SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
pro kutili :Prodám trafo 220V .viz foto ,které jsem měl připravený na předělání číny na použitelnou svářečku CO.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/6233186 … arecku.php
Troška zjednodušené matematiky.
Výkon P= U x I. Z toho plyne I = P/U. Transformátorek má podle štítku 1000 W. Při napětí na oblouku 20 V bude tedy dávat I=1000 : 20 = 50 A. To není zrovna moc proudu na svařování. Ona ani ta regulace přepínáním odboček není žádná výhra. Přesto věřím, že se nějaký kupec najde.
Podle mě to je trafo z nějakého starého zrušeného stroje nebo rozvodny. Podobné trafa jsem tam vídal, po firmách kde jsem dělal. Tyhle trafa ale většinou bývají dost měkké na použití v COčku.
Už jsem to psal varoku několikrát , že seš elektricky blbej , tak se do toho nemontuj . Toto trafo půjde určitě krátkodobě přetížit na 200% . No , něco slabého z toho půjde .
Asi jsem elektricky blbej, ale vím co je tvrdé a co měkké trafo. Nepsal jsem nic o tom, že trafo má malý proud nebo nízké napětí, to psal někdo jiný!
Já měl na mysli to, že když dá trafo z odkazu třeba těch 24V a 50A, tak jsou to papírové údaje. Tím přetížením na 200% to trafo možná spálíte, možná ne. Podobné mám doma, 24V, ale proud jen 20A, používal jsem na bufíka. Tak vím o čem píšu. Naprázdno dá asi 27V, po zatížení to spadne na těch zhruba 24V. Těch 20A je papírově, dá to mnohem více, ale za cenu že se trafo hrozně hřeje a 200% přetížení to není. 60A bych z toho nedostal ani náhodou. Navíc to je ještě staré poctivé trafo, né nějaký novodobý šunt, takže na materiálu se nešetřilo.
Ale pan mistr má vždycky pravdu.
Editoval varok (12-11-2017 15:40:05)
trafo se dá krátkodobě přetížit. i profi svářečky mají uveden tzv. zatěžovatel což je de facto čas přetížení svářečky, potažmo trafa.
Myslím že na běžný sváření v "autoklempířině" /plechy do 2mm/ by toto trafo bylo zcela dostačující .Určitě by to bylo řešení jak čínu, když už si ji někdo bohužel pořídil udělat použitelnou.
Varoku, nerad se pletu do nějakých sporů, ale když něco napíšeš, měl bys o tom mít nějaké znalosti, a nejenom v tomto případě. Transformátory se společným vinutím primáru a sekundáru na jednom sloupku v celém průřezu na sobě jsou právě nejtvrdší typy.
Navíc jádrová trafa lépe snášejí přetížení - mají jako ochlazovací plochy prakticky celé povrchy obou částí vinutí.
Editoval Zdenek11 (22-06-2016 10:19:00)
Zdenek11 napsal(a):
Varoku, nerad se pletu do nějakých sporů, ale když něco napíšeš, měl bys o tom mít nějaké znalosti, a nejenom v tomto případě. Transformátory se společným vinutím primáru a sekundáru na jednom sloupku v celém průřezu na sobě jsou právě nejtvrdší typy.
Navíc jádrová trafa lépe snášejí přetížení - mají jako ochlazovací plochy prakticky celé povrchy obou částí vinutí.
Tak ať si tady každý píše co chce, s nikým se tady hádat nebudu. A s panem bububu už vůbec ne.
Moje zkušenosti jsou asi jiné než vás všech.
Navíc píše minimum 25V a to je proud už jen nějakých 40A. Jestli někdo myslí, že s tím udělá karosářskou mašinu, tak gratuluji.
Editoval varok (22-06-2016 15:51:00)
S tvejma "zkušenostma" , když nevíš v polovině života spočítat průřez , di už konečně do háje !
HEHEHE , překladač , napsal jsem do řiti s jinými písmeny .
Stránky: 1