SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim, začaly se mi dělat při svařování krátery. Udělám kuličku chci jí rozlít a najednou mi jakoby praskne a udělá se kráter. Nevíte čim by to mohlo být?
ak je to na zeleze tak treba obrusit povrch od okuji a necistot .nerez ak neni nahodou mastna tak na nej nema co prskat a nerobia sa ziadne kratery
Možností této vady je hned několik.
1, Neočištěný povrch při svařování nízkolegovaných ocelí
2, Pokus o svařování ocelí střídavým proudem - např omyl při přepnutí funkcí
3, Záměna argonu za jiný plyn
4, Porucha svářečky
Vinetou- především si musíš uvedomit, jak to sváření funguje. To že vytvoříš kuličku je špatně. Musíš základní kov natavit a a pak přidávat materiál, tak aby se hned rozléval.
Pokud vaříč černý plech např. u stehů, když se je pokusíš rozvařit, tak to vlivem kysličníků, které se vytvoří na rubové straně vybublá. Takové místo je bez vybroušení neopravitelné.
začlo mi to dělat až po výměně bomby za novou. Předtím jsem vyvařil tři bomby a nebyl problém. Jsem přesvědčenej o tom, že to je tou bombou, ale chtěl jsem vědět co mi na to tady řeknete než začnu buzerovat dodavatele plynu. Jinak nevíte v okolí Prahy západ kde sehnat argon krom Linde?
Stačí když si neodfoukneš plyn z hadic ,který se ti smíchá po odděláni od flašky s okolním vzduchem a začneš hned svařovat.Stačí jeden por a čím víc se ho snažíš vytavit tím víc se to horší. Flexa a vybrousit (znovu a lépe)
vinnetou napsal(a):
začlo mi to dělat až po výměně bomby za novou. Předtím jsem vyvařil tři bomby a nebyl problém. Jsem přesvědčenej o tom, že to je tou bombou, ale chtěl jsem vědět co mi na to tady řeknete než začnu buzerovat dodavatele plynu. Jinak nevíte v okolí Prahy západ kde sehnat argon krom Linde?
Byl tady jeden negativní ohlas, ale Praha 6 je blízko tak nevim ,,indiane,,
plnirna.cz
problém vyřešen byl špatný plyn
A od koho byl špatný plyn ?
Juggernault napsal(a):
Také by mne to zajímalo. Měl jsem podobný problém na hliníku. Objednal jsem kvůli tomu novou láhev. Ale obávám se, aby se to neopakovalo.
Fitipaldi napsal(a):
Juggernault napsal(a):
Také by mne to zajímalo. Měl jsem podobný problém na hliníku. Objednal jsem kvůli tomu novou láhev. Ale obávám se, aby se to neopakovalo.
Pánové, to, aby se to neopakovalo, záleží na kvalitní práci plnírny. A taky do jisté míry na vás samotných. Když dojedete flašku až na doraz a po odšroubování redukčáku necháte láhvový ventil otevřený, během času se doláhve dostane vzduch. (Změnami okolních teplot a difuzí). Když takovou láhev v plnírně nevyvákuují a rovnou ji naplní, máte problém okamžitě. I malé procento vzduchu v láhvi a s ním i vlhkosti v něm obsažené, dokáže dokonale degradovat kvalitu takového argonu.
Frank napsal(a):
Pánové, to, aby se to neopakovalo, záleží na kvalitní práci plnírny. A taky do jisté míry na vás samotných. Když dojedete flašku až na doraz a po odšroubování redukčáku necháte láhvový ventil otevřený, během času se doláhve dostane vzduch. (Změnami okolních teplot a difuzí). Když takovou láhev v plnírně nevyvákuují a rovnou ji naplní, máte problém okamžitě. I malé procento vzduchu v láhvi a s ním i vlhkosti v něm obsažené, dokáže dokonale degradovat kvalitu takového argonu.
Svatá pravda. Je to jako když jsem poprvé plnil svůj předělaný hasičák. Tak to u první lahve nevařilo nic moc, ale nebublalo. Až třetí naplnění vykazovalo kvalitu originální lahve. Od té doby si ho dofukuju před úplným vyvařením a je to bez problému...
Jinak horší kvalitu plynu (Ar) jsem zaznamenal z různých diskuzí, zejména od flašek z Polska...
Mě jen zajímá jestli se to muže stát i větším plnírnám jako je např. Linde,Airproducts atp. tj taky na to kašlou. a nebo to plnil nekdo z menčím obratem plynu.
Ohledně hasičáku ... teoreticky by se to mělo vakuovat ale při složení vzduchu kyslík 21,09% dusík 78,91% podle wiky .
Při natlačení lahve na 200 bude kysliku cca 0,2-0,3%
U CO2 by ho mohlo být méně ,nevěřím že se sám vyvětra a při použití lahve by měl utyct z prvním plynem protože neni kapalný????
