SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tam musela jednoznačne uhnúť pomúrnica, alebo z nej ušli krokvy, pri takomto jendoduchom krove neni inak možné, aby sa prehla tá vrchová hrada. Inak pekne debilne riešený krov, prečo tam projektant nedal jednoduchú stolicu?
To icko na jedny strane ve stite chapu, ale na druhy strane bude jen v pricce? Je pod tou prickou v prizemi nosna zed? Aby sis s tim nedal zbytecnou praci. Pochopil jsem, ze strechu odstrojis az na krov, ale krokve vicemene nechas. Nebudes je aspon nejak posilovat do sirky?
K pruhyb nedokazu nic rict, to je otazka na statika.
No, mně připadá, že ty ička defakto drží celou hmotnost střechy. Tím téměř celou hmotnost střechy drží bodově štítové zdi Spoléhat na to, že hmotnost střechy bude rovnoměrně rozložená po obvodových zdech se nedá, protože s průhybem spodních částí krokví se svislý tlak daný hmotností střechy bude transformovat na boční sílu snažící se boční stěny rozvalit. Pokud tedy budou krokve ve stěnách napevno upevněny. A ta boční síla, třeba pokud bude střecha v zimě zatížena sněhe, může být dost velká, protože prosedání střechy vlivbem průhybu krokví fude fungovat jako převod do síly. Při velkém zatížení střechy sněhem, až vyšší stovky kilogramů sněhu na metr čtvereční, se mohou generovat dost silné boční síly a věnec by tak mohl začít praskat. protože beton, i armovaný, není stavěný na boční zátěž. Sice armatura betonu ty boční tlaky udrží, ale jak beton praskne, výrazně se sníží životnost toho věnce.
Zase pokud krokve nebudou do stěny upevněny, budou se po věnci při průhybu volně pohybovat, boční síla nebude, ale krokve se pod zatížením, teřba sněhu v zimě prohnou a ten ohyb částečně zůstane. Takže po roztání sněhu se střecha, hlavně uprostřed, zvedne nad věnec a pod ní bude profukovat. Silnější vítr tak může střechu podfouknout a tím ji shodit. Zvláště když střecha nemá žádné zavětrování.
Dnes jsem po telefonu to řešil se statikem a projektantem aby mi na to udělal skicu či návrh. Nakonec to dopadlo diskuzí a závěrem že jako vrcholová vaznice bude stačit 2x I20 (taķže si jí trochu ještě vyztužím). Krokve jsme se dohodli že 20 x 10 že dávat širší je zas zbytečný ,,tepelný most,, plus dát vaznice nad kleštiny že tomu určitě pomůžou. Upřesnili jsme si že krov není hambalkový ale že při takovém sklonu
to není možné rozpírat na pozednice ale musí to nést vaznice.
Tudíš už musím dořešit už jen vyztužení profilů a je to .
Chtěl bych ty íčka k sobě posvařovat a pod ně přidat výztuhu. I16 na stojato ? Bude to plnit účel nebo použít něco jiného ?
lafop napsal(a):
Dnes jsem po telefonu to řešil se statikem a projektantem aby mi na to udělal skicu či návrh. Nakonec to dopadlo diskuzí a závěrem že jako vrcholová vaznice bude stačit 2x I20 (taķže si jí trochu ještě vyztužím). Krokve jsme se dohodli že 20 x 10 že dávat širší je zas zbytečný ,,tepelný most,, plus dát vaznice nad kleštiny že tomu určitě pomůžou. Upřesnili jsme si že krov není hambalkový ale že při takovém sklonu
to není možné rozpírat na pozednice ale musí to nést vaznice.
Tudíš už musím dořešit už jen vyztužení profilů a je to .
Chtěl bych ty íčka k sobě posvařovat a pod ně přidat výztuhu. I16 na stojato ? Bude to plnit účel nebo použít něco jiného ?
Parada:). Jen pro moji zvedavost-ta Icka budou ve stite a pak v pricce? Jak se prenese tlak do nosnych zdi?
Íčka ve štítě budou mít původní uložení po trámu a u té příčky je to tak že není z 11.5 ale z 14.5 plus je na ní od stavby udělaný věnec spojující nosné zdi. Je to né idealní řešení ale už to tak je..
navrhli ti to na co nejnižší náklady na opravu. Strop místnosti je rovný nebo kopíruje krov? Osobně bych sesi prověřil nosnost té vnitřní příčkya zvážil protažení podpěr pod celou střechou.
Navrhli to jen na jako opravu. Příčka by to měla unést je na ní věnec plus je to 14.5 cm . Ono tu příčku nezatížíme o tolik víc. Odhaduju to na 250 kg ta střecha už teď na ní leží.... statik situaci shrnul tak nic extra to není ale žadné lepší řešení tu nemáme.
Vyskytla se mi ted příležitost na koupi íčka 22 o přesně padnoucí délce... jak se to zachová když na střed pod ty íčka 20 jedno 22 na střed ? Kroutit by se to nemělo tuhé to bude myslím se že dost. Co na to říká zkušené oko profesionála ?