SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím. Jak je to se zdravotní škodlivostí u wolframových elektrod? WT thorium je radioaktivní prvek. Je to tak vážné se škodlivostí na zdraví. Jsou elektrody WC ,,zdravější,,? Ví o tomto problému někdo?
Vypadávání zubů a slyšel jsem ještě další následky které dlouhodobé svařování přináší. Třeba vlasy. No ale často potkávám padesátníky i mladší s umělým chrupem a značně prořídlými vlasy např. ve firemních kancelářích že by argon působil tak daleko a u nás byla účetní v kancelářské budově která do provozu nikdy nepřišla a odcházela do důchodu úplně bez zubů. Že by Argon nebo spíš věk Miro GSX?
admin napsal(a):
Viz článek Wolframové elektrody pro TIG svařování.
Tam jsem se díval, spíš mi jde o to jak dlouho by musel člověk vařit aby měl nějaké následky. Já vařím tak 2-3 hodiny denně +-, a to ne v kuse + broušení svárů. Snažím se nebýt přímo nad svařovaným místem.
Už jsem někde na fóru napsal, že strašení radioaktivitou u thoriovaných elektrod je dost neseriózní. Český atomový zákon vyjmenovává kdejaký zdroj radioaktivity, ale TIG elektrody tam nejsou. A nejsou zakázány ani omezeny v hygienických předpisech. Je tam jen jakési doporučení pro postupné omezování jejich použití, ale z důvodu nebezpečného prachu při jejich broušení. Při použití správného způsobu broušení diamantovým kotoučem pod mikrovrstvou oleje žádný polétavý prach nevzniká.
Přesto vždy doporučuji svařovat - a to všemi metodami - ve výši prsou. Pak se nikdo žádných zplodin ani při horším odsávání nenadýchá, protože horké plyny stoupají prvních 300 mm velmi rychle vzhůru.