SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Koupil jsem tuto starší svářečku a mám problém s nastavením otáček posunu drátu. Podavač začíná posunovat svařovací drát při nastavení potenciometru na"5", tedy v polovině své dráhy. Trimry na řídící desce jsou na začátku své dráhy, tedy u levé nožičky. Poradíte? Mohu se pokusit přenastavit trimry, aniž bych zničil desku a bude mít toto přenastavení trimrů vliv na řešení problému? Děkuji za radu.
Jestli to umíš, tak změř odpor na potenciometru regulace podávání od nuly po maximální hodnotu. Je totiž možné, že jezdec potenciometru nemá dobrý dotyk, dokonce je možné, že je potenciometr total vadný. S rychlostí drátu se totiž nastavuje i velikost svařovacího proudu, takže je potenciometr dost zatížený. Výměna porouchaného není velký problém. S trimry je dobré točit jen při seřizování či repasi svářečky a to je pak třeba přesně vědět, jaký je nastavovací předpis a co se těmi trimry vlasně seřizuje. Na to je pak dobré mít dobrého a hlavně znalého elektronika, který podle schematu či servisního manuálu nastaví příslušné parametry různých vazeb. Systém pokus x omyl se v tomto případě moc nevyplácí.
Děkuji, budu postupovat dle rady.
A není jen pootočený ten plastový knoflík?
Spíš jestli není uvolněný z osky.Nenapadá mně proč by měl potenciometr pokud není úplně "vylágrovanej,nebo ošplhanej" reagovat až od poloviny.hryzne se na ještě neošplhaným místě a jede.(nevím teda jak přesně je tam řešen knoflík)
Knoflík pootočený ani uvolněný nebyl, dráha přesně souhlasila se stupnicí. Při měření jsem do poloviny dráhy naměřil cca 1k, ve dvou třetinách už cca 5,8k a na konci dráhy to ukazovalo 4,3k. Měřil jsem to několikrát. Poté jsem potenciometr vypájel z desky, rozebral a vyčistil kontaktolem a naměřil jsem odpor celé dráhy 10k. Z popisku na potenciometru není patrná hodnota a tak si nejsem jistý zda jde skutečně o 10k potenciometr. Věděl by jste prosím někdo jeho skutečnou hodnotu, případně i watáž zatížení? Jde o desku PCB D22 V3.4 (Code 2802-3) Našel jsem servisní dokumentaci k této desce, 1 trimrem zprava se nastavuje délka dohoření, druhý uprostřed nastavuje minimální otáčky a ten vlevo maximální točky. Bohužel hodnoty součástek nejsou uvedeny :-(. Prosím věděl by jste někdo hodnoty potenciometru a pomohl mi? předem děkuji.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/9 … 193834.jpg
10k potenciometr už nejspíš nebude drátový, ale nějaký hmotový, kde je odporová dráha realizovaná nějakým nátěrem s určitým odporem na izolantu. Maximální ztrátový výkon potenciometru pak bude maximálně nejspíš 250 mWatt nebo dokonce 125 mW. To ale platí pro celou drážku potenciometru. Pokud je běžec potenciometru v polovině, bude maximální výkon poloviční, pokud ve čtvrtině čtvrtinový. To se často nedodržuje, běžcem a zbytkem dráhy pak jde vyšší proud než dopovídá maximálnímu výkonu činné části drážky a kontakt běžce a vodivá dráha se tak ničí vysokou teplotou.
Ten maximální výkon potenciometru je vůbec diskutabilní, protože stačí jen trochu nepravidelnosti v nanesené vrstvě, její místní zeslabení probroušením či trošku nekvalitní kontakt běžce a na tom místě dochází v rozsahu mikrometrů k realizaci poměrně vysokého měrného tepelného výkonu a tím k místnímu vypálení vodivé vrstvy. Nebo aspoň k přehřátí a tím k výraznému snížení mechanické odolnosti nanesené odporové vrstvy, která velmi sníží životnost potenciometru stejným způsobem, jako je popsáno tady. Obvykle pokud má potenciometr vydržet dostatečně dlouho, musí se zatěžovat jen malou částí maximálního výkonu. Lepší na toto je potenciometr s lineárním průběhem.
Správně by pak na potenciometru mělo být něco jako 10k/G nebo 10k/N . G je logaritmický průběh, N lineární. naměřené hodnoty spíš odpovídají logaritmickému průběhu G. Obecně průběh závisí na tom, jakou závislost má regulovaná veličina, průběh by měl být takový, aby jednotlivé nastavované úrovně byly zhruba +- stejné a používal se celý rozsah potenciometru.
Pokud to tam bude uvedeno, mělo by stačit najít potenciometr stejného mechanického provedení a velikosti nebo takový, který tam lze zabudovat, se stejnou hodnostou a průběhem a prostě jen vyměnit.
Editoval Radim (30-11-2019 10:56:34)
Několikrát jsem se setkal s tím, že potenciometr byl ,,pouze,, upevněn v plošném spoji a po namontování mu na osku tlačil čelní panel, kterým procházela. Takže běžec v určité části na dráhu tlačil trochu víc. Po pár měsících nebo létech (podle četnosti používání) bylo zaděláno na problém. Možná by ti poradili ZDE Jeden takový ,,beznadějný,,případ jsem řešil. Nelineární průběh a navíc s odbočkou. Nechal jsem si vyrobit rovnou dva. Nestálo to moc.
Tak vážení, koupil jsem na "eshop.omc.cz" vzhledově a parametry stejný potenciometr, je to 10k/N. Bohužel, po zapájení do desky jsem zjistil. že závitová část je o 5 mm kratší a po namontování desky je zároveň s panelem a dodanou úzkou matici nelze použít. Vyřešil jsem to vyrobením odsazené matičky a zvětšením otvoru v panelu z 11 mm na 14 mm. Posuv drátu jsem nastavil trimry (viz. obr. v příspěvku výše) v rozmezí 1 -18 m/min a to zkusmo. Odmontoval jsem hořák, ustřihl asi 25 m svař. drátu a označil na něm 1m úseky. Propojkou na krátko v euro zásuvce jsem na svářečce spouštěl posuv a čas měřil aplikací na mobilu. Drát jsem proháněl mechanikou opakovaně a průběžně doladil trimry minimální a maximální rychlost posunu drátu. Trochu krkolomné, uznávám, ale funkční. Neměl jsem po ruce otáčkoměr.
Děkuji "jirkatimu" a "Radimovi" i všem ostatním za užitečné rady a osvětlení problému.
Viz. obr. potenciometru:
tak to má každý jiné součástky , nemusí pasovat modrý ze žlutým ... český výrobce nábízí díli do svářeček vyrobený v přímo v Třebíči ... nezhodný neaký černý panel v barerné krabici u konkurence ...
Proč AL-FAIN nenabízí ND ?
Editoval atishajn (11-12-2019 18:11:21)
Tak hlavně aby ten potenciometr nebyl přetěžován, ať už výkonově tepelně anebo nějak mechanicky, tak, jak popsal "Welda" v příspěvku 8 a vydržel tak rozumnou dobu. Ale na druhé straně, když už se ví, jak na to, je výměna brnkačka.
Ať to vaří.
Stránky: 1