| SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |   | 
Nejste přihlášen(a)
Charone na styroch zapnutych varicoch,sampzrejme nie na plno to ide susit velmi rychlo.Nejdem ani nechcem polemizovat ci je to ekonomicke.Da sa pekne susit aj na radiatoroch.Dakujem za pochvalu.
Offline
Jo, na radiátory jsem měl pěkné dlouhé dřevěné plata. Časem se silonová sítovina zdrcla a plata jsou ted prohnutý. Potvrzuji, sušit to jde dobře, kor když začne topná sezona.
Editoval Charon (19-09-2022 18:20:07)
Offline
Nejlepší sušení bylo v kotelně nad rozvačečem středotlaké páry . Ráno jsem tam zavezl dva pytle nakrájených jablek a odpoledne jsem si odvezl necelý pytel usušený . Chlapi z údržby už měli připravená nerezová síta , která měla štand právě nad rozvaděčem . Inu byla jiná doba .
Offline
U nás se kdysi sušilo v otevřené troubě sporáku. Do trouby se dalo dát 4 nebo dokonce 6 sít, rám z pocínovaného plechu a uvnitř síto asi taky pocínovvané. Ve sporáku se za sychravého podzimu stejně babička topila nonstop kvůli teplu a i když se spaliny nepouštěly kolem trouby, ale přímo do komína, bylo v troubě na sušení dost teplo. Já už jsem chytl jen ten konec, kdy už ty síta byly dost poničené a sušené ovoce bylo akorát na cucání na zimu. Dříve jbyla u nás v domě v komíně i pekárna a vedle chleba se z toho sušeného ovoce pekly frgále .
Editoval Radim (20-09-2022 06:41:49)
Offline
To znam z doslechu, u nás byla pec v které se dala usušit nůše švestek. Ty se sušily vcelku, nevypeckované. Vždy se počkalo až měly prdelky zcvrklé, pak se setřásly a šly na povidla a usušit. Já jsem z toho zachytil zbytky plat, dřevěné rámečky a uvnitř z dřevěných tyček udělané síto. A jak píšeš, za sychravého podzimu se topilo.
Offline
To  zlikvidovala šarka švestek. Dříve se domácí švestky otřepávaly či trhaly  už od poloviny  srpna. A ty poslední  zůstávaly po opadu  listí hluboko  do října. A to  byly právě ty scvrklé,  sladké  a někdy až  s krystalky cukru. A zrovna v té  době už  bylo takové  počasí,  že se stejně muselo  přitápět,  takže sušení  švestek  přišlo  v baráku  vhod. Šarka práve způsobila,  že všechny švestky opadly dříve a měly málo  cukru.
Otázka je,  jestli  by to  nešlo  vrátit, protože sadaři  údajně vyšlechtili nové  odrůdy pravé  švestky odolné šarce.
Offline
Dva stromy odolné šárce mam, švestky jsou ale trochu větší než "pravé", zase se to líp trhá a po usušení nejsou tak malé. Bohužel do prvních mrazíků na stromě nevydrží. Sladké a chutné jsou dost.
Offline
Slivky a to jedno ci bystricke alebo ine  susim v udiarni na bukovom dreve . Ze maju aj taku lepsiu chut. A davam ich do zemiakovej polievky -predtym den vopred umyjem a namacam na noc 
Offline
Tady se snad sušené švestky dávají do vánoční rybí polévky. Ta bramboračka zní inspirativně.
Offline
Ja davam susene slivky do kapustnice.Kapustnica s kyselkavou chutou a sladkymi slivkami mnam.😁
Offline
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 175933.jpg
Trochu som pokroocil,vo vylepsovani garaze.Plechova stena.Uz iba prichytit o stenu a stol,ktory som ukazal v prispevku #55.
Offline

Super, ja takovouhle stenu taky zvazoval (chvili jsem mel peg board ze sololitu) a nakonec jsem implementoval "french cleat" system.
Offline
Charon napsal(a):
Dva stromy odolné šárce mam, švestky jsou ale trochu větší než "pravé", zase se to líp trhá a po usušení nejsou tak malé. Bohužel do prvních mrazíků na stromě nevydrží. Sladké a chutné jsou dost.
