SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 05-03-2025 06:40:48

os6
Člen

Ochrana polystyrenu EPS před svařováním

Dělám podlahu z hurdisek na traverzách, na hurdiskách mám vrstvu polystyrenu EPS pod horní pásnici traverzy. Na traverzy budou položeny a navařeny kari sítě pro vytvoření spřahované betonové desky. Můj dotaz je, čím nejlépe ochránit během svařování polystyren před vypalováním od kuliček a před případných vzplanutím? Musí to být něco, co lze protáhnout skrz 15x15 cm oko kari sítě. Napadá mě nějaká deka, ale do jaké např. teploty? Díky.

#2 05-03-2025 07:03:47

zahajskej
Člen

Re: Ochrana polystyrenu EPS před svařováním

Nějak mi uniká smysl vaření kari k traverzám. Eps budeš mít po traverzu, tj.kolik bude betonu pod kari? Jen na tlouštku stěny traverzy, tj.skoro nic. Určitě bych ještě distančníky kari přizvedl.

#3 05-03-2025 07:21:21

os6
Člen

EPS je POD horní pásnici, bude tam vždycky tak 1-2 cm betonu. Je to tak konzultováno s projektantem. Chápu dobrý úmysl poradit, ale raději bych dostal radu na tu ochranu polystyrenu smile

#4 05-03-2025 07:45:36

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

To by asi měl poradit-předepsat- projektant. EPS je svou malou tepelnou vodivostí prevít. kulička, která do něj zapadne se neochladí. Moje zkušenost. Řezal jsem flexou a cca 3m ode mě byl kus EPS. Jiskra od flexy ho zapálila. Proto by měl projektant, když něco navrhne, vědět také jak to bezpečně provést.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#5 05-03-2025 08:19:14

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Dobrá zpráva je to, že polystyren nedoutná. Jako třeba staré dřevo a podobný biomasový materiál. Kuličky buď zapadnou a  zhasnou nebo to začne hořet  hned do minuty, velmi výjimečně snad do 10 minut
Já bych asi zvažoval před navařením kari sítě pokrýt polystyren  nějakou distanční vrstvou.
Možná tenké OSB desky se spárami pečlivě utěsněnými lepicí páskou?
Stylové by asi bylo pokrýt polystyren skleněnou textilií  do betonu napajcovanou cementovým nebo betonovým potěrem?  Ale nemám představu o ceně.
Případně jestli se neprodává polystyren s nějakou takovou nalepenou vrstvou?

#6 05-03-2025 11:23:08

ZDENÁL
Člen

Prodávají se různé teploodolné tkaniny. Komerční názvy: ATLAS, KRONOS, HERKULES. Pokud by člověk chtěl trochu improvizovat stačí kožená svářecí zástěra a v poslední řadě mokrá hadra. Záleží také jakou metodou budete svařovat. Pokud to bude TIG/ WIG, tak ten neprská.

#7 05-03-2025 11:35:19

bobobo
Člen

Voda by vadila ? Postříkat postřikovačem před a po . Nevím jestli doutná či ne . Ale požáry , které se ukážou v noci po dopolední práci izolatérů , jsou běžnou skutečností .

#8 05-03-2025 12:50:57

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

Famater napsal(a):

To by asi měl poradit-předepsat- projektant.

přesně tak! Dle mého názoru nevhodná technologie.

Vařit poblíž polystyrenu je obtížné, kulička má tepelnou setrvačnost a žádná voda nepomůže.
Obložit celé místo sváru mokrou asbestovou dekou a vařit Tigem, nebo laserem big_smile v žádném případě drátem.
Hodně zkušený svářeč může zkusit elektrodu.
Kolik je to svárů na celé stavbě?
Jaký význam má ty kari k traverzám vařit?

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#9 05-03-2025 13:03:15

os6
Člen

Celkem asi 240 svarů.
Kari sítě mají být přivařené kvůli vytvoření špřahovaného stropu - nebudou použity klasické spřahovací trny ale má se to spřáhnout právě takhle těma přivařenýma kari sítěma...

#10 05-03-2025 13:44:31

bourač
Člen
Web

dle mne nesmysl, ale pokud máš na to stavění neomezený finance tak budiž.
Netuším rozpon a rozteč tech traverz,
já mám ve stropech spřáhnuté pouze traverzy, kulatinou 20mm uprostřed rozponu... (400cm)

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#11 05-03-2025 18:59:19

bourač
Člen
Web

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1168_100_0037.jpg

#12 05-03-2025 19:07:09

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Co si pamatuju, tak hurdisky jsou šikmé a rovné. Šikmé se usazovaly na patky, rovné se zašupovaly mezi íčka. Kdybych to měl dělat pro sebe, tak bych buď nejdřív navařil curry síť, postupně tam našoupával hurdisky a na ně polystyrén, a pokud by to nešlo, tak bych to vzal TIGem a projektanta bych proklel, protože je to nejdražší a nejméně efektivní metoda. Nicméně, jak Zdenál napsal, TIG neprská (pokud se to s ním umí smile ).

Editoval pafik1605 (05-03-2025 19:08:01)

#13 05-03-2025 19:46:20

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem

Kari sítě vařit TIGem je hloupost. protože vždy jsou a budou orezlé a jeich očištění do kvality pro toto svařování takřka nemožné. Takže svár bude stejně prskat a ještě k tomu pórovat. Tož tak.

#14 05-03-2025 20:32:52

bourač
Člen
Web

tak třeba to má být podlaha lisovny, s nějakýmy buchary atd.
už jsem boural podlahu kde byly na vršku traverz jakési kolíky cca 5cm výška, dosti hustě navařené,
  jestli za to byly karisítě nějak zaháknuté už si nevybavuju.
Na fotce mám hnusný strop v tech. podlaží. Pozůstalí (dědici) si to můžou zasádrošovat. big_smile

Editoval bourač (05-03-2025 20:35:55)

#15 05-03-2025 21:47:10

zahajskej
Člen

Jak jsem psal, uniká mi smysl. 1- 2 cm betonu pod kari sítí je málo. Při propružováni betonu zátěží se bude kari z betonu vylupovat. 5cm vrstva betonu bude málo, ta by se prohýbala určitě. Eps se smšťje, sesychá.. 8cm a více betonu, tam fakt nemá kari ve spodnich 1-2 cm smysl
Určitě, pokud to chceš provázat, navařil bych v roztečích, ťřeba metrových, na traverzy roxor, pak teprve nastrkal eps a navrch položil kari a tu vyvázal. Tím bude kari i hlouběji v betonu.
A projektanta vyměň.

#16 05-03-2025 23:56:04

Vedra
Člen

Stará mokrá prostěradla a ubrusy fungují perfektně. Energie potřebná pro ohřev vody na 100C a fázovou přeměnu je velmi vysoká a to kuličky nemají ani omylem.

#17 06-03-2025 08:50:17

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

jole napsal(a):

Kari sítě vařit TIGem je hloupost. protože vždy jsou a budou orezlé a jeich očištění do kvality pro toto svařování takřka nemožné. Takže svár bude stejně prskat a ještě k tomu pórovat. Tož tak.

Lidi se podle přístupu k práci dělej na dvě skupiny:
- řekni mi co potřebuješ a já to udělám
- řekni mi co potřebuješ a já ti řeknu, proč to nejde
Až doteď jsem si myslel, že patříš do té první .... smile
Určitě lze líznou budoucí svár fričkou na čistej kov.

#18 06-03-2025 16:14:47

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem

x 250. Děkuji.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla