SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ty filtry soustředěné selektivity si pamatuji z 80 let. Kdy se najednou ocitly ve volném prodeji a často za pár korun. A brzo už rovnou ve výprodeji.
pafik1605 napsal(a):
tohle rádio vzniklo v rámci bolševický akce "jedno procento výroby do maloobchodu" či jak se to jmenovalo. Skoro každej průmyslovej podnik něco pro maloobchod vyráběl.
To se netýkalo tohoto radia, Akce 1% pro maloobchod vznikla až v době Perestrojky za Gorbačova ve druhé polovině 80. let a my ji pohotově převzali.
Zlí jazykové na začátku 70. let říkali, že Pardubice dostaly za úkol vyvinout pořádné radio, protože TESLA Bratislava byla vývojově bezzubá.
Ono by tomu napovídalo i to, že od r. 1972 do r. 1975 se vyráběl také velice dobrý (a také hodně podobný) přístroj TESLA 810A (SP201) v Bratislavě. Ten už stál 5530,- Kčs! Zhruba ve stejné době vznikl ještě tuner (bez koncových stupňů) TESLA 3601A - ST 100. Ten byl také dobrý. Ovšem hned následující model 3603A už byla zase bída. Měl jako novinku ladění varikapy, které se rozlaďovalo, takže "výhoda" přidaných předvoleb byla na nic a rozsah FM CCIR do 100 MHz byl v té době také krok zpět.
Nevýhodou všech strojů z Bratislavy byl symetrický vstup 300 Ohmů. Pro dálkový příjem byl třeba pořádný anténní systém a přenos slabého signálu koaxiálním kabelem nebo použití zesilovače. Použít třikrát za sebou symetrizační člen byla velká ztráta signálu. Důvod tohoto řešení byl úplně hloupý, neměli jsme zavedenou výrobu koaxiálních anténních konektorů! Také televizní přijímače až do r. 1980 používaly symetrický anténní vstup, což bylo problém hlavně pro barevný přenos. Plochá anténní dvojlinka 300 Ohmů neměla dobré vlastnosti. Velice rychle stárla vlivem nečistot na povrchu, měla se montovat od všech vodivých a částečně vodivých povrchů minimálně na vzdálenost desetinásobku rozteče vodičů, což se nedalo dodržet a nebyly (nedaly se sehnat) ani vhodné úchyty pro tuto montáž na střechu, stožár a zeď.
Filtry soustředěné selektivity jsem ve výprodejích zaznamenal až po revoluci, jenže to bylo už ve výprodeji prakticky všechno. Možná mně něco uteklo.
Ještě bych uvedl na pravou míru situaci okolo sovětských přijímačů. Oni nebyly ani tak sovětské. Ty nejlepší přístroje (prakticky všechny zde zmiňované) byly vyráběny v závodě VEF v Rize, tedy v Lotyšsku.
No nevím. Od cca poloviny roku 1986 jsem už byl ve výrobním procesu a žádnou akci 1'% pro maloobchod jsem nezaznamenal.
Jedinou akci, která by tomu mohla odpovídat, byla ta, že se plechovky od barev nevyhazovaly , ale opatřily víkem , to se natřelo a místní městský úřad je potom ve městě používal jako koše na odpadky. To ale bylo nejdřív tak v rocě 1989 nebo po sametu nebo kolem roku 1996.
Anebo potom v podniku rozšířený systém odprodeje všelijakého vyšrotovaného materiálu a podobném s malým využitím v podniku a provozování drobných prací pro zaměstnance, to ale fungovalo nezávisle na Gorbačovovi a dokud to nebylo zlegalizované vedením firmy, tak i nezávisle na nich.
Akce 1% pro trh se týkala podniků, jejichž normální výroba nebyla určena pro spotřebitele. Tedy těžký průmysl, vojenská výroba a podobně. Pamatuji, jak tehdá byl dokonce v ČST šot v TN, jak Poldi Kladno vyrábí v rámci této akce rycí vidle. Byla to srdceryvná pohádka o tom, jak všichni potřebují rycí vidle, které dosud nikdo nevyráběl a nyní si je bude moci koupit každý. Já jsem tehdá také již pracoval a nic podobného se našeho podniku netýkalo, nepatřili jsme do té správné kategorie a navíc jsme něco pro trh vyráběli stále.
Editoval VašekP (07-10-2021 01:02:08)
Já jsem pracoval v podniku, jehož normální výroba nebyla určena pro "uživatele". Ale je možné, že na nějaké dílně mimo mé působení se něco dělalo, takže jsem o tom vůbec nevěděl. Který rok to vůbec byl?