Tak  u  nás je šarka tak,  že dobře plodí  jen  mladé  stromky vyrostlé  ze semena předchozích švestek . Tak  prvních  5 možná  10 let,  pak  ta plodnost  kvůli  šarce upadá.. Staré švestky chycené  šarkou mají  místo 20 - 100 kilo tak půl - 5 kilo nezasažených  švestek a jejich  použitelnost  se z  konce srpna po  říjen  zůžila na asi  2 týdny v září. 
Ale mám  letos objednané 3 odrůdy,  od raných  po  pozdní,  které  by měly být odolné  šarce. Tak  uvidím,  tak  za tři  roky. Zvláště ta raná  se mně od monitoru  počítače zdá  výhodná, protože v srpnu  bych  mohl  snad švestky sušit na půdě pod střechou ,  za horkých  letních  dnů  je tam  až 55 st  C.
Offline
Držím palce, ať se šárky zbavíte. 
Využít horký vzduch pod střechou je dobrý nápad pokud zajistíte proudění vzduchu. Dřív se tak sušily bylinky. Já to použil dvakrát a vždy neúspěšně. 
V prvním případě jsem udělal na plechové šikmé střeše skleněné koryto-komín a ohřátý vzduch vedl do sušárny plné plat švestek. Proudění zajištoval teplý vzduch, větráky jsem z důvodu šetření nezapnul. Ze sušárny se stala výborná líheň ovocných mušek – pičurek, švestky začaly mokvat a šly na kompost. 
Ve druhém případě jsem pod plechovou střechu umístil plastové vaničky (co se v nich prodává maso v supermarketu) plné roztoku ledku rozpuštěného ve vodě. Cílem bylo získat čistý ledek v krystalické formě. Výsledkem byl rozpad vaniček a protečení roztoku do podlahy. A tak mě čeká výměna kusu podlahy, ledek je silné okysličovadlo a v kontaktu s organickou hmotou dokáže vzplanout, čemuž brání snad jen to, že je hydrostatický a vlhne. Ted už vím, měl jsem použít sklo, třeba zavařovací lahve.
Editoval Charon (02-10-2022 13:16:17)
Offline
Mně se zas neosvědčilo  větrákem  foukat  vzduch na sušené  věci,  ukázalo  se,  že je třeba úplně čistý  vzduch. Jinak je v těch věcech  plno nachytaného prachu  a potom  to  taky po  prachu  chutná. Takže když  je ve vzduchu  prach,  tak  spíš nefoukat,  musí  to  vysychat přirozeným  prouděním  vzduchu. 
šarky asi  zbavit nepůjde,  myslím že se drží  ve všech švestkovitých  stromech,  třeba v lese v trnkách  nebo  je tady kolem  cest plno  myrobalánu  a i  nějaká stará stromořadí ovocných  stromů  se švestkami nebo  švestky v lese po starých  sadech,  třeba zrovna těch  naších.... To  by se asi  všechno  kompletně v zahradách  i v těch  polích  a lesích  muselo  vymlátit a nějaký  rok držet  karanténu,  než  by se region  zase osadil  švestkami  a slívami,  mirabelkami, meruńkami...  Bude asi  jediná  možnost  postupně shánět  a zkoušet švestky a jiné  ovoce příbuzné  se švestkami odolné  šarce a to  odolné  šířit.  Ono  mimo  pravé  švestky jsou  jiné  stromky většinou  šarce  částečně nebo  úplně odolné,  mirabelky,  ryngle,  slívy a všelijaké  slivoně atd. Citlivé  jsou  myslím  ještě některé meruňky a trochu  taky broskve. Ale nejcitlivější  jsou  právě švestky domácí a obecně takzvané  pravé  švestky.
Ty vaničky od masa je polypropylen, ten  by ledek  vydržet určitě měl.  Asi  jsou  zcitlivěné aby byly nezávadné  pro  styk  s potravinami  plus jako  jednorázový  obal hodně tenké a jak  jsou  tvarované  za horka,  nejsou  při  nahřátí  stabilní,  smršťují  se.  Chtělo to  asi  něco  masívnějšího,  třeba plastový  box.
