SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
je potřeba pro řezání PB upravit nějak řezák na acetylen,nebo to jde i tak?
Nejde, musíš vyměnit trysku a hubici určenou pro PB. Jsou běžně k sehnání u prodejců. Hubice má stejný závit jako acetylenová. Dnešní cena cca 200Kč tryska, 300Kč hubice.
Chlapy, co je lepší na takové to domácí řezání: Kyslík+propan butan, nebo kyslík+acetylen? Jde mi hlavně o cenu ku výkonu...... Na svém pozemku mám nějakou starou stáj a seník- jzd postavilo, pár let fungovalo a v r. 1992 se toho zbavilo tím, že mi vrátili louku a na jejím kraji jsou 3 stavby z rezatýho železa- dělá to akorát ostudu- chci to strhnout pomocí navyjáku a rozřezat....... Elektrocentrálu bohužel nemám, a kvůli tomuhle bordelu kupovat stroj se mi nehce- hořáky seženu snáze (jeden chlapík končí se zámečnicko-destrukční firmou)-jde o to, jakou sadu koupit, kyslíkovou flašku mám.....................
Profesionálne sa na pálenie kovového šrotu používa kyslík + propán .
Ok, dík- lze za náhradu propanu použít propan butan?
Je pro nás všechny lépe dostupný.........
Ano. Na občesné uříznutí používám PB z malé 2kg lahve. Při venkovních 15 °C jsem s ní zvládl i řez 12 mm plech 50cm dlouhý. Láhev se pěkně orosila ale držela( byla čerstvá ). Na větší práci bych rozhodně použil 10kg láhev.
Ok, děkuji. Dneska jsem mluvil k chlapama v hospodě- zítra si jedu pro velkou flašku na propan butan- tuším, že 30, nebo 33kg...... a pak hurá k chlapíkovi, co má sběrný místo...........
V sobotu vyrazím makat- kostrukci jsem dneska přiblížil zemi- otestovaj jsem repasovanej lesáckej navyják................ Kyslík mám naplněnej kamarádem- u nich ve firmě mají svoje tanky na plyn, takže nemám problém s plněním (oxid uhličitý, argon, kyslík..........)
tak a vše je doma, kyslík plnej, propan butan taky, hořák vyčištěný a odpoledne jedu makat...........................
S tou úpravou řezáku z Acetylenu na PB to není až tak jednoduché. Záleží na typu řezáku, či řezacího nástavce.
U tzv. třítrubkových řezáků (např. X511) stačí vyměnit jen "konec" - řezací a případně nahřívací hubice (pokud ji řezák má - podle konstrukce).
K veškerému směšování plynů dochází až v té koncové hubici. Stejně tak stačí jen výměna "konce" třeba pro zemní plyn.
U dvoutrubkových řezáků (R6/7 RN6/7) je nutné vyměnit "konec" a ještě směšovač. Ten se nachází v těle řezáku a směšuje plyny pro tu silnější trubku. Je nutné obě trubky odšroubovat a pak je ke směšovači přístup. Jenže je problém ho samostatně sehnat... Upravený řezák by se pak měl označit zkratkou PB (normálně razničkami).
Z praxe můžu říct, že to "nějak funguje" i s původním acetylenovým směšovačem, ale tu řezací (malá vnitřní) a nahřívací (velká vnější) hubici musíte vyměnit vždy za typy pro PB. Ovšem bez výměny toho směšovače to není ideální. Vyzkoušejte a dejte vědět.
Tak se tu chlapy mějte, po treningu na starým železe u baráku jedu makat na ostro- konstrukce čeká!
tomape napsal(a):
nějakou starou stáj a seník----------- kyslíkovou flašku mám.....................
už je tma a tomape nepíše, doufám že se mu něco nestalo
tipnul bych si, že mu jedna flaška nestačila
Zdravím Vás ve spolek. Právě jsem dorazil z bouraniště. Kyslíková flaška je prázdná, stejně jako velká propan butanka a v malé 10 kilovce toho taky asi moc nebude............. V3Ska se pod nákladem železa jen prohýbala......................
zítra jedu ke kamarádovi na naplnění kyslíkový flašky a pro výměnu flašek na propan butan. Doufám, že se na bouraniště dostanu před polednem- práce hromadu přede mnou. Po dnešní práci toho moc neubylo...... Tipuju to na práci do podzimu. Železa mnoho, flašek málo.............
Jen flašky mi omrzaly jak kdyby bylo 20 pod nulou! Tak jsem jí občas líznul plamenem a jelo se dál. Když jsem je přivezl domu, tak jsem měl na korbě pěkně mokro......................
musels používat nějaký nesmyslně velký plamen ta flaška pb pokud jsi spotřeboval 1 k jedné kyslíkové - tak to je úúúplně nějak mimo mísu, poměr při řezání oc.konstrukcí je cca jedna 10kg flaška pb = 5 - 8 lahví o2 (velkých 50l)
Ze začátku jsem používal kyslíkovou bombu a pak jsem zkoušel ohřát jen propan butanem šrouby a urazit je. A ten plamen se mi taky zdál nějakej velkej. Díky za rady, zítra se polepším............. A možá by to chtělo více flašek na kyslík- pokusím se někde jednu klofnout, nebo pujčit od kamarádů.........
dej sem fotky!!
Zítra něco nafotím. Už jdu spát- zítra makám celej den, Flašky jsou domluvený na půjčení- prý má šéf dovolenou, tak se půjčím 2 a nechám si je naplnit. To by bylo, aby jsem s tím nehnul...................
tomape napsal(a):
Zdravím Vás ve spolek. Právě jsem dorazil z bouraniště. Kyslíková flaška je prázdná, stejně jako velká propan butanka a v malé 10 kilovce toho taky asi moc nebude............. V3Ska se pod nákladem železa jen prohýbala......................
Zdravím,
jedna kyslíková lahev na jeden propan-butan???Buď nemáš s řezáním žádné zkušenosti nebo ty láhve nebyly úplně plné.
S mojí zkušenosti např. na acetylen,připadnou dva kyslíky při běžných pracech(svařování,řezání,nahřívání).
Na propan-butan to vychází o něco více,tak tři až čtyři kyslíky(a při řezání i více;spořeba se odvíjí od zvolené trysky na řezáku).Ale abych měl spořebu 1:1,to se snad ještě ani nestalo.
Kurňa, dneska to jdu rozebírat flexou. Rychlost, bezpečnost a hlavně pohodlí a méně tepla................
Nejsem sice žádnej šroťák,ale právě rychlost by měla být předností pálení proti brusce,tedy pokud se to umí.
protože se tím zabývám už docela dlouho, můžu s klidem napsat že likvidace seníku a stáje autogenem je mnohem rychlejší, levnější, bezpečnější a pohodlnější než flexou
Chlapy, tak jsem si dneska ověřil, že flexa je na prd, vydržel jsem s ní řezat 10 minut, pak letěla do auta a na řadu šel hořák. Už mám 10% hotovejch v kusech doma.......................
a co ta spotřeba PB vůči o2 ?