SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Zdravím. Lze nějak předejít vystouplým svárům po zinkování. Materiál 3 mm,svár do V zabroušeno lamelovým kotoučem. Svařeno mig , drát od Esab,Kowax Pitarc na nelegované oceli.Vyzkoušeno ohřát autogenem, svár trochu vystoupí, znovu zabroušeno ,výsledek po zinkování stejný.
Nelze. V nějakém vlákně je to popsáno proč. Myslím že od "Jirkati". V jakém vlákně to je už budeš muset najít sám. Jole.
I když zabrousíte fíbrem úplně do hladka a podíváte se proti světlu, tak uvidíte místo kde je svár. U galvanického zinku to vyleze skoro vždy. Žárový zinek jak kdy. Když je silnější vrstva zinku tak se to někdy zaleje.
Na zvaranie veci ktore idu do zinku je specialny drot myslim ze s minimalnym obsahom kremiku..
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 428#p67428
Editoval vyrobca (05-09-2021 12:03:09)
vyrobca napsal(a):
Na zvaranie veci ktore idu do zinku je specialny drot myslim ze s minimalnym obsahom kremiku..
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 428#p67428
Asi nejen křemík, ale spousta dalších prvků má vliv na kvalitní pozinkování. A hlavně teplota, při které zinkování probíhá.
http://www.acsz.cz/clanek/zarove-zinkov … uzivatele/
Tento článek, myslím, objasňuje tento problém. Hodně bude záležet na teplotě zinkové lázně při žárovém zinkování. Tady ten odstavec vysvětluje vše.
...Žárové zinkování se většinou provádí v ocelových vanách při teplotě 450 až 470 °C. Pouze v keramických zinkovacích vanách, tj. ve speciálních zařízeních, lze provádět pokovení při teplotě nad 530 °C, tzv. vysokoteplotní zinkování. Při teplotách vysokoteplotního zinkování zeta-fáze vůbec nevzniká, proto i průběh reakce mezi oběma kovy ztrácí závislost na složení základního materiálu. Vysokoteplotní zinkování se využívá především při pokovení spojovacího materiálu a temperované litiny....
vyrobca: Přesně tak, obsah křemíku ve svarovém kovu zvyšuje sílu vrstvy pozinku.
Radim napsal(a):
vyrobca: Přesně tak, obsah křemíku ve svarovém kovu zvyšuje sílu vrstvy pozinku.
Zajímalo by mne, jak si vysvětlujete toto: "Při teplotách nad 530°C vysokoteplotního zinkování zeta-fáze vůbec nevzniká, proto i průběh reakce mezi oběma kovy ztrácí závislost na složení základního materiálu."
Frank: To opravdu nemám ponětí. S těmi slitinami železo - zinek je to pro mě nová, jen pár let stará věc a neznám k tomu žádnou teorii. Nemám vůbec ponětí, na jakém principu ty slitiny vůbec jsou, jestli to je homogenní slitina nebo ne.
v článku je napsáno: " Je prokázáno, že zásadní vliv na průběh reakce železa a zinku má forma zeta-fáze, která má buď zhuštěný charakter a transport iontů železa, nutných pro další reakci, se zinkem brzdí, nebo mu neklade žádné překážky, pokud je struktura této fáze rozvolněná."
A při vyšších teplotách, když tam zeta- fáze nevzniká, buď prostě není řečeno, že vrstva "zinku" respektive těch slitin s delší dobou pokovení neustále roste nebo roli vrstvy, která se uzavře a tím zastaví další růst tloušťky slitin železo zinek převezme místo zeta fáze buď fáze delta nebo gama.
Vliv křemíku, případně toho fosforu je pak asi v tom, že zeta- fáze je při jejich vyšší koncentraci propustná.
Asi tak bych předpokládal...
@Radim:
Já jsem to pochopil tak, že při té vyšší teplotě zinkovací lázně by nezáleželo, nebo podstatně méně záleželo na obsahu křemíku v základním materiálu. Ale nevím zda jsem to pochopil správně, není to přímo uvedeno...
Není to třeba tím, že ten materiál se s tou " teplejší " lázní více zahřeje a lépe se s ní spojí? Nebijte mě prosím, jen se ptám.
Editoval varok (05-09-2021 20:16:05)
varok napsal(a):
Není to třeba tím, že ten materiál se s tou " teplejší " lázní více zahřeje a lépe se s ní spojí? Nebijte mě prosím, jen se ptám.