Offline
Co jsem koukal na různé domácí i průmyslové sušičky, tak to vždy má ventylátor který nutí vzduch proudit. Prach jak píšeš je problém a pokud se na ovoce nachytá, tak to nepůjde dolu a bude to jak když to někde člověk vyválí.
Když jsem před rokem kupoval meruňky na obnovu, tak jsem si všimnul uvedené větší či menší citlivosti na šárku. Málo platno, meruňka je většinou naroubovaná mirabel nebo ryngle, málo kdy je z pecky. 
Pro doplnění, vaničky tam byly přes rok. Jinak mam staré mysky na vyvolávání fotek, asi by byly vhodnější a spíš by to vydržely. Ruzný plastový boxy do kuchyně by snad též šly, ale ted jedině ty zavařovačky.
Offline
Tady je námět na solární sušičku:
https://www.youtube.com/watch?v=J-w8DL9KRd0
Solární tavidla vosku a solární sušičky mají mnoho společného. Tavidel jsem udělal několik. Tato sušička mi padla do oka, ale mám k ní nějaké drobné výhrady. Například sklo u tavidla se mi vždy rozpálilo tak, že jsem na něm neudržel ruku. To znamená, že v tom momentě fungovalo jako chladič, takže to bude chtít dvojité sklo. Tepelná ztráta je i přes dřevo. Chce to více vrstev. Osvědčila se mi dovnitř lepenka a na ní AL plech - tiskárenský kovolist natřený na černo. Dlážkovica je na manipulaci zbytečně těžká, stačí tatranský profil 14 mm. Kolečka větší, bedna rozebíratelná, skládací a podobné drobnosti. Avšak principiálně to má borec super.
Offline
Přesně podobnou konstrukcí od nějakého amerického kutila jsem se inspiroval. On to neměl zateplené a ani já nezateploval. Spád střechy je u mě mírnější než v youtube a asi se nerozpálí tak jako v youtube. Zespoda se chladí pudním prostorem a barva není černá, ale tmavě hnědá. Zase byla plocha větší. Američan v tom sušil ovoce, ale neznám jeho klimatické podmínky. Oproti rostlinkám ovoce obsahuje mnohem víc vody a tak je to náročnější. 
 Na potřebu proudění vduchu usuzuji ze zkušeností s prádlem které rychleji schne když fouká vítr a ani nemusí být horko.
Tavidlo vosku. Ty včelaříš?
Editoval Charon (03-10-2022 18:27:29)
Offline
Na solární tavidlo vosku jsem rezignoval. Příliš velký krám, který při tavení sežere spoustu času a produkt stejně není hotový, vosk se musí přetavovat v něčem jiném. A ve zbytku je velké množství vosku, na vyhození nebo spálení to je škoda, na uschování taky, protože to pak sežerou zavíjěči a když se to proti zavíječům zabalí, tak to potom zplesniví.
Offline
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 162943.jpg
Aj si tu podriemem aj postrazim...😁Trochu som podokladal naradie na stenu nech sa to nevala vsetko v bedne.Omluvam sa za neotocenie fotky.
Editoval kimir (15-10-2022 17:05:53)
Offline

Odkládání na zeď je nejlepší.
Starý pegboard:
https://ibb.co/g7PHwTm
French cleat:
https://ibb.co/nwbPQtK
Postupně ve volných chvílích dodělávám držáky a poličky. Již několikátý týden se chystám na úklid, ale nějak se mi nedaří  .
.
Editoval davidma (19-10-2022 08:24:03)
Offline
 [/url]
[/url]
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 162135.jpg
[/img][/url]
davidma mam to podobne.Musim Ti to pochvalit mas to paradne.Mam nachystany dalsi panel.Uchyty mam spravene zo skrutiek.Lista na srobovaky  tu som len nakratil.Ani neviem z coho to je.Ostalo mi po sadrokartonistoch.
Kua vlozit tu obrazky hotovy porod.
Editoval kimir (19-10-2022 17:16:46)
Offline