SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chcela by som sa opýtať, kde by sa dal na Slovensku alebo v Čechách nájsť medený plech, ktorý môže prísť do styku s potravinami? Potrebujem, aby bol široký 2,5cm a hrubý 0,05mm. Chcela by som si z neho vyrobiť vykrajovátka na cesto. Na anglických stránkach (http://basiccopper.com/prgrcocucost.html) sa dá ľahko zohnať, ale tu u nás ho neviem za nič na svete nájsť. Ďakujem.
Offline
A nebylo by jednodušší vyrobit ta vykrajovátka z potravinářského nerezu?
Offline
Určite by to bolo jednoduchšie, ale medené vyzerajú veľmi pekne a u nás sa vôbec nepredávajú, ale ak nezoženiem, tak aj nerez alebo pocínovaný plech budú musieť stačiť. A kde by som mohla nájsť potravinársky nerez?
Offline
Tloušťka 0,05mm? To je doufám na ozdobu, ne na vykrajování!
Jinak velký výběr různých plechů pro modeláře má třeba http://www.litomysky.cz/ , měď, bronz, mosaz, nerez, hliník. Dost jsem jich už od něj koupil.
Editoval Zdenek11 (08-11-2015 12:31:52)
Offline
Tam asi došlo k chybě. při přepočtu z palců. Na to odkazu je pásek tl 0,02", t.j. 0,5mm a měď polotvrdá. V tomto případě je použití mědí jen vzhledová záležitost, Jak cínovaný plech, tak nerez by byly praktičtější.
Online
nějaké tenké na vykrajovátka ne? plech 0,05mm není plech ale FOLIE, alobal taky není plech ale hliníková fólie, jako odpověď na dotaz bych dopuručil zajděte do prodejny kde se prodávají elektrikářské věci (krabice kabely jističe atd) a ptejte se na uzemňovací pásek, za dob ocelového vodovodu se jím pospojovávali trubky, jedná se o měděný pásek odhadem té šířky co požadujete a síly 0,5mm což by myslím spíš odpovídalo požadavku, myslím toto: http://www.hityshop.cz/pasek-zemnici-cu … 71641.html myslím že pro tento účel nebude podstatné jestli to je potravinářský kov nebo ne, měď je jedovatá respektive její oxid ale jako vykrajovátko na těsto se s potravinou stýká pár vteřin, to spíš jako pánev hrnec nebo potrubí na vodu kdy se
ta potravina s mědí stýká několik hodin bych měl obavy ale v tomto případě ne..
vzpoměl sem si na to protože minulý týden jsem v kovošrotě našel zbytky toho pásku tak sem je rval do brašny pod nářadí abych to mohl ukradnout, platit se mi je totiž nechtělo vůbec je totiž nepotřebuju ale když tak krásně svítili novotou tak mě bylo líto je tam nechat ležet a třeba se jednou budou hodit sem si povídal..
Edit:
myslím tím totok:
Editoval Kramlik (08-11-2015 13:13:31)
Offline
Tenhle pásek je ale z měkké mědi. Za zkoušku by to ale stálo.
Online
Měd není dlouhodobě odolná proti kyselínám a je to toxický kov. Proto se domnívám, že potravinářská měď v současné době neexistuje. I když dříve se z mědi nádobí vyrábělo běžně.
Z mědi se to vykrajovátko vyrábí asi ze dvou důvodů. Buď proto, protože měď se dobře zpracovává a pájí měkkou pájkou. Nebo to je oficiálně pouze nefunkční replika historické věci.
Co se týká použití, formálně by asi nebylo možné získat povolení vyrobit vykrajovátko z měděného plechu. Pokud ale těsto nebude silně kyselé a vykrajovátko bude očištěno od korozních zplodin, asi takhle vykrojené cukroví bude bez problémů.
Offline
Jeme ovela vacsie sracky ktore nam predavaju pod kdeakou certifikaciou ako vykrajovane pecivo medenou paskou...
.-)
Dodnes sa pouzivaju kotle napr na lekvar a nielen na lekvar z medi... akoze je toxicky ???
http://www.thomasspoon.cz/produkty/nado … ene-nadobi
Dodnes sa vyraba z medi.Ak by bola taka skodliva ani z vonku by nemohla byt .-)
Editoval SO 545 (08-11-2015 14:56:52)
Offline
Jenže tohle nádobí je zevnitř cínované. Já bych ho ale ani tak domů nechtěl. Muselo by se leštit i kdyby se nepoužívalo.