Gorbačov přišel do funkce v březnu 1985, takže jeho perestrojková opatření se zde začala uplatňovat asi tak od. r. 86. Ono to bylo všechno tak trochu křečovité, partě okolo Husáka nebyla zrovna změna ve vedení SSSR po chuti. Sice měli plnou hubu perestrojky, aby se zavděčili, ale v podstatě to pro ně byla potíž a nežádoucí změna v zajetém systému. Také si asi uvědomili, že jejich éra se blíží ke konci. Od listopadu 82 do března 85 zemřeli ve vrcholném úřadu SSSR tři staříci (Brežněv, Andropov a Černěnko) a do úřadu přišel mladý, průbojný a na svět úplně jinak se dívající člověk.
Já vím, Gorbačov přišel do funkce v březnu 1985, ale pro mne se ještě do roku 1986 na škole nezměnilo nic. Až teprv když už jsem byl v pracovním procesu, nějak od roku 1987. Od dob už jela reforma naplno, například akce, kterým se dnes říká "Farmářské trhy" se masívně rozjely v letech 1987 - 88. A je zajímavé, že u nás to začalo odspodu, nejdřív mezi lidmi, pak se rozhoupaly místní správy povolováním tehdejšího podnikání a třeba těmi farmářskými trhy a teprve o nějaký rok později se to začalo měnit uvnitř podniků. Případně v těch velkých do sametu možná vůbec.
V "mém" podniku se to 1% "pro lidi" buďto vyrábělo v úplně jiných provozech a dílnách, než jsem působil nebo vedení do té kolonky hbitě přesunulo tehdejší výrobu T613 a tím mělo víc než splněno.
Jak jsem psal, banda našich soudruhů byla z vývoje v SSSR docela zmatená a zděšená. Gorbačov byl nekonfliktní člověk, který chtěl spolupracovat s celým světem včetně USA a Německa. Naši soudruzi soukromé podnikání posvětili relativně rychle, vyhláškou 1/88. Prodej zeleniny a dalších výpěstků uvolnili ještě dříve, na to nebylo třeba žádné povolení. Oni tím totiž řešili hlavně to, že občas byl problém koupit v zelenině mrkev a petržel, když chtěla hospodyně uvařit polévku.
Gorbačov jim hlavně řekl, že kdyby byl zase nějaký převrat, že už jim žádné tanky nepošle jako v 68, že už to bude čistě jejich věc, jak se s tím vypořádají. A na to u nás byli citliví, protože to většinou byli ještě pořád "normalizační" soudruzi, kteří "nastoupili" v letech 68 nebo 69.
To máš pravdu, mezi léty 70 až 85 tam byli stále stejní panáci, pak už k nějakým změnám došlo. Ke žlabu se dostali takoví kašpaři jako Milouš a bylo jasné, že bude zle. Jen se zpočátku nevědělo pro koho. Ještě v roce 88 byla situace taková, že i bez tanků z Moskvy tam byli někteří, kteří to byli ochotní hnát do extrému.
K těm farmářským trhům (tenkrát se tak tomu ještě neříkalo): Můj otec jezdil jako důchodce prodávat už v 83/84 svoji zeleninu a na jaře také sadbu rajčat a okurek do Prahy na Pankrác. kde byla tehdy vyhlášená tržnice. Dokonce vyměnil auto za kombi, aby se mu to tam lépe vešlo.
Od elektroniky přes starou elektroniku, posléze vzpomínání na mládí jste zabrousili do politiky, a rohle je na to špatný vlákno.
Omlouvám se, není to úplně čisté téma, ale určitou logiku má. Prostě se to tak vyvinulo.
Tak jsem se ve čtvrtek minulého týdne náhodně dostal do Žitné ulice v Praze. Při pomalém průjezdu jsem si mohl obhlédnout objekt, kde sídlil Radioamatér. Objekt je opravený, výlohy vyměněné za nové, větší. Jediné co zbylo, je klasická (zatažená) roleta u vchodu na rohu budovy.
Editoval VašekP (11-10-2021 05:21:12)
Nojo, to všechno už asi zmizelo, protože takový prodej nemůže generovat dostatečný zisk ani na nájem. Maximálně se tio může udržet jako přívěšek jiného podnikání nebo jako malý eshop se skladem v levném prostoru typu nějaké staré stodoly nebo podkroví. I velké prodejny součástek mají problémy se ziskovostí, GME se jakž takž drží a bojují s velkými skladovými zásobami nutnými pro takové podnikání a z toho vyplývající zastaralostí součástek a jejich vyššími cenami, pokud výrobci rychleji zlevňují, GES zkrachoval, co vím. A bude to jen horší. Jedině žy by Green Deal dal po uších logistice, individuální dopravě zásilek ze světových skladů, jak o to dělají TME neno Mouser. Potom by zase mohlo být výhodnější kupovat součástky do zásoby a čekat, až se prodají.
