SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pánové..
Mate někdo zkušenosti se svařováním závěsného oka pro manipulaci s rámem?
Rám je z materiálu 11523 nebo Domex 700
Oko 1.6541 = 23MnNiCrMo5-2 =net mě vyhazuje na ocel 17 115
Drát - G4 Si1 nebo Union X96
Je to 23MnNiCrMo5-2. Ta ocel má v zušlechtěném stavu, což to oko bude, pevnost kolem 1200 MPa.
Pokud byste svařoval tuto ocel mezi sebou, pak by byl vhodnou volbou ten Union X96.
Pro kombinaci s méně legovanou ocelí je ale vhodnější drát nižší pevnosti, G4Si1 je ale hodně málo, navrhl bych Union NiMoCr.
Předehřev 100°C, interpass max. 150°C, svar dostatečně dimenzovaný, hlavně ne najednou, ale skládat rovné housenky.
Editoval JardaK (12-10-2016 16:49:26)
No nebylo by jednoduši použít mezioko ze svařitelného materiálu než vymýšlet problémy???
A to oko je dělané nebo originál? Ono plácat mezi sebou dva v celku dost odlišné materiály je celkem naprd... Já jsem v práci nedávno navařoval originál navařovací oka s nosností 10t (4 kusy na jednom svařenci) http://rellik.rajce.idnes.cz/Svarovani_ … ame_55.jpg U ok byl dokument s postupem svařování i jaký zvolit přídavný materiál. Takže bych volil buď tuto variantu - koupit originál navařovací oko, nebo šrubovací, pro které pak stačí vyřezat do materiálu patřičný závit nebo průchozí díru - dle provedení...
http://www.pavlinek.cz/oddeleni/vazaci- … zaci-body/
http://www.pavlinek.cz/oddeleni/vazaci- … dy-otocne/
Přesně tak jak pise Relik proč nepoužít osvědčené mnohokrát použité metody?
Pavel007 napsal(a):
Zdravím pánové..
Mate někdo zkušenosti se svařováním závěsného oka pro manipulaci s rámem?
no to mám, pokud jsou to oka určená k navaření a svaří to svářeč tak se neutrhnou, utrhne se to v materiálu vedle sváru (při demolici)
Jasně že nejideálnější je svařování dvou stejných materiálů je nejvhodnější,ale přání majitele je potřeba respektovat. Dík
Pavel007 napsal(a):
Jasně že nejideálnější je svařování dvou stejných materiálů je nejvhodnější,ale přání majitele je potřeba respektovat. Dík
Přání majitele nelze splnit, pokud to porušuje bezpečnostní podmínky... Pokud se tedy pod to nepodepíše a nepřevezme odpovědnost za případné škody, nebo újmy na zdraví... V tomto případě bych majiteli takovou činnost odmítl. Protože pokud se něco stane, tak na koho to svede? No přece na toho, kdo to vyrobil...
Ano ano, přání kapitalisty musí být dělníkovi svaté a v base ho pak může hřát dobrý pocit, že těch pár stovek co si za to u něj vydělal mu v kantýně stačí na jedno kafe a špinky...
Rellik napsal(a):
Pavel007 napsal(a):
Přání majitele nelze splnit, pokud to porušuje bezpečnostní podmínky... Pokud se tedy pod to nepodepíše a nepřevezme odpovědnost za případné škody, nebo újmy na zdraví... V tomto případě bych majiteli takovou činnost odmítl. Protože pokud se něco stane, tak na koho to svede? No přece na toho, kdo to vyrobil...
Obávím se že tady vás žádný papír plně nevyviní. Pro výkon vázané činnosti už musíte prokázat odbornou způsobilost. Tady předpokládám že nikdo nedá svářet závěsná oka člověku bez zkoušek.
My elektrikáři to máme takto: Kdyby po mně zadavatel chtěl abych mu sestrojil a zprovoznil elektrické křeslo, tak mi ani tuna papírů s převzetím odpovědnosti nepomůže, protože jako osoba znalá s vyšší kvalifikací jsem si byl vědom rizik a důsledků provozu takového zařízení. V případě škody nebo ublížení na zdraví mi soud uloží trest.
Podobně jako když svářeč s prokázanou kvalifikací provede technologicky vadný svár. Lepší pozice pro pracovníka je pokud je zaměstnán. Zde nese hlavní tíhu odpovědnosti zaměstnavatel a pokud byla práce odvedena podle technologického předpisu tak je pracovník celkem v pohodě. Zde by se z profesionálního hlediska slušil protest svářeče proti požadovanému postupu.