A ještě otázka zda i směs AR+CO2 + dejme tomu 0,1-0,2% kysliku uděla ze sváru bublaninu první kategorie
Obsah CO2 v Ar v nepatrném množství, řádově setiny až desetina% tolik nevadí, při svařování uhl. ocelí, ani nerezu. Pro svařování Al vadí i nepatrné %. Proto je pro Al (Ti, Zr ap.) potřeba Ar pokud možno co největší čistoty. To bublání (porositu) ve sváru nedělá kyslík. Ten v nepatrném množství v Ar prakticky při TIG svař. nevadí. Pokud je ho víc, okolo procenta, ani to nezpůsobí porositu. Uhořívá však wolfram. elektroda. Pórování způsobuje ponejvíc dusík a vlhkost, pokud se do láhve dostane se vzduchem a plnírna ji bez vakuování naplní. Jen tak pro zajímavost - vůbec nejlepší je rozvod z nádrže s kapalným Ar. Ten je dodáván ve 100% čistotě.
Vo firme kde momentalne posobim sme brali argon z linde cca 3 roky za tu dobu som natrafil len na dve flase argonu co nemali spravnu cistotu. Nic nebublalo ale ihla bola stale cierna aj pri dlhom dofuku a postupne zhorela spicka a povrch zvaru bol tiez trochu cierny .Skusal som prehodit flasu aj na mig a ked nesiel ani hlinik tak sme to vyreklamovali. Mam lajdaka kolegu a tomu sa uz stalo zopar krat ze mu vyfucala cela flasa do rana lebo ju zabudol zatvorit
na fajront ked z nej fukal. Teraz berieme z air liquide,cistota v pohode ale tie budiky co maju na ich flasiach stoja za prt, bud sa ani nepohne alebo ukazuje uplen inu hodnotu ako je v skutocnosti
Tono78 napsal(a):
Vo firme kde momentalne posobim sme brali argon z linde cca 3 roky za tu dobu som natrafil len na dve flase argonu co nemali spravnu cistotu. Nic nebublalo ale ihla bola stale cierna aj pri dlhom dofuku a postupne zhorela spicka a povrch zvaru bol tiez trochu cierny .Skusal som prehodit flasu aj na mig a ked nesiel ani hlinik tak sme to vyreklamovali. Mam lajdaka kolegu a tomu sa uz stalo zopar krat ze mu vyfucala cela flasa do rana lebo ju zabudol zatvorit
na fajront ked z nej fukal. Teraz berieme z air liquide,cistota v pohode ale tie budiky co maju na ich flasiach stoja za prt, bud sa ani nepohne alebo ukazuje uplen inu hodnotu ako je v skutocnosti
Jestli se čistota Ar dá zjistit také podle toho, jestli je jehla čistá, nebo černá, tak já ji mám černou jak botu vždy. I na nerezu musím čistit okolí sváru nerezovým kartáčem, protože je to potaženo černým filmem. Svár je perfektní, po vyčištění, přeleštění taky vše OK i opticky.
Pokud je svár po svaření černý a špička jehly se změní na takový deštník, tak je čistota argonu nanic.
Jinak i kdyby argon čistý nebyl, tak se s tím dá vařit. My jednou v práci napichli argon pro sváření nerezu COčkem 92%argon + 8% CO2 a taky to vařilo, jen sváry byly černé a na špičce jehly se udělal ten deštník... Pokud svár bublala, tak bych to viděl buď na vlhkost, nebo nějaký nedokonale očištěný materiál. Pokud se to po výměně flašky spravilo, tak to bude asi ta vlhkost...
O příčině toho bublání jsem již jednou v tomto vlákně psal. Pokud svár zespodu zoxyduje na př. u stehu, tak to při převaření vybublá, udělá to doslova bublinu, ne póry. To si myslím, že se původnímu tazateli stalo- psal, že se pokoušel rozvařit kuličku a přitom mu to vybublalo.
Chlapi a po sváru na železe tigem při zchládnutí praskl přesně uprostřed a podélně..a to proč? netušíte ?
pouzil jsi pridavny material? pokud ano jaky?Pokud jsi nepouzil zadny dochazi k pnuti a zaroven k propalu legujicich prvku tim k snizeni taznosti proto vzikaji tyto praskliny pri chladnuti.
Honza007 napsal(a):
pouzil jsi pridavny material? pokud ano jaky?Pokud jsi nepouzil zadny dochazi k pnuti a zaroven k propalu legujicich prvku tim k snizeni taznosti proto vzikaji tyto praskliny pri chladnuti.
Přesně tak! Zejména pokud se přehřeje tavná lázeň. Pro začátečníky na TIGu svařující uhlíkové oceli, doporučuji použít příd. drát ER70S-2. Tento drát je legovaný určitým procentem Al, Mo, Ti a Zr a dá se jím svařovat i nedokonale očištěný povrch, snižuje porositu i praskliny ve sváru.