SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
jsem potěšen, že mohu hovořit s někým z praxe. Nadchlo nenadchlo, když uvážíte, že bez ventilátoru sváříte bez dalších následků, když zvážíte kdo a jak se o ty stroje staral, tak alespoň troch uznání. Samozřejmě nechci komentovat nebo srovnávat provedení s dnešními stroji, ale trafo má své přednosti za které se nemusí nikdo stydět. Co se týká ventilátoru. Je to otázka několika šroubů a pokud nahradíte původní motor a vrtuli motorem a vrulí z vetilační jednotky potom WLSP ani neslyšíte. Stykač určitě bez velkých problémů zapojíte na 24V a odporu v zadní části si nevšímejte.
Pokud bych hledal chuťovku potom PP 315 to je zákusek.
S pozdravem Zdeště
S veľkou radosťou oznamujem že WLSP už je v plnej prevádzke. Pôvodný motor ventilátora bol nefunkčný, tak som dobastlil dva ventilátory.Vnútornosti som vyfúkal kompresorom. Z prevodovky podávača trochu slzí olej. Po prvých zvaroch som preklenoval sekundár do trojuholníka. A zaujímalo by ma v čom sú tie podávače také poruchové, lebo podľa mňa ten moj funguje dobre , teda aspon zatiaľ. A ten motor v podávači mi pripomína štartér z traktora. A tá konštrukcia, s cudzím budením plus tacho, no jedným slovom plné prekvapení.
Takže celkový dojem: ostatné mašiny ktoré by som mohol mať za tú cenu majú z WLSP mindráky plus mám obrovskú výkonnostnú rezervu, mínus obsluha musí byť pre manipuláciu v dobrej kondičke.
A napr zapojenie toho V-metru je dosť odveci, zbytočný vodič v prepojovacom kábli do podávača. Kludne stačilo zapojiť V-meter na R+
A čo ešte ? Ešte chcem prekonzultovať následovné. Chystám sa urobiť si vlastnú RJ ( neskor možno aj celý podávač , kompaktnejší ) a chcem si ujasniť pár vecí. Napíšem ako si to predstavujem ja, a vy napíšte ako si to predstavujete vy.
RJ obsluhuje stykač hlavného trafa, solenoid plynu, motor podávača. To čo sa teraz na WLSP nastavuje, tá rýchlosť posunu naprázdno sa mi zdá celkom zbytočná to by som tam asi nezakomponoval.
RJ teda po stlačení tlačítka horáku pustí plyn , následovne po pevne nastavenom čase 0,3s zapne súčasne stykač a motor posuvu = PWM, bez rozbehu. Po uvolnení horáku zoskratuje motor ( rekuperačné brzdenie ) a po nastavitelnom čase dohorenia vypne stykač, dalej po pevnom čase 2 sekundy vypne plyn, no však počas tohoto času je RJ pripravená na dalšie zapnutie , tentokrát však bez predfuku.
Otázne je však či tá nastavitelná doba dohorenia nieje zbytočnosť ( ak by sa to napr menilo s odlišným drôtom tak to chcem nastavitelné, ak nie tak nie ). Dalej či mám použiť spetnú vezbu od tacha. Napadá mi taká vec že to tacho bude asi dobré a hlavne sa poda neho môže riadiť dohorenie, napr 0,2s po úplnom zastavení motora.
Takže ak máte nápady tak sem snimi.
Editoval Miki2t (16-05-2010 23:08:42)
Jak popisuješ funkci desky, to zhruba odpovídá, dohoření je dobrá věc, na větší napětí drát hoří rychleji, takže se ubere a na menší naopak, přibližovací rychlost není pro ocel nezbytná, spíš pro hliník.
Akorát mi není jasný, proč na starý motor dávat nové řízení, když původní funguje a pokud budeš stavět nový podavač, dal bych nový motor, ř.j., €-koncovku a hořák, to budeš ale na 10k
Miki2t napsal(a):
S veľkou radosťou oznamujem že WLSP už je v plnej prevádzke. Pôvodný motor ventilátora bol nefunkčný, tak som dobastlil dva ventilátory.Vnútornosti som vyfúkal kompresorom. Z prevodovky podávača trochu slzí olej. Po prvých zvaroch som preklenoval sekundár do trojuholníka. A zaujímalo by ma v čom sú tie podávače také poruchové, lebo podľa mňa ten moj funguje dobre , teda aspon zatiaľ. A ten motor v podávači mi pripomína štartér z traktora. A tá konštrukcia, s cudzím budením plus tacho, no jedným slovom plné prekvapení.
Takže celkový dojem: ostatné mašiny ktoré by som mohol mať za tú cenu majú z WLSP mindráky plus mám obrovskú výkonnostnú rezervu, mínus obsluha musí byť pre manipuláciu v dobrej kondičke.
A napr zapojenie toho V-metru je dosť odveci, zbytočný vodič v prepojovacom kábli do podávača. Kludne stačilo zapojiť V-meter na R+
A čo ešte ? Ešte chcem prekonzultovať následovné. Chystám sa urobiť si vlastnú RJ ( neskor možno aj celý podávač , kompaktnejší ) a chcem si ujasniť pár vecí. Napíšem ako si to predstavujem ja, a vy napíšte ako si to predstavujete vy.
RJ obsluhuje stykač hlavného trafa, solenoid plynu, motor podávača. To čo sa teraz na WLSP nastavuje, tá rýchlosť posunu naprázdno sa mi zdá celkom zbytočná to by som tam asi nezakomponoval.
