SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
díky kluci za tipy, spoďáry mám po bábě, křídu a olej taky, eshopy ať si trhnou.
ten olej mám víc druhů, mám vzít raději hustý nebo řídký? Taky ho můžu před použitím ohřát, i ten Cu matroš můžu ohřát (viskozita) - má to smysl?
CU se ohřeje sama řídký a s křídou na kašičku
No jestli zrovna křídou, nevím. Na takové rychlé vyčištění a vyleštění se dá někde v drogerce koupit za pár korun Sitol (dřív Sidol), sám ho mám a na měď nebo mosaz taky někdy používám. Pokud není povrch mechanicky poškrábaný a nemusí se předbrušovat smirkem, čistí a leští perfektně. Obsahuje nějaké rozpouštědlo oxidů a bílou lešticí pastu.
Editoval Zdenek11 (22-01-2020 07:09:10)
Nebo kdysi v drogérce prodávali vatu na čištění stříbra
Radim a Milosak: Doma mám jednu maličkou, něco na principu Dremelu, ale trošku větší a má otáčky 8-30000. Ty velké fortunky narex, Makita, Metabo, Dewalt a kdo ví co ještě mají dokonce minimální otáčky myslím kolem 15000. Ale když počítám tu malou jak jste psali, tak stejně i na to minimum kolem 8000ot./min. to má hrozně malý krouťák, na leštění nepoužitelné. To už raději nějakou menší vrtačku s otáčkami kolem 3000.
bourač napsal(a):
Bavlna? aha díky Karle budu muset sehnat nějaký černý otroky s pole z bavlnou...
kvůli víření plynů v trysce vadí hlavně radiální "škrábance" jak zmiňuje pan jikok, ty podélný tolik nevadí.
Použité hadry, i vyprané už mohou mít v sobě nějaké abrazivní částice.
Když čistá bavlna a ne radiální škrábance, tak koupit v drogerii balík vaty a šůrovat navinutou na špejli nebo na tenčím proutku. Případně s nějakým olejem nebo rozpouštědlem, třeba izopropylalkoholem. Taky slabší kyselina, třeba ocet, by nemusela být marná , na rozpuštění oxidů mědi.
Radim napsal(a):
....Použité hadry, i vyprané už mohou mít v sobě nějaké abrazivní částice. .........
to poznam! - ja som tiez neustale mrdany, hlavne po prani, ze moje hadry obsahovali rozne castice - skrutky, podlozky, matice, segerky........
Editoval rcp (25-01-2020 19:09:10)
pro možnost dalších inspirativních návrhů, uvádím, že mám několik přímočarých pilek (Bosch)
Ty by šly na vibrátor Pokud vykoumáš jak tam upnout tu tyčku na leštění nevidím problém
No jak,naroubovat ji na plátek pily.Netušímm teda kolik je tam zdvih a je li možné plátek zkrátit,ale karbidovej vrták to provrtá.Kulatinku přes střed naříznout podle tloušťky pilky,nasadit vrtnout dirku dvě,nacpat kolíky a fertig-Hudrovadlo jak vyšitý
Nebo na pásku plechu, tak jedničky, zapracovat na brusce a potom bude stačit obyčejný vrták, nemusí být karbidový.
Ono chlapi na to leštění 8mm trubičky by k plátku stačilo přidrátovat dřevěný klacek...
doplňuji že mám hromady opotřebených plátků, v délkách cca 100mm. Opotřebené jsou jen zuby, upínací bajonetový konec plátku je OK.
Pilka má zdvih dobrých 20 / 30mm. Plátky mají tloušťku cca 1mm a šířku tak 8 / 10.
K využití mám též stolní brusku, flexy s nejrůznějšími kotouči. Tavnou pistoli a další.
Myslím si, že tyhle šukací nástroje budou dělat problém. Nejdříve bych to vypucoval rotačním nástrojem a nakonec to ručně pošoupal podélně.
Bourači, našel jsem nějakou zmínku o výrobě těchto "trubiček" v souvislosti s výrobou průvlaků. Na obou dílech je konečnou technologií protahování příslušným nástrojem. Je to právě proto, aby nevznikly příčné nerovnosti na vnitřních stěnách. Pro tvůj účel by tedy bylo zřejmě nejvhodnější zhotovit lehce kuželový "nástroj" s povrchem ze smirkového papíru asi tak 1000. A protahovat jen jedním směrem, rozhodně nekroutit a "nešukat"! Mám tady trubičku 6 mm, tak jsem si to vyzkoušel do toho otvoru 4 mm párkrát protlačit smotek brusného papíru 800 (jemnější nemám po ruce). Vypadá to docela dobře. Při tahání trubičky obousměrně po šmirglu tam vnikly vrypy do stěn.
jednosměrně, po směru proudění plynů? To je významný podnět!
Asi vezmu kus bavlněný šňůry, napnu mezi dva body, namastím jí doporučovanými pastami a budu s tím pohybovat sem tam, posledních pár pohybů jen jednosměrně. Demontovat trysku ze šňůry, nasadit příslušným koncem a jednou protáhnout. Opakovaně.
Možná bych tu šňůru mohl nasadit do stolní pásové pily místo pilového pásu.
Bourači, obyčajný silichrom si neskúšal? Majú to pomaly v každej drogérii. Ja som tým leštil mosadz do zrkadlového lesku.
ještě jsem na to vůbec nešáhnul, stále je to jen ve fázi záměru.
Sbírám tady podněty od odborníků - až se do toho pustím aby to mělo hladký průběh a zaručený výsledek.
Neustále (celý život) tvořím nějaký projekty a cesty k výsledku jsou zdlouhavé a často slepé uličky.
Dotáhnu teda 99% co si vymyslím, ale někdy je to otrava, vymýšlet vymyšlené.