SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pánové, mám takový problém u karterů na mé Jawě 350/638 rok 1990 blbě ve výrobě vyvrtali jednu díru a díky ní se mi ulomila jedna část hliníku, která drží poloautomat řazení.
Moje představa je taková, že bych obě poškozené díry vyvrtal cca na průměr 8mm vrchní část bych ofrézoval o 5mm a do vzniklých děr bych zalisoval kulatinu z hliníku.
Celé by se to z vrchu ovařilo a následně obrobilo na požadovaný tvar i rozměr.
Jen nevím jaký použít materiál tedy pro rýpali jakou použít slitinu hliníku, která bude mít vlastnosti jako původní karter a bude po zavaření dobře držet.
A hlavně řeším aby se to nezkroutilo.
Případně hledám nějakého dobráka co by mi to zavařil cenu respektuji.
Fotky
http://ogar69.rajce.idnes.cz/Jawa_638_motor/
Editoval Ombre (23-05-2017 18:49:27)
Hmm, trošku odbrousit, odmastit a tigem dovařit, vaše řešení je pro tohle pracné a nevhodné, pokud to není odlito z hořčíku s čímž jsme se u Jawy taky setkali používáme běžně ALSI 5, zdravím
Přídavný materiál vím jaký použít, spíše řeším z jakého materiálu vyrobit ty vložky.
Editoval Ombre (24-05-2017 08:21:36)
Původní navrhované řešení je docela nešťastné, každá vložka bude mít trochu jiné vlastnosti, než původní materiál a o kvalitě jejího spojení se samotným karterem by se dalo diskutovat. Mnohem lepší řešení je postupně navařit potřebné vrstvy kvalitního přídavného materiálu a ty následně opracovat. Aby nedošlo k deformacím celého karteru je třeba svařovat na víc vrstev tak, aby se neohřál nad cca 150 °C. Takže žádný spěch. Problémem může být i to, že na takovouhle opravu nikdo nedá záruku.
Je mi to jasné, ale když vezmu, že mi bude někdo muset navařit cca 60mm vysoký svár tak to určitě nebude hlídat a celé se to zkroutí. Z toho důvodu tu řeším jaký nejlepší materiál použít použít na tu vložku, už jsem volal do pár firem a v každé radili jiný materiál, v jedné nějaký dural a v druhé nějakou slitinu s křemíkem, a jako přídavný materiál AlSi5. Ten svar tam bude defakto plnit pouze jistící funkci, protože tu vložku tam chci lehce nalisovat. Hlavně nemám problém s tím to před svařováním více opracovat, aby to bylo možné kvalitně ovařit.
Kdyby nebyl ten závit tak hluboký tak by to šlo v klidu zavařit bez vložky, ale jelikož je to cca nějakých 40mm tak musím použít tu vložku a hlavně mi jde o to, aby nebylo nikdě poznat, že je to opravované. Motorku totiž mám po otci tudíž jí chci co nejvíce zachovat a z toho důvodu neřeším nějakou pracnost.
No, probléma, nezkroutí, zkuste kontaktovat PESO, Soukupa, ten blbne okolo Jawek, on mi to sem hodí, nebo to přivezte na Melecháč, vyléčíme...zdravím
A můžete mi dát kontakt nebo mail? Nemohu to najít.
Evito - dáš mi tedy prosím kontakt na toho p. Soukupa. Díky
Copak, strýček Google nefunguje? Např.:
http://www.motorkari.cz/firmy/detail/14 … neves.html
Jsem zkoušel a nenašel no. Jinak díky
Navariť 60mm? Ved tam máš ulomené zo závitu, teda treba navariť možno po 20mm a možno len 15mm. Ono by sa to dalo normálne ogrcať aj "Co-čkom" a učel by to splnilo tak isto
Toto bolo niečo podobné - je to motor z nabúranej motorky kde sa zohli tmiče a koleso narazilo do zvodu výfuku a následne sa praskol závit. Pri demontáži to odpadlo, zhodila sa hlava a normálne sa to navarilo CO-čkom, tak isto bol poškodený závit na hlave kde sa chytal celý motor o rám. Niekto to už opravoval tou drôtenou závitovou vložkou. Tam sa to vybrúsilo do pol závitu a normálne sa to celé vyvarilo - navarila sa "hrča" obrúsilo sa a narezal nový závit. Ten motor dodnes funguje a je tomu už aj 4 roky a nikto sa nebabral či sa náhodou neskrútila hlava. Fotku toho opraveného vyvložkovaného závitu nemám, tak aspon pred opravou
Editoval ivko (24-05-2017 23:49:05)
No, domluvte se se šéfem, 604143111, teď máme trochu volnou, zkoušky máme 14 července, když si to přivezete zmáknem na počkání, jako pro Peso.
Tak aktuálně mám domluvené zkoumání složení materiálu a podle složení vyberu přesný materiál a z něj vyrobím ty vložky, které tam nalisuji a následně to svárem zajistím.
Kravina...
Žiadne vložky a obvárať, ale normálne navariť chýbajúci material a na novo vyvrtať a urobiť závity. Ved tam je vonkajší priemer nech 12mm, kde tam je priestor na vložku?
Editoval ivko (25-05-2017 11:48:12)
Řešil bych to taky tak.
Jo Evito , oni nechtějí pomoct ... To dávno znám , maj to vymyšlený ,