SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den chtěl bych se zeptat na normu hodnocení svarů u zkoušek.Aktivně jsem skončil svařovat vroce 1993 metoda obalená elektroda a co2.literaturu mám z doby minulé.Jak je to dnes? Mám na mysli např. neprůvar kořene a jiné vady svarů Dřív každá zkouška měla jiný stupen hodnocení Stačí nějaký odkaz.Jsou různé normy na různé metody?Zde jsem nic nenašel Děkuji Petr
No zkoušku by jsi dělal dle ČSN EN ISI 9606 a kvalita svaru je určena normou EN ISO 5817 . Bezplatné šíření norem je zakázané .
Neprůvar kořene u tupého a koutového svaru je nepřípustný.Převýšení krycí vrstvy a kořene je hodnoceno v mírnějším stupni jakosti C.Třeba kořen svaru o šířce 7 mm může mít až 4mm převýšení a krycí vrstva o šířce 20mm(odpovídá materiálu 10-12mm) může mít také max. převýšení 4mm.Překročení velikosti kout.svaru je také v C.Hloubka zápalu je v B-tj.0,5mm max.Hubený kořen a neúplné vyplnění svaru také max. 0,5mm-nicméně komisaři tolerují pár desetinek navíc.Přípustný je i ojedinělý povrchový pór a krápník(bez trhlin)-vyhovuje jakosti C.Nehodnotí se úhlová deformace a strmost krycí vrstvy svaru.Délka vzorku pro tupý i koutový svar je 200mm.Vzorky se kontrolují vizuálně, viz. uvedená kriteria a pak po nařezání tělísek rozlomením poloviny směrem z krycí vrstvy a z poloviny směrem od kořene svaru.Kouťák se nařízne uprostřed a od krajů a rovněž se rozlomí pro kontrolu provaření kořene a vnitřních vad svaru.