Ono to je trochu chemicky složitější... Probíhá tam řada reakcí mezi železem a Zn, kde vznikají různé intermetalické sloučeniny v závislosti na teplotě a obsahu prvků v oceli, zejména Si, P, S ap.
Aha, tak to je věc chemická, né jenom o té teplotě. Děkuji za vysvětlení p. Frank.
Nezkoušel někdo drát od BÖHLER UNION K 40. Našel jsem zde na fóru, že je určen speciálně pro sváření výrobků do žárového zinku. Poptal jsem ho, teď tedy čekám na cenu.
Editoval Zdeny0 (06-09-2021 20:48:34)
Vyrábí se ho méně, tedy dráž, nakupuje se méně polotovaru z hutí, tedy dráž, nevyrábí ho tolik výrobců, tedy proč se podbízet, tzn. je asi 4x dražší než běžný G3Si1.
Zdeny0 napsal(a):
Nezkoušel někdo drát od BÖHLER UNION K 40. Našel jsem zde na fóru, že je určen speciálně pro sváření výrobků do žárového zinku. Poptal jsem ho, teď tedy čekám na cenu.
Čtyři krát dražší není,je jenom pět krát dražší. Cena je cca 180 Kč/kg +DPH.
Tedy za 18 kg špulku 4.
Vycházel jsem z toho, že G3Si od Böhler stojí 49,- Kč, tedy přesně (zaokrouhleno na jedno desetinné místo) 3,7x
A já Kowax G3Si Speed Road 36,- Kč a to je přesně 5.
Neveril som, ze az tak to vylezie. Ale asi to zavisi aj od zinkovania (postupu v zinkovni). Zvaral som obycajnym drotom, nie spominanym.
Na skusenejsich mam otazku: Stoji mierne pokrivenie vyplne za istotu pred hrdzavenim?
Vypln som privaril po obvode. Velmi som to nechcel priskrutkovat s L profilom, robit diery a zavity a takto to je aj pevnejsie.
Editoval sigma (07-03-2022 08:57:56)
sigma napsal(a):
Na skusenejsich mam otazku: Stoji mierne pokrivenie vyplne za istotu pred hrdzavenim?
Já myslím, že to si musí každý rozhodnout sám.
Co si teď vzpomínám, podobně jsou v Ostravě udělány rámy výplní pletiva na nadchodu, který spojuje nákupní centrum Karolinu (Fukušima) směrem na Ústřední autobusové nádraží v Ostravě. Jsou tam rámy a v nich taky tahokov a to všechno je opatřeno žárovým zinkem. Tahokov je nějak uchycený buďto do proflu z pozinkovaného plechu U nebo mezi dvě lišty z žárově pozinkovaného plechu a to dodatečně po zinkování šrouby. Přesně si to už bohužel moc nepamatuji a zřejmě se tam nějakou dobu nedostanu.
Udělal jsi to dobře . Je to daň za vyžíhání , ale bude to bez koroze . Stejně blbě to máme v práci . Na předávačce to asi vypadalo hezky , ale nejenže ve šroubech rezne , ale ti pacholci nechali na konstrukci špony z vrtání děr a tak je nyní pozinkovaný povrch plný rezatých fleků z reznoucích špon ....
bobobo napsal(a):
Udělal jsi to dobře . ....
Po dvadsiatich rokoch manželstva prvá pochvala, dakujem. ;-) Ešte som zabudol dodať, že tie chlpy na výplni od zinku dám dole mosadznou kefou. Tá je mäkšia.
Editoval sigma (08-03-2022 11:26:49)
sigma napsal(a):
bobobo napsal(a):
Udělal jsi to dobře . ....
Po dvadsiatich rokoch manželstva prvá pochvala, dakujem. ;-) .
No, a poučení? Blbě ses oženil, měl sis vzít bobobo
Sigma ja som to uchytil lkom a nitovacimi kliestami uchytil..
AndyS napsal(a):
Sigma ja som to uchytil lkom a nitovacimi kliestami uchytil..
Po celom obvode L profil?
Vypln si zinkoval zvlast?
Kolko rokov to vydrzalo bez hrdze?
Ja sa bojim dilatovania spojov. Tam to najskor oxiduje.
Editoval sigma (10-03-2022 17:07:08)
Reakce na příspěvek #18 pokroucení lze předejít a to tak že pletivo se předehřeje na +/-200st a přivaří k rámu za tepla. Takhle nám to vyprávěl jeden zákazní a je fakt že opravdu po zinkování přivařené výplně nikdy netrpěly na kroucení. Jak to dělal technicky netuším ....
Stránky: 1 2