Online
vykrajovatka jedine z nereze...
Offline
Radim napsal(a):
Měd není dlouhodobě odolná proti kyselínám a je to toxický kov. Proto se domnívám, že potravinářská měď v současné době neexistuje.
ja by som to az tak cierne nevidel, napr.
http://www.geberit.sk/sk_sk/target_grou … opper.html
http://medenerozvody.cz/aplikacni-oblas … pitna-voda
http://www.dispo-m.sk/index.php/cerifikaty/medene-rury
"Vďaka svojej vysokej úrovni pevnosti a hygieny je meď ešte aj dnes široko používaná pre systémy vykurovacej a chladiacej vody, rúry vedúce plyn a stlačený vzduch a takisto pre inštalácie pitnej vody."
to, ze sa u nas med na rozvody pitnej vody takmer nepouziva je skor otazka ceny, ako vhodnosti tohto materialu.
YooEun napsal(a):
A kde by som mohla nájsť potravinársky nerez?
napr. tu - maju pasiky roznej sirky a hrubky - pouzivam od nich nerezovu planzetu (1.4310) ako "pasik na orysovanie rur":
http://www.mepac-eshop.cz/planzety
1.4310 nie je priamo potravinarska, ale mozno by sa dala pouzit
mimo to maju aj mosazne planzety ( CuZn37)
Editoval rcp (08-11-2015 17:06:58)
Offline
V pitné vodě není kyselina. Stejně tak by nemusel být problém v měděné konvici na horkou vodu. I když odhadem bych řekl, že i tam by měď ovlivnila chuť vody - voda by mohla mít trochu nahořklou příchuť, třeba proti vodě uvařené ve varném sklu.
Problém by byl, pokud by se v měděné nádobě nechal ocet nebo by se tam vařila třeba marmeláda nebo povidla, protože v ovoci obvykle bývá nějaká kyselina.
Offline
Radime : Lekvar sa rovna Povidla. :-)
U nas sa od nepamati vari lekvar v kotly medenom. Uz par generacii. Nikdy zatial problem nebol a pri tejto tradicii asi zostaneme hoc nam to napr EU zakaze .-).
V podstate sa pouziva len na lekvar. Hold nostalgia.
Offline
Třeba by bylo zajímavé část těch povidel uvařit v nerezovém hrnci a porovnat chuť.
Faktem prostě je, že oxidy a hlavně uličitany mědi, které na mědi vznikají, jsou v organických kyselínách velice snadno rozpustné. Samotná měď se rozpouští pomalu, ale rozpouští. otázka je asi v množství.
Offline
Radim napsal(a):
Třeba by bylo zajímavé část těch povidel uvařit v nerezovém hrnci a porovnat chuť.
Faktem prostě je, že oxidy a hlavně uličitany mědi, které na mědi vznikají, jsou v organických kyselínách velice snadno rozpustné. Samotná měď se rozpouští pomalu, ale rozpouští. otázka je asi v množství.
To máte sice pravdu, ale už jako malinkej kluk pamatuju měděnej kotel, kde maminka vařila povidla. A žiju dodnes Do pitný vody se přidává chlor, mnohdy i fluoridy a spousta rozvodů je v mědi. Kdekterý pivovar a palírna má dosud zařízení z mědi... Ono těch uhličitanů a oxidů se na běžně udržovaných potravinových strojích a zařízení nebezpečné množství netvoří.
Offline
Podle Dr. Herberta I. Scheinberga, jednoho z odborníků v USA na toxicitu mědi, by se měděné nádobí mělo používat jen výjimečně a jen pro naprosto neutrální látky. Např. v případě delšího kontaktu kyselejších potravin s mědí může údajně při jejich konzumaci dojít, a taky prý občas dochází, k otravě. Neměla by být ale nijak fatální, protože měď údajně lidské tělo umí vyloučit. I když ta troška povidel nebo vykrájené kousky těsta asi nikoho neotráví, já bych taky dal přednost potravinářské nerezi. Dřív se v částech vodovodů taky běžně používaly olověné ohýbací trubky (třeba na přívody k umývadlům), nikomu to nevadilo a taky se z nich zřejmě nikdo neotrávil, nicméně je dobře, že se už několik desetiletí nesmí používat.
