SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
ahojte
potreboval by som poradit s vyberom rezacky na rezanie 2mm plechu(steny lodneho kontajneru),rovne rezy dlzky do 3-4m....ak je vobec plazmove rezanie vhodne na tuto pracu.
Uprednostnim nejake lacnejsie riesenie...zatial len ako hobby, co by mi ale nejaku dobu posluzilo. dalsia otazka ci je mozne plazmovu rezacku nejak jednoducho konvertovat na zvaracku,alebo tu radsej kupovat osobitne.
za kazdu radu vopred vdaka
Stroj ti radit nebudem na to su tu iny ale 2mm asi kazda plazma.
Ako spravit rovny dlhy rez je viac moznosti:
1) manualne s horakom v ruke takto http://www.eastwood.com/blomin/wp-conte … dge_2.jpeg
2) zobrat hlinikovy profil hranaty alebo gulaty a spravit si na to vozik.
Nieco na styl portalu na CNC tesne s loziskami na profile a plynulo tahat.
Ina moznost zobrat dva hlinikove profily ktore pasuju tesne do seba a uchytit na to plazma horak.
Ak ten profil stoji 6-8e/m tak pocitaj do 70e len za material.
3) Automaticky posuv pomocou krokoveho motora nieco na styl jednoosoveno CNC.
Akurat tam ten 4m + min 0.2m portal bude uz tazky.
Editoval ihlan (25-02-2016 08:53:29)
A čo tak použit ? http://www.makita.sk/produkty/94_pily-n … ila-na-kov
2 mm urobis bezproblemov s akoukolvek plazmou aspon od 25A vyssie, na rovnu ciaru rukou staci rovna lata alebo doska, o ktoru opres horak a tahas. Naucis sa to za dve minuty... S tou konverziou je to samozrejme blbost, kedze mas na vyber nespocetne mnozstvo hotovych strojov v opacnom garde - zvaracka kombinovana s plazmou. Dolezita vec je kompresor - na 4-metrove rezy potrebujes plynulu dodavku vzduchu s tlakom min. 5 bar, a to ti cinan z lidla teda neda Investicie vidim urcite od 500E vyssie.
dakujem za rychle odpovede...nejaky priloznik na rovnu ciaru bude urcite ....makita sa mi zda nevhodna(tazka+kotuce by bolo asi velmi casto menit)... kompresor mam Scheppach HC 53 dc, ukazka co potrebujem je tu
https://www.youtube.com/watch?v=rxKKwBBvkPs
to kinedryl....nieco ako toto by bolo pre moje potreby vhodne? ...http://zvaracky.heureka.sk/tuson-tucana-160-dc-multi-tig-hf-mma/ .... alebo radsej inu?...potreboval by som poradit, aby som nevyhodil zbytocne peniaze za nieco, co potom nevyuzijem, resp. s tym bude viac starosti ako osohu
Pokud chcete řezat a není problém 3F kupte plazmu 60A na 3Faze. 2mm plech je pro to jak papír.
Na odkazu píšou 4,8 kVA a předpokládám že je to 1f a o proudu na plazmu ani ň.
kinedryl napsal(a):
Dolezita vec je kompresor - na 4-metrove rezy potrebujes plynulu dodavku vzduchu s tlakom min. 5 bar, a to ti cinan z lidla teda neda Investicie vidim urcite od 500E vyssie.
mam dva kompresory, jeden starucky jednovalcovy einhell a druhy dvojvalcovy parkside z lidla. Obidva kompresory s prehladom stacia na 40 A plazmu Alfain pri nastavenom vystupnom tlaku 4,5 baru. Ten jednovalec ide v kuse, ale stiha doplnat vzdusnik.