RJ teda po stlačení tlačítka horáku pustí plyn , následovne po pevne nastavenom čase 0,3s zapne súčasne stykač a motor posuvu = PWM, bez rozbehu. Po uvolnení horáku zoskratuje motor ( rekuperačné brzdenie ) a po nastavitelnom čase dohorenia vypne stykač, dalej po pevnom čase 2 sekundy vypne plyn, no však počas tohoto času je RJ pripravená na dalšie zapnutie , tentokrát však bez predfuku.
Otázne je však či tá nastavitelná doba dohorenia nieje zbytočnosť ( ak by sa to napr menilo s odlišným drôtom tak to chcem nastavitelné, ak nie tak nie ). Dalej či mám použiť spetnú vezbu od tacha. Napadá mi taká vec že to tacho bude asi dobré a hlavne sa poda neho môže riadiť dohorenie, napr 0,2s po úplnom zastavení motora.
Takže ak máte nápady tak sem snimi.
podle meho pokud svařečka funguje nechal bych to byt, až by odešla Ř.J. tak bych ji nahradil ridici jednotkou z omni 165 typ ktc 112 tento typ je na tuhle svařečku v pohode namontovatelny stačí napajeci trafo 24V 80VA spinani stykače 24 v stridavych a vymena puvodniho selenoidu na plyn bych nahradil modernejším typem co je na strankach omicronu+ novy podavač 2nebo 4klakovy, a euro koncovka je za cenu ca 1000,- s touto upravou 10 tisic neutratite... bude tato svařečka repasavana na dalších 10 let fungvaní.
Editoval alll (17-05-2010 15:53:47)
Dobrý den,
jsem potěšen, jak snaha o "vylepšení" WLSP je stále aktuální. Věřte, elektronika zde není nijak zvlášť poruchová, někdy zlobí relé LUN, ale po výměně se jede dál. Co se týká ROT 150, tak ten když opravuji, tak to je malý svátek. Problémy bývají se špatným seřízení podavače!!!!! Propojovací kabel mezi podavačem a zdrojem má taky občas uvolněný spoj v konektoru. To je asi tak vše co se stává a pokud si ji pohlídáte před tzv. opraváři co přiběhnou a začnou Vám ji "vylepšovat a zkrášlovat", potom už jen sváříte a u toho i trošku vína svaříte. Ušetřete čas a peníze. Najděte si znalce v oboru, toho občas pozvěte na kávu, dejte mu něco málo vydělat, máte vystaráno a doživotní záruku chodu stroje. . Hodně zdaru, Vám, při sváření s WLSP přeje
Zdeště
1b napsal(a):
Jak popisuješ funkci desky, to zhruba odpovídá, dohoření je dobrá věc, na větší napětí drát hoří rychleji, takže se ubere a na menší naopak, přibližovací rychlost není pro ocel nezbytná, spíš pro hliník.
Akorát mi není jasný, proč na starý motor dávat nové řízení, když původní funguje a pokud budeš stavět nový podavač, dal bych nový motor, ř.j., €-koncovku a hořák, to budeš ale na 10k
OK takže dohorenie na potenciometer.
A nový RJ chcem dávať hlavne preto, že som elektrotechnik a navrhujem prevažne riadiacu a výkonovú elektro, takže taká chuťovka.
A starý podavač zatial funguje bezproblémovo, dneska som skúšal drot 0,6 síce s kladkou 0,8 ale fungovalo to nad očakávania.
Na nový podávač, horák a €-konektor momentálne nechcem dávať peniaze, ale časom asi áno.
RJ z Omni 165 neprichádza do úvahy kôli vyššie spomínanému.
Já měl u té své mršky všehochuť-0,8mm kladka,v ní narvaná 1,2 drát a průvlak prosím 1mm....
Miki2t napsal(a):
1b napsal(a):
Akorát mi není jasný, proč na starý motor dávat nové řízení, když původní funguje a pokud budeš stavět nový podavač, dal bych nový motor, ř.j., €-koncovku a hořák, to budeš ale na 10kOK takže dohorenie na potenciometer.
A nový RJ chcem dávať hlavne preto, že som elektrotechnik a navrhujem prevažne riadiacu a výkonovú elektro, takže taká chuťovka.
A starý podavač zatial funguje bezproblémovo, dneska som skúšal drot 0,6 síce s kladkou 0,8 ale fungovalo to nad očakávania.
Na nový podávač, horák a €-konektor momentálne nechcem dávať peniaze, ale časom asi áno.
RJ z Omni 165 neprichádza do úvahy kôli vyššie spomínanému.
unas v praci sice momentalne nesvařuji montuji spaci kabiny na nakladni auta mame svařečku vlsp 315 pokazila se ridici jednotka a šef mene požadal zda nevim jak svařečku celkem levne a hlavne rychle opravit tak jsem mu navrhnul přestavbu svařečky na tuto řídici jednotku a novy podavač s využitim puvodni skříne podavače + eurokoncovka a 5 metrovy hořák zatim je svařečka demontovana od puvodni řidici jednotky podavače a probiha vizuelni kontrola prepinaču ale vypada to že jsou všechny v pořadku neopalene až oběnane dily z omicronu tak dily namontují nektere svazky elektroniky budu muset štipačkama odstranit a ze zbylych dratu vytvořím nove vedeni k řídici jednotce elektroventilu plynu a stykači podle schema onmi 165 zbyle zapojeni svařečky bude zachovano....
alll ta deska z omi 165 je na menší motory, na 5m hořák je potřeba velký motor se 4-kladkou a profi řídící deskou ideálně se zpětnou vazbou, ta malá by nejspíš shořela.
1b napsal(a):
alll ta deska z omi 165 je na menší motory, na 5m hořák je potřeba velký motor se 4-kladkou a profi řídící deskou ideálně se zpětnou vazbou, ta malá by nejspíš shořela.
zitra vyskoušim ridici jednotku se 4 kladkou uvidim jak se bude chladič zahrivat podle toho bude zmena...