Offline
Zdenek11 napsal(a):
Podle Dr. Herberta I. Scheinberga, jednoho z odborníků v USA na toxicitu mědi, by se měděné nádobí mělo používat jen výjimečně a jen pro naprosto neutrální látky.
Tak se přijeďte podívat do Ameriky co vše je v prodeji v současný době a udělejte exkurzi v kterémkoli pivovaru!
https://www.google.com/search?q=copper+ … 1kB3yJw%3D
Offline
Pan Dr odbornik mozno po 10 rokoch napise studiu ze med je to prave v com clovek musi varit napr polievku...
To je ako s Thoriom v Tig elektrodach ... :-)
Kto sa boji serie v predsieni ..EU unie .-)
Offline
Zdenek11 napsal(a):
Podle Dr. Herberta I. Scheinberga, jednoho z odborníků v USA na toxicitu mědi, by se měděné nádobí mělo používat jen výjimečně a jen pro naprosto neutrální látky. Např. v případě delšího kontaktu kyselejších potravin s mědí může údajně při jejich konzumaci dojít, a taky prý občas dochází, k otravě.
Myslím, že se jedná o omyl. Měď míněno čistý kov, na rozdíl od některých jiných kovů, jako je například železo, nereaguje s organickými kyselinami, jelikož měď je podle Beketovovy řady kovů( https://cs.wikipedia.org/wiki/Beketovov … _kov%C5%AF ) ušlechtilý kov.
Offline
Je klidně možný, že se jedná o nějaký hoax, navíc nějak divně přeložený, každopádně nádobí z mědi z toho odkazu #18 je krásný.
http://nemoc.11665.com/cs/zdravi/201307/141806.html
Editoval Zdenek11 (09-11-2015 19:31:46)
Offline
Frank napsal(a):
Zdenek11 napsal(a):
Podle Dr. Herberta I. Scheinberga, jednoho z odborníků v USA na toxicitu mědi, by se měděné nádobí mělo používat jen výjimečně a jen pro naprosto neutrální látky. Např. v případě delšího kontaktu kyselejších potravin s mědí může údajně při jejich konzumaci dojít, a taky prý občas dochází, k otravě.
Myslím, že se jedná o omyl. Měď míněno čistý kov, na rozdíl od některých jiných kovů, jako je například železo, nereaguje s organickými kyselinami, jelikož měď je podle Beketovovy řady kovů( https://cs.wikipedia.org/wiki/Beketovov … _kov%C5%AF ) ušlechtilý kov.
Jenže měď se ve vlhkém prostředí poměrně snadno oxiduje vzdušným kyslíkem. I tím rozpuštěným třeba ve vodném roztoku slabé organické kyseliny, třeba octu. A ty oxidy okamžitě s tou kyselinou reagují. Ten proces neprobíhá moc rychle, ale postupuje.
Já bych to uzavřel tak, že měď je prostě starý tradiční materiál. Dříve vyhovovala úplně bez problémů. Jenomže jak postupně dohromady vědci, toxikologové , ekologičtí aktivisti atd eliminovali z našeho dosahu toxické látky, pak ty méně toxické, pak ty ještě méně toxické..... najednou z toho měděné materiály ve styku s potravinami vychází jako toxické, protože srovnatelně toxické jiné látky už byly kvůli toxicitě zakázány....
Editoval Radim (09-11-2015 20:23:16)
Offline
...... a preto nam dnes pchaju na pitnu vodu PPR rurky a ine dobroty....
Nic v zlom Radime. Ale med je asi rovnako skodliva ako balena super special pitna voda z hor zabalena v plaste.
A to ti poviem je iny humus ktory akosi /cudujme sa/ nevadi.
Z coho su v kapitalizme pekne love tak sa da osetrit hoc aj ISO normou.
V medi mam topenie. Spokojnost.
Offline
Nakonec bude všechno tak netoxický až nás kdejaká "filcka"zahubí...Pil jsem vodu z potoka ve kterém ležela chcíplá srna no a jak mi chutnala.A jak to je s "hlínou" způsobuje toho "germána" nebo ne?Nejraději totiž mám kafe uvařený na otevřeným ohni v hliníkovým ešáku a mexický fazole taky dlabu hliníkovým bagrem.Co myslíte nevyhodí mě ze zdravotní pojišťovny?......
Taky vám přijdou některé předpisy příkazy a zákazy naprosto absurdní v porovnání s tím co je reálným rizikem a co je tolerováno, přehlíženo nebo naopak objektem zájmu?
Offline