SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
.
Editoval Lify (03-02-2018 18:44:25)
Pro domácího kutila je mnohem lepší si koupit malé cočko. Musím souhlasit s Evitou že dnešní multifunkce MIG/MMA jsou pro domácího kutila nejlepší volba.
Nevím co je na tom pravdy, ale jeden kolega v práci říkal, že MMA, tedy obalovaná elektroda je nejtěžší způsob na svařování. Tedy pokud chceme kvalitní poctivé sváry. Nejjednodušší je COčko, potom Tig a nejtěžší ta elektroda.
varok no mám pocit že Tig je nejsložitější,pak MMA a nejlépe se vaří s co2
Pre niekoho môže byť TIG najjednoduchší a pre niekoho najzložitejší spôsob zvárania. Je tam totiž potrebná koordinácia oboch rúk. Kto už zváral acetylénom, tak fortieľ už má a vzhľadom na pomalší postup je viacej času sa pohrať s formovaním lázne.
Mě se taky zdá TIG nejsložitější, ale každý si to vezme po svém. COčkem umím myslím si docela dobře, elektrodou tak průměrně, ale TIGem mi to zatím moc nejde.
Ale tady jde asi spíše o domácí lepení, tak je jedno jak se k tomu kdo postaví.
senior ...bych řekl že je tam daleko více materiálu na používáni také kvalita svaru není žádoucí na urovni elektrody. Jedná se převážně o pohledové svary . Jestli se jedná jen o udržení oblouku ,tak to je mám pocit jedno.
Spíš mě zajímá jak se bude chovat když si přikoupím TIG a flašku co2, zkoušel to někdo ? půjde to nějak ?
nepůjde
Stačí si přeložit nebo najít přesné označení metody-Tungsten INERT Gas,po našemu svařování netavící se elektrodou v atmosféře INERTNÍHO plynu,uvědomit si že CO2 je Aktivní plyn a hned je mi jasné že to nepůjde.Mně u tigu moc nejdou kouťáky na dlouhé trubce nebo v prostorech kde se hořákem nevymotám kolem dokola.Na tom napojení je to prostě pořád patrné.....
A tig by nějak šel na tu mojí svářečku ?
Lify napsal(a):
Vždyť tam máš přepínač MMA/TIG (tím sice asi jen vypneš Hotstart u MMA), tak to půjde. Koupit hořák, flašku Argonu a pak už jen zkoušet a donekonečna brousit wolframky.
A musíte počítat s tím, že to má jen náškrab, popř. Lift Arc, tedy dotyk.
varok napsal(a):
Kitiny mají LA uvedeno už v označení typu. Takže tato 150-ka LA nemá. Tudíž jen náškrab...
Editoval davor (29-07-2017 08:39:10)
Lify napsal(a):
Co myslis preco som ti pred 3 mesiacmi napisal toto lebo poznam tento "vyvoj" ale tade cesta fakt nevedie.
Keby si si nehudol svoje mohol si mat LA(*) stroj teraz mozes skrabat a struhat aj tak su to vyhodene peniaze dokupit horak a Argon. :D
Postav motokaru (aj ja to raz skusim) potom ju predas mozno aj invertor spoluziakovy a dokupis si iny stroj
ked uz budes vediet co vlastne chces. Ak by si snival o hlinikovom rame a TIGu lebo to vraj ide pokracovanie tu.
Minimalne citat seniorov,evitin a Frankov prispevok. Mozno sme na teba hnusny ale setrime ti peniaze!.
Horak Flaska Argonu samotny plyn a redukcak a drobnosti okolo ta vyjdu na cenu invertora aby si bol v obraze.
Premyslal som o tej hrazde ako sa na tom cvici nedosiel som na to. A k voziku elektrody na podlahe dlhodobo
neviem ale zemna vlhkost a chlad pri zemi este aj nejaky kanalovy dekel tam vidim. Skor nejaky obal navodov je tu vela
Skoda tej rucky ze si ju nespravil sklapaciu mohol si mat masinku za chrbtom a nie rucku v zadnici...
* Predajca pisal ze ide o dotykove zapalovanie nie naskrab. Info cca rok dozadu vtedy jedina masinka dnes je ich uz viac.
Editoval ihlan (29-07-2017 09:48:24)
já nevím ale na občasné tigováni zase škrábnuti nevadí. Více mi vadí ta automatika oddálíš trochu hořák a vypne se. Ted vařím v práci hodně Alfou a jsem na nerezu vcelku překvapen.
ihlan, viděl bych to tak, že na té hrazdě bude cvičit tak akorát dlouhý materiál, co se nevejde na stůl.
Elektrody by som nenechával po otvorení v pôvodnom obale ,velmi ľahko navlhnú.Ja mám na to tieto trúbky https://www.banggood.com/Rod-Guard-Weld … mds=search
vydel som ich občas aj v našich eshopoch tuším za 11 eur na kratšie eldy a okolo 30 eur na dlhé .
davor napsal(a):
varok napsal(a):
Kitiny mají LA uvedeno už v označení typu. Takže tato 150-ka LA nemá. Tudíž jen náškrab...
A to jsem měl přečíst kde? Psal že má kittin 150, ale mohl by mít i LA.
Svářečku mám doma, v garáži je jen když svařuji, akorát musím vyrobit ty obaly na elektrody z návodu co je na svarbazaru. Mám normální 150 bez LA. Já bych chtěl jen TIG tam kde chci mít dobrý sváry (sice tou elektrodou to udělám taky, ale kolikrát se mi to nepovedlo a musel jsem řezat a brousit a znovu navařit.)
varok napsal(a):
A to jsem měl přečíst kde? Psal že má kittin 150, ale mohl by mít i LA.
Co se hned čertíš? On má v 1.příspěvku fotku toho Kitina, z té to je jasné.
Já se nečertím. V prvním příspěvku má mašinu na dvou fotkách, ale ani na jedné nevidím celý nápis. Jestli je nějaký rozdíl i ve vzhledu bedny nevím, tuhle mašinu nemám.
Pate, nepochopil jsem co jsi svým příspěvkem (7) chtěl říci. Co se týká uvedeného kitina, tak ten má skutečně jen možnost náškrabem, ale žádná automatika tam není, tam se natáhne oblouk i 5 cm. Automatika je u LA, ale to zase není náškrab. U toho LA (kitinového, ale i u Froniusu) mě spíš vadí, když se mi nepodaří svár ukončit oddálením a opětovným přiblížením, a oblouk na konci sváru hoří vesele dál.
Mám kitin 170 la,mne sa to nejak nezapáčilo furt mi vypínal oblúk.Lepšie sa mi darilo s froníkom s náškrabom.Sice do dnes mi to s tigom neako nejde furt len brúsim a brúsim wolfrám viacej ako zváram a to som už vypálil 4 flašky 8 litrové argonu.
Famater no já znám toho Fronius 1500 tig a ten tu automatiku má. Jinak mám pocit že svařováni s podobnými stroji je jen hoby a kdo ví na jaký svar to není. U nerezu je to v pohodě ale na hlíně je to trochu složitější. To se ale u podobných strojku stejně nedá.