katalogu. Pokud je to drát podle "mého" označení tak je pro daný materiál použitelný.
takže opsáno s katalogu : G 46 4 M 3Si1
Jinak díky za odpověd...
Jen pro zajímavost - který je to katalog? Který výrobce?
Také mě to zaujalo.
Dle EN ISO 14341-A buď G 46 4 M 4Si1, dříve SG3, nebo G 42 4 M 3Si1, dříve SG2. Ale G 46 4 M 3Si1? To je buď prasopes, nebo hruškojablko ![]()
Nicméně důležité pro jiste22, oba jsou vhodné.
jirkati napsal(a):
Jen pro zajímavost - který je to katalog? Který výrobce?
Nerad se mísím do odborné debaty, ale dal jsem ze zvědavosti hledat v googlu a takový drát mně našel hned.
http://www.lincolnelectric.com/assets/g … AG-eng.pdf
Tak to musí říct kluci od Lincolna, jestli je to tak, nebo jestli je to překlep v katalogu.
Zdenek11 napsal(a):
Nerad se mísím do odborné debaty, ale dal jsem ze zvědavosti hledat v googlu a takový drát mně našel hned.
http://www.lincolnelectric.com/assets/g … AG-eng.pdf
Tady se musím smát, když toto čtu - takhle to dopadá, když je ve světě několik norem označování materiálu, pokud možno v každé zemi jiná pro prakticky totéž! Zmatek nad zmatek a přitom jde o obyčejný ER70S-6.
A to chtějí zavést globalizaci a NWO.
To raději pomlčím o soustavách Metric vs. ISO atd....
No jo Franku, jenže to je právě ten druhý extrém, co uvádíte. Co spadá do jedné AWS, to jsou v Evropě naprosto odlišné materiály.
Třeba v nelegovaných elektrodách je 6013 např. Böhler FOX ETI, což je rutilka s nádherně hladkými svary s plynulým přechodem do materiálu, Böhler FOX OHV, rutil-celulóza svařující i shora dolů, Böhler AWS E6013, kterou ohnete pomalu do účka a svařujete "za svarkem", no a dalších asi deset typů.
Nebo třeba E7016-1H4R je bazická FOX EV 47, ale stejně tak bazická FOX EV 50-W, která je na kořeny potrubí a výborně svařuje i střídavým proudem (bazická!).
Vystřídat je libovolně u zákazníků, že vše je totéž, 6013 nebo 7016, ti by mě hnali ![]()
A to je ten lepší případ, teď přituhuje:
ER70S-6 je Böhler EMK 6, G3Si1 do -40°C, stejně jako EMK 8, což je špičkový G4Si1 s vyšší pevností a vysokými hodnotami do -50°C. Ale vejdou se sem nejen i standardní dráty do -30°C, kterých je většina, ale i naprostý shit za 22,- Kč/kg neznámého původu co s bídou vyhoví na -20°C.
E70C-6MH4 je Böhler HL 46-MC, obyčejný falcovaný trubičkový drát s kovovým práškem do -20°C a stejně zatřízen je i špičkový, bezešvý typ Böhler HL 51 T-MC certifikovaný do -60°C.
E9018-G je FOX DMV 83 Kb na 15 128 i FOX EV 70 Mo, která je např. na WB 36 - jiné tepelné zpracování!
E347-15 je žáruvzdorná a hlavně žárupevná FOX E 347 H, nerezavějící FOX SAS 2 je také E347-15 - vlastnosti za vysokých teplot!
ER90S-G je Böhler NiMo 1-IG, drát pro jemnozrnné oceli vyšší pevnosti i Böhler CM 2-IG pro žárupevné oceli 10CrMo910. Úplně jiná aplikace!
Ne Bůh ochraňuj Ameriku, ale Bůh nás ochraňuj před Amerikou
Frank napsal(a):
Tady se musím smát, když toto čtu - takhle to dopadá, když je ve světě několik norem označování materiálu, pokud možno v každé zemi jiná pro prakticky totéž! Zmatek nad zmatek a přitom jde o obyčejný ER70S-6.
A to chtějí zavést globalizaci a NWO.
![]()
![]()
To raději pomlčím o soustavách Metric vs. ISO atd....
Editoval JardaK (25-05-2016 19:12:35)
JardaK napsal(a):
Ne bůh ochraňuj Ameriku, ale Bůh nás ochraňuj před Amerikou
Však ano, já jsem to nechtěl pitvat do takových detailů, ale v zásadě s vámi souhlasím. Celý svět přijal na př. Metric systém, dokonce i Canada(i když poněkud zpitvořeně), jenom Am. se tomu brání kde může. Nedovete si představit ty zmatky, kdy jsem pracoval jako svařeč, kde chodily zakázky z Evropy i jiných končin světa a všechny dokumenty byly uváděny v Metric. Vždycky se to buď muselo vše přepracovat, nebo prostě řekli - Frank, do it please!!!
V poslední době byla alespoň dostupná měřidla pro oba systémy, ale když jsem zde začínal byly jen ty ameriký...
A když se začaly dovážet přídavné materiály pro svařování z Evropy, neboť podle AWS nebyl eqvivalent, tak byly další zmatky. No, jo, na druhou stranu nebýt toho, nenašel bych zde takové uplatnění...
![]()
Já myslím, že jen otázka času, než nějaký počítačový startup naprogramuje převodní systém tady těch materiálů.
No a to bude průser.
Radim napsal(a):
Já myslím, že jen otázka času, než nějaký počítačový startup naprogramuje převodní systém tady těch materiálů.
No je to opravdu v katalogu LINCOLN ELECTRIC Europe, a je to i na štítku na cívkách. A ještě díky za odpovědi..