Prodejna Radioamatér patřila, pokud se nepletu, firmě Domácí potřeby Praha a skončila na začátku 90. let. Pak tam bylo koupelnové studio. Nyní to vypadá jako nějaký sklad. Výlohy jsou zatemněny svislými žaluziemi. Pouze malá část prodejny, kde se kdysi prodávaly měřící přístroje, vypadá živěji. Objekt je na foto v Google Maps, kde je vidět celý, i na Seznam mapách, ovšem zde jsou vidět pouze vyšší patra, nikoliv prodejna. Stačí zadat adresu Žitná 7, Praha 1.
Editoval VašekP (11-10-2021 14:56:33)
Na co všechno si ještě vzpomenu. To, že jsem se dostal do Žitné byla náhoda, stejně tak jako to, že jsem jí projížděl hodně pomalu a měl jsem dost času se rozhlížet. Pak mi začala vrtat v hlavě myšlenka, že byl kdysi v AR rozhovor s vedoucím této prodejny panem Karlem Bartošem. Našel jsem ho, je v AR 2/67 - rubrika Náš iterview. Tento pán tam pracoval až do revoluce. Je to kus historie, ale na druhou stranu, když si ho přečtu dnes, mám pocit, že se některé potíže opakují.
A aby toho nebylo málo, tak paměť zase vydala pár "nových" informací. Prodej součástek byl také v obchodním domě Diamant na Václavském náměstí ve sklepě (vedle Koruny) a v prodejně Melodie v pasáži na rohu Jidřišské a Václaváku (hned v dalším domě byla známá prodejna Praha-Paříž). A v Jindřišské ještě byl snad celá 80. léta bazar téměř naproti věži, kde se prodávaly jak přístroje, tak různé desky z přístrojů a občas i nějaké součástky. Správný radioamatér také znal prodejnu železničních modelářů PIKO v ulici Na příkopě, kde se kupovaly svorkovničky s pérovými kontakty, které se daly použít při zkoušení různých jednoduchých zapojení jako nepájivé pole.
A ejhle, další známé místo, na které jsem si vzpomněl právě teď. Naproti PIKU byla (a stále je) pasáž směrem do Celetné a v té byl také bazar s elektrotechnickým zaměřením, tam bývaly k mání hlavně různá relátka, stykače a spínače a také žárovky na 24, 42 a 120V.
Také ještě doplním. To že byl v Martinský obchod se součástkami ví každý, ale už méně se ví, že za rohem byla prodejnička asi svazarmu, kde se daly v 90. letech koupit destičky nepájivých polí. Jestli mě paměť neklame, tak jedna destička za 30 Kč. Mam je do dnes a fungují lépe než nové z číny.
Editoval Charon (12-10-2021 20:16:59)
Tak tohle nepamatuji, to mi asi nějak uteklo. Co tam měli ještě dalšího pěkného? Jen mě ještě napadá, nebyl to v těch 90. létech už nějaký soukromník, Svazarm šel velice brzy do likvidace.
Když jsme v téhle části Prahy, tak tam byl ještě zajímavý bazar (snad Klenoty) na rohu Jilské a Skořepky. Tam mívali v 70. létech zajímavé starší přístroje - gramofony, magnetofony, radia, zesilovače naší i cizí výroby. Pak se v 80. létech asi něco změnilo (vedoucí nebo zaměstnanci) a už to bylo jen o nábytku a maximálně stojací lampě nebo mixeru.
Editoval VašekP (13-10-2021 04:55:41)
Nevím komu to patřilo, jen si pamatuji, tvrdily o destičkách že jsou Svazarmu. Já to zařadil do několikaset kusový výroby a tohle že jsou přebytky. Měli tam směs všeho možnýho a připadá mi to ve zpomínkách, že destičky byly tak trochu bokem. Já tam byl několikrát pro destičky které na tu dobu byly nesehnatelné a pro bastlení špice.
Vůbec přes Svazarm se dalo propasírovat lecos. Svazarmovský klub a pár nadšenců z výzkumáků nebo televize a šlo to.
Když už se probírá kde co v kusových množstvích, tak na rohu Rytířský a Havířský byl ruský obchod Čajka, kde jsem kupoval Avomet. Ručičkový měřák napětí, proudu a odporů. Tehdy populární ruský osciloskop jsem tam ale nesehnal.
