SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dělám na svářecím robotu s nedostatečným odsáváním. Respektive musím být při vyjímání svarku nad ním, tudíž vdechuji splodiny.
Nemáte někdo zkušenosti s nosními filtry?
Například http://www.nosnifiltr.cz/nosnifiltr-cz/ … ro-dospele
nebo http://eshop.nosnifiltr.cz/nosni-filtry … osk-4-kusy
tie su len proti prachu. Aktívne uhlie ešte zachytáva i rozpuštadlá,no na zváranie to nie je.
A co je potom za filtry třeba v centrálních odsáváních? Není to teda také jen na prach? Tady píší, že to zachytí částečky od 0,3mikronu (TOBY - nosní)
Myslím že dostatečné ochranné pomůcky by ti měl zařídit zaměstnavatel. Chtěj ochranou masku a filtr adflo.
Podle zaměstnavatele je dostatečné to, že je ve svařovně mlha v pohádce (jak by řekl kolega)
No tak hygiena to jistí. Nebo změna zaměstnavatele, nový plíce od něj nedostaneš...
jenom taková otázka: jak velkej je to zaměstnavatel? cca počet zaměstnanců a je to OSVČ?
Bohužel, častokrát to ani hygiena nejistí. Stačí, když pán velkopodnikatel "obdaruje" pár hygieniků a přijdou měřit v 11:15. Proč zrovna v tento čas? No protože v 11:00 má polední pauzu svařovna a za čtvrt hodiny se vzduch pěkně pročistí, takže ho*no naměří. V 10 hodin je tam mlha, že není vidět na druhý konec svařovny.
Ano změna zaměstnání samozřejmě přichází v úvahu... Ale nebudu tu rozepisovat důvody, proč to není tak jednoduché.. Firma jsme malá.. Kolem 20 zaměstnanců. 1 svařovací robot a 3 boxy. Hygiena u nás byla samozřejmě v létě když se větralo a zrovna skoro nesvářelo, takže opravdu k ničemu...
A nebo jsem na své zdraví moc přecitlivělý a vypadá to takhle v každé druhé svařovně... Nicméně podle mě by se měl dýchat vzduch který nejde vidět a smrkat černé sopli taky asi nebude v pořádku...
Ale zdraví máš jen jedno a pokud ti nedají potřebné ochranné pomůcky tak firma nestojí za moc. Tohle je dostatečný důvod změnit zaměstnání
1, Nerozumím příspěvku č.1, protože když na robotizovaném pracovišti "vyjíždí" svařenec na paletě, tak mají i ta nejteplejší místa méně, než 300 °C a to už se žádné aerosoly neuvolňují. Nad svařovacími roboty je určitě odsávání, jinak by byl projektant toho pracoviště blbec a provozovatel ještě větší.
2, Pokud je ve svařovně mizerné ovzduší a majitel firmy s tím nic nehodlá dělat, tak je to hlupák, který si neváží lidí, co na něj dělají. V takovém případě je nejlepší odejít, při současném přetahování kvalitních pracovníků v dělnických profesích mezi firmami je to skoro banalita. Každý majitel firmy by měl mít protihráče (spoluhráče) v odborové organizaci. Jenže - komu by se chtělo platit nějaké příspěvky na činnost odborů, že?
3, Odborová organizace může hygienu požádat o přepadovou kontrolu.
4, Za své zdraví si odpovídáme sami. Prokázat po letech nějaké zdravotní postižení ze zaměstnání je velmi, velmi obtížné.
Editoval jirkati (13-11-2017 20:32:40)
1. odsávání tam je Kemper napojené na digestoř, jenže to stačí tak malé dílce, kdy je ten chobot přímo u svařence a ne na digestoř 1*2 m a 2 m nad svařencem (= většina kouře jde mimo).
2. ano s tím souhlasím, ale mám tu jiné výhody, kvůli kterým zatím zůstávám, proto hledám jiná řešení než změnu zaměstnání.
3. jsme malinká firma a tudíž samozřejmě nic jako odbory nemáme.
„Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví"
Funferr
pokud hledáš jiný řešení kup si polomasku např. od 3M , nebo od Scotta , když ti jí nekoupí majitel firmy ))
a časem se poohlédni někde jinde , protože tohle není normální . . .
Jaryn , palec nahoru
Editoval milosak (13-11-2017 21:34:34)
Funferr napsal(a):
2. ano s tím souhlasím, ale mám tu jiné výhody, kvůli kterým zatím zůstávám, proto hledám jiná řešení než změnu zaměstnání.
A až budeš mít rakovinu, budou to pořád výhody, kvůli kterým se stálo za to obětovat? Pak najednou člověk zjistí, že mu pojišťovna nechce proplatit lék, který by mu pomohl a tak prodá auto, barák a a třeba ani to nebude stačit. Bohužel realita dnešního světa..
Osobní ochranné prostředky - ok, ale zatlačte na majitele a pořeště filtraci s odtahem, tak aby kapacitně vyhovoval. zbytku na dílně to snad není jedno? Bohužel je to ranec a zajímalo by mě, jestli se filtry mění, nebo to jede na dobré slovo a původní filtr?
Ještě se dá udělat měření co dýcháte s laboratorní firmou, dostaneš na opasku jednotku co nasává vzduch ze sondy co se vyvede co nejblíže k hlavě - ústům a nějaký čas zbírá vzorek toho co vdechuješ při práci. Pak to vyhodnotí a buď to splňuje dané normy nebo ne. Bohužel i tohle stojí peníze. Kecal bych, ale snad kolem 6000kčs..?? Tak nějak to mělo stát u nás, když sem řešil odsávání pracovišť, kde se pájí.
Každý je svýho štěstí strůjcem, tak hodně zdaru při hledání optimálního řešení.
To riziko se těžko spočítá... Nikde jsem neviděl statistiku onemocnění rakovinou u svářečů či jiných povolání... Jinak samozřejmě souhlasím..
Bohužel ostatním to jedno je.. Připadám si tam jako věčný potížista, který si neustále stěžuje...
Jak píšeš o tom opasku s jednotkou, tak přesně tím mě loni měřili, jenže se svářelo asi tak půl hodiny a byla otevřená okna.. Takže úplně něco jiného než je teď v zimě...
Žádnou statistiku nepotřebuju pamatuju když jsem ještě svařoval bez filtrace co mi šlo z nosu za uhlí. Filtraci už mám několik let a bez toho už bych nesvařoval ani nebrousil. Žádný smrad, čisto v nose a ještě mi to v lětě ofukuje a moc se nepotím.