Jen se zeptám, proč řezat? Proč né stříhat?
nuz jedna z otazok bola,ci je tato technologia vhodna..cielom je spravit co najrovnejsi rez,najma nezvlneny...cele rezanie sa robi na vertikalnej ploche,preto sa mi zdalo,ze naj riesenie by bolo prave plazmove rezanie..lahky horak+nejaky priloznik...pustam sa do experimentu...v zivote som plazmovu rezacku,dokonca ani zvaracku v ruke nedrzal...snazim sa len zozbierat nejake info od skusenych pred tym ako sa do toho pustim
Příložník, el. nůžky na plech a rovný čistý řez je na světě.
myslím že stěna lodního kontejneru nebude pro el.nůžky schůdná, podle mě buď plazma nebo rozbrus. Mě čekají 3 stěny, tam nemá smysl o plazmě uvažovat, leda snad někde z půjčovny
teď zrovna je jich málo a čeká se na ně (pokud mají být v použitelném stavu, tzn. neděravé, těsnící vrata, funkční zavírání, kloudná podlaha), lepší (víc dimenzovaný) je námořní než skladový. Asi nejjistější je zkusit Containex, Metrans nebo ContPro
Mám nůžky Bosch GNA 3,5 Professional, ty by s takovým plechem neměly mít problém.
Tazz napsal(a):
Mám nůžky Bosch GNA 3,5 Professional, ty by s takovým plechem neměly mít problém.
To by měl být prostřihovač a ne nůžky ?? Podle mě prostřihovadlo vysekává takový půlměsíčky, no
efektivita na dlouhé rovné řezy nic moc, ale třeba se mýlím , viděl jsem pouze u Bosche na předváděčce
mam tieto nožnice: Makita Nožnice na plech JS3201J...kupil som ich ked som si šiel robit strechu na dom- trochu som to predimenzoval(su zbytočne silne a vykonne).strihaju dvojku plech ako maslo, aj trojku v pohode, akurat jeden treba trochu nadvihovat pri strihani a ten potom ostane trochu ohnuty. ale inač to striha neskutočne rychlo.
To co nůžky dokážou stříhat není důležitý protože s nima trapéz plech v tloušťce 2mm stříhat nepujde,navíc je nutný průhyb materiálu aby prošla podkova která drží spodní nůž .Prostřihovadlo docela používám na plech když je v rámu,dá se s nim střihnout i trapez ale hlava se musí otočit o 90st aby při vzestupu nevadilo tělo prostřihovadla,ale taky není všespasitelný.Plazma bude asi nejrozumnější vzhledem k produktivitě ,no a na jeden kus je lepší rozbrus.
fmodel napsal(a):
To co nůžky dokážou stříhat není důležitý protože s nima trapéz plech v tloušťce 2mm stříhat nepujde,navíc je nutný průhyb materiálu aby prošla podkova která drží spodní nůž .Prostřihovadlo docela používám na plech když je v rámu,dá se s nim střihnout i trapez ale hlava se musí otočit o 90st aby při vzestupu nevadilo tělo prostřihovadla,ale taky není všespasitelný.Plazma bude asi nejrozumnější vzhledem k produktivitě ,no a na jeden kus je lepší rozbrus.
ano o tych nozniciach tiez pochybujem...teraz uz len tip na tu plazmu poprosim.....nieco v primeranej cenovej hladine...alebo to mam risknut a kupit nejaku nejlacnejsiu?....podla prispevkov pojde 2mm plech rezat s kazdou.
o univerzalnej(rezacka+zvaracka) som rozmyslal z dovodu,ze budem robit nasledovne: rezanie trapezoveho plechu, privarenie jokloveho ramu na do vyrezu, navarenie L profilov na trapezovy plech(male uchytky na dreveny ram obkladu)
na vyrobu jokloveho ramu(45st uhly) asi radsej pokosovu pilu na zelezo.
po nůžkách by zbyl okraj vlnitého plechu a stejně by se to muselo nějak zaříznout/začistit k profilu, takže by to byla dvojí práce, i kdyby to šlo. Skladový kontejner má stěnu, myslím, 1,5mm, námořní 2mm
Tedy pokud se má odstranit celá stěna. Když si někdo chce např. udělat otvor pro okno, je to jiná
Editoval jees (01-03-2016 10:18:12)
jees napsal(a):
Metrans
jj, zde jsem dobře nakoupil (mírně havarovaný) ale je to už dávno - jejich současné ceny jsou deprimující