Editoval Charon (13-10-2021 09:39:20)
Svazarmovské "krytí" měly např. zesilovače a další výrobky Transiwatt. V prodejně Elektronika Ve smečkách se dala koupit např. magnetodynamická vložka Shure N75-S6 za koruny, jinak se dala sehnat jen v Tuzexu za "Bony" (TK).
Charon napsal(a):
Nevím komu to patřilo, jen si pamatuji, tvrdily o destičkách že jsou Svazarmu.
V osumdesátých letech 602 ZO organizace Svazarmu, ta měla v rámci celého Svazarmu dělat či koordinovat nf techniku a digitální techniku, pořádala korespondenční kurz digitální techniky. běželo to nějak od roku 1985. měl 4 nebo 6 pokračování, každé trvalo asi půl roku, co si pamatuji a v rámci těch kurzů rozesílala 602 ZO Svazarmu polovodičové stavebnice a v nich právě ty nepájivé kontaktní pole. Plast těch destiček měl, co si pamatuji, žlutou nebo nažloutlou barvu. Jinak tam bylo plno součástek, hodně z nich třeba kazové tranzistory KU602, 605, 608, možná i nějaké KD605- 615 a potom i všelijaká hradla NAND atd. Všechno označené modrou barvou coby druhojakostní nebo tak nějak. Byly to vždycky dost velké sáčky.
Dost možná potom v devadesátých letech těsně po sametu ty nepájivá kontaktkní pole byly skutečně přebytky z toho kurzu Svazarmu.
Jinak v 602 ZO organizace Svazarmu vznikl na konci vlády komunistů textový editor T602, který v té době byl světová špička textových editorů pro DOS, třeba WORD od Microsoftu v té době uměl výrazně méně. V práci jsem potom pár let do roku cca 2001 s tím texťákem pracoval, hlavně jsem tím psal technologické postupy. Několika sloupcová a mnohořádková tabulka vytvořená čárovou grafikou a uvnitř několikasloupcový text, to všechno na ležatý list papíru A4.
Lidi z té 602 ZO Svazarmu potom po Sametu kolem texťáku T602 a dalších programů pro office vytvořili firmu Software 602, která funguje dodnes.
Oživuji tuto rubriku po téměř dvou létech, protože jsem se v pátek "toulal" po Pardubicích, tak mně nedalo a navštívil jsem Palackého ulici u čp. 580, kde bývala krajská podniková prodejna TESLA. Smutný pohled. V prodejně se prodává podle nápisů Fashion nějaká móda, výlohy jsou zalepené černou fólií s těmito nápisy a nevím, zda to vůvec funguje. Seděl jsem v autě asi 1/4 hodiny a žádný pohyb jsem nezaznamenal. Mrtvo a mrtvo, nebýt nápisů, měl bych dojem, že se tam skrývá herna nebo sexshop. Před těmi zhruba 40 léty tam byly fungující výlohy a bylo tam živo i ve všední den dopoledne. Až na mě padl splín, ne že bych byl úplný fanda této prodejny, tehdá jsem se tam dostal většinou jednou ročně, někdy i po delší době, ale vždy to tam mělo "veselý" charakter, už jenom proto, že v této prodejně byli obvzláště příjemní a schopní prodavači a prodavačky. R.I.P.
Jojo , tam jsem byl několik let skoro denním hostem , stejnětak v HK na Karla , musím kouknout , co tam kapitalismus dnes navál ......
Tak bud rad, zes zazil "lepsi casy" na ktere se da vzpominat.
Kdyz jsem "objevil" prodejny Tesla v nasem okoli (asi tak rok 88-89, Klatovy, Strakonice), tak to bylo vicemene ve stylu: "Nemame. A tohle taky ne". Vpodstate nebylo realne koupit bezne tranzistory a odpory... Ale je fakt, ze v "zapadonemeckem" pohranici bylo obecne prd, proc by Tesla mela byt vyjimkou.
Taky jsem tam v době studia velmi často kupoval, ostatně vysoká škola je jen kousek vedle. Ve své době to asi byla jedna z preferovaných prodejen a z Tesly přednostně zásobována tuzemskými součástkami i těmi ze socdem, hlavně NDR. Proti těm prodejnám v místě bydliště, kde jsem začínal a kde třeba v místním železářství bylo jedno plato s výběrem základních součástek, to bylo nebe a dudy.
Ale krachnout to muselo. Kdo by kupoval kopie 10 - 20 let staré, i když občas i o něco lepší než originál? Když mohl mít originál a hlavně nejnovější verze součástek s už úplně jinými parametry.
Dneska se to možná ukazuje jako chyba, že ty výroby zkrachovaly, kdyby se udržely dodnes, mohli jsme dneska mít velmi lukrativní produkci chipů nejenom v Řožnově.