SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravíčko !
Tak jsem tak nějak dospěl k tomu že se budu muset naučit vařit s MAGem, a řeším jak nejlevněji pořídit vybavení do začátku, ale nejsem tak bohatý abych si mohl kupovat levné věci ..
Při pročítání fóra mě napadla jedna věc: Lze použít klasický zdroj pro elektrodové sváření pro svařování MAG ? Potřebuju jen připojit hořák a láhev s plynem + vyrobit posuv drátu ? Budu potřebovat ještě něco dalšího (ohřev plynu či tak něco)? Ještě nemám vybraný konkrétní zdroj, uvažuju i o možnosti stavby invertoru, je potřeba nějaká "speciální" vlastnost zdroje oproti "klasické" svářečce ?
Možná se ptam trochu blbě, o svařování nevim téměř nic krom toho co jsem si tu přečet na foru + pár dalších stránkách, takže pokud jsou moje dotazy úplně mimo, nasměrujte mě někam kde snáz najdu ty nejzákladnější informace, díky.
Pane kolego, pokračujte ve čtení fóra a zjistíte, že "klasický" zdroj, tj. na elektrody nelze použít na svařování MAG, musí být jiný, jinak vinuté trafo s jinými parametry (tzv. zatěžovací charakteristika).
Pokud chcete začít levně, a sám si stroj postavit, tak asi snad jen koupit trafo, usměrňovač, tlumivku, posuv drátu, hořák, ... a přijdete na to, že levněji to koupíte už hotové :-)
O tom, jaká je nejlepší nejlevnější mašina se vedou vášnivé spory, ale asi snad nikdo již nepochybuje o tom, že levné baumarketová stroje se nevyplácí kupovat, protože to je elektroodpad odpad jen co to ve fabrice zabalí do krabice
Díky za odpověď.
Hledání na foru se mi příliš nedaří, nemáte někde popis(V/A charakteristiku nejlépe) jak má vypadat zatěžovací charakteristika zdroje pro MIG/MAG ?
Trafo+usměrňovač bych rád nahradil vhodným spínaným zdrojem, dokážu si ho sám navrhnout a postavit víceméně z "odpadu", čili za minimální cenu, jen musím předem vědět co od něj mám vlastně chtít. Hořák, kabely a posuv drátu bych pak chtěl získat z nějakého toho (nejlépe nefunkčního-se zničeným trafem) baumarketového stroje, udělat regulaci posuvu (+ zvlášť zdroj pro něj, opět z "odpadu"), věřím tomu že tak by to mohlo jít opravdu levně, v podstatě jen za cenu stráveného času a spotřebovaného cínu :-) Je mi jasné že to bude stát mooc práce, ale mě elektronika docela baví.
Jo, ono to vyhledávání na foru není ideální. Pro MIG/MAG je potřeba plochá charakteristika (tvrdý zdroj napětí).
Tady je obrázek: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=32
Pokud si zdroj chcete postavit, tak držím palce, protože to není vůbec jednoduché.
v oblíbených mám tento strom - řekl bych že mluví za včechno
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1463
hodně zdaru při rozhodování , já osobně jsem chodil kolem svařovací techniky CO2 víc jak jeden rok a nemohl se rozhodnou , vůbec mě nenapadlo ,že o této problematice je nějaké forum ...... takže jistě budete míc víc info než od "některých PODAVAČU"
Martine, děkuji za info. Palce držet moc nemusíte, obávám se že postavit zdroj pro mne bude jednodušší než se pak naučit svařovat. Jsem elektronik, a už jsem navrhoval pár komplikovanějších věcí, ale svářečku jsem viděl snad jen na obrázku :-)
Ulitej, tak to vypadá opravdu luxusně. Docela bych takovou bednu bral, jenže to nemam čim svařit. Takže zdroj budu napřed stavět na kusu prkna, a až bude makat tak si s nim udělam bednu. No, na příští měsíc až dva mam co dělat :-)
SPECZ: Taky jsem povoláním elektronik a už pár spínaných zdrojů jsem postavil, proto vím, jaké problémy přináší konstrukce zdroje cca 150A, 20 - 40V. Dokonce zdroj pro MIG/MAG je z porincipu jednodušší, protože zpetná vazba je napěťová, nikoliv proudová...
Ale už jsem dávno vyrostl z bastlení.
SPECZ napsal(a):
Martine, děkuji za info. Palce držet moc nemusíte, obávám se že postavit zdroj pro mne bude jednodušší než se pak naučit svařovat. Jsem elektronik, a už jsem navrhoval pár komplikovanějších věcí, ale svářečku jsem viděl snad jen na obrázku :-)
Ulitej, tak to vypadá opravdu luxusně. Docela bych takovou bednu bral, jenže to nemam čim svařit. Takže zdroj budu napřed stavět na kusu prkna, a až bude makat tak si s nim udělam bednu. No, na příští měsíc až dva mam co dělat :-)
To bylo myšleno ve vztahu , případné stavby COčka - tady tento účastník fora to vzal zgruntu - jinak ten "plechový základ" stojí asi 3500 korun což dle mého trochu prodražuje zahájení stavby. Jiak se budu v budoucnu těšit na informace ze stavby .........pokud budou sděleny.
POkud jste svářečku viděl jen na obrázku, radil bych vám, ať pro začátek zajdete za někým, kdo ji má a umí dobře svařovat. Pořádně si tu svářečku prohlédnout, podívat se na jakém principu to vůbec pracuje a pak začít.
Já bych nevěšel hlavu. Trafo je pořád trafo, to je stejně trvrdý jak měkký. na MIG-MAGu jsou akorát dělaný zdroje do tvrda. Pokud chceš stavět a elektro děláš, tak se mrkni na stroj WTU 315 MIG. Je to stará velká mrcha. Umí elektrodu a po připojení modulu MIG 30 umí i ten. Stojí pár korun. Pokud to dáváš, tak si v podstatě stáhni jen schémata. To hovadský trafo můžeš nahradit jinak, použít myšlenku přepínání chrakteristik zdroje. A to samý s podavačem. Mám udělanej svůj elektro projekt komplet podavače se všema fičůrama, akorát nemám přes léto žádnej čas udělat z toho PCBéčko a zmontovat to. Jako motor posuvu mám stěračák z tatry a zbytek je dodělávanej včetně kladek atd.. takže se to dá udělat levně. Chce to jen trochu inspirace.
Něco na prkně je i tady na svarinfu , je tam toho více , chce to několik večerů počíst http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007050901 . Prostě na elektrodu je rozptylové trafo využívající magnetického odporu a na CO je trafo běžné , těsně vázané na jednom sloupku .
Dneska bych po zkušenostech z přestavbou ceočka do stavby stroje osobně nešel, jednak spousta straveneho času= penize ty vydělam vlastni praci jak v zamestnaní tak ruznymi zakazkami na domaci svařovani.. ikdybych měl doma nevim co abych stroj složil.. jenak je kolem toho spoustu shánení těch správnych dilu to taky stoji prachy a spoustu času radši si koupim něco staršího co bylo fabricky vyraběno nejake male opravy takoveho stroje ješte bych akceptoval a svařečka si musí na sebe vydělat... tak že byt vami tak bych šel postrojích typu WLSP ,PP ,UTA a některe typy mma mašin co mohou mit nadstavbu mig30, tig 30 a pod
alll-plně s Vámi souhlasím,než to skládat vše od základů tak bych taky určitě koupil,něco staršího.S mojí zkušenosti,se staršími mašinami nemám vůbec žádné problémi.
Stránky: 1