SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Radim, prúd cievkou sa zvýšil iba počas štartu, keď bolo znížené napätie baterky spôsobené veľkým odberom. Inakšie bol celkový odpor primárneho vinutia rovnaký.
senior napsal(a):
Radim, prúd cievkou sa zvýšil iba počas štartu, keď bolo znížené napätie baterky spôsobené veľkým odberom. Inakšie bol celkový odpor primárneho vinutia rovnaký.
KM350 žádnou baterku nemá!
Cívky s předřadným odporem a cívky pro elektronické zapalování byly počítané na 8 až 9 V, nikoliv 6V. Jevy probíhající na cívkách s odporem a bez něj jsou poněkud složitější, nejlépe by to bylo vidět na osciloskopu. Efekt vyřazení odporu při startování nebyl nijak velký a rozhodně nezachránil majitele slabé-vadné baterky v zimním období, jak se mnozí domnívali. V praxi se v hodně případech propojení s pomocným kontaktem na starteru odpojovalo, protože bylo příčinou různých závad.
jean napsal(a):
Ja s dvoma, ty?
Pokud se dobře pamatuji, tak s pěti typy vozů, některých jsem měl i víc kusů
senior napsal(a):
Jestliže cívka byla na nižší napětí, musel se na stejnou energii jiskry ( stejnou energii naakumulovanou v magnetickém obvodu) zvýšit cekový proud cívkou. Zákon zachování energie
Přirozeně v praxi je to složitější, je v tom účinnost cívky, pro zapalování výhodnější rychlost (kmitočet) kmitů toho vysokého napětí na cívce, ale taky možná levnější výroba.....
Neoddiskutovatelný je jiný fakt . Dřívější socvýrobky byly robustní , předimenzované , vyzáběné na mnoho let užívání . Dnes je vše okradeno , již v podstatě není značka , kde by se dalo říci , že celé řada jimi označovaných výrobků je kvalita . Je třeba porovnávat výrobky v jejich době výroby . Se Š130 jsem najezdil sám přes 200.000km na plyn . Točil jsem s ní Innsbruck a s plným autem i vozejkem . Nikdy mne nikde nenechala . Ano opravil jsem si vše sám , mimo klempířiny . To ale platí zatím i u Feldy . Ale pro mne bylo auto s motorem vzadu a zadním náhonem věc bez náhrady , v cenové relaci . Jsem v horách a pro mne bylo pohodlné sjíždět neupravené cesty ve svazích jak nahoru , tak dolů . To mi žádný střep s předním náhonem nenabídne . Vždy mne rozesmějí ti co porovnávají dnešní stav s tím , že za bolševiků to nebylo . Vše se přežívá a odchází . Sváření elektrodou je v běžných výrobních provozech pouze doplňkovou metodou . Uváděných svářeček byly vyrobeny minimálně stovky . Je to jen bedna , která není ani dizajnem zvláštní . Není proč to uchovávat .
Radime, bolo to inakšie. DC prúd pri zopnutých kontaktoch mal tendenciu narastať lineárne s časom zopnutia. Pri nízkych otáčkach najmä u jednovalca by mohol narastať do veľkosti, ktorá by rapidne znižovala životnosť kontaktov prerušovača. Preto bol maximálny prúd obmedzený odporom a to tak, že primár cievky bol navinutý z odporového drôtu. Hodnota toho odporu bola cca 4 Ω, pretože max prúd pre kontakty bol stanovený (už neviem kým) na 3,5 A. Pri 14 V reálnych je to 14/4=3,5. Pre auta ak bol WARTBUG bola IC s odporom vinutia primáru 2 Ω. so stúpajúcimi otáčkami sa aj tieto prúdy znižovali. Pre vysokootáčkové a najmä viacvalcové motory už takéto cievky nevyhovovali a preto boli na tento účel vyrábané cievky s nižšou indukčnosťou primáru. Tie ale potrebovali vyššie prúdy a preto sa používali ako spínače tranzistory.
shodou okolností je dne na psu tento článek:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekono … nomika_wag
Ze všeho nejraději mám argument: Škodovka mě nikdy nikde nenechala. Mě ten Sharks taky nikdy nepřestal vařit, je to dobrá svářečka?
Asi to chce posuzovat na/pro co dobra. Pokud Ti funkci pro Tve ucely plni tak asi je.