SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den pánové,
v jednom ze zdejších vláken jsem řešil problémy a se svářečkou Güde. Má trpělivost s tímto krámem je u konce a tak potřebují poradit s výběrem pořádného stroje.
Po pročtení několika vláken jsem dostal pocit, že investice kolem 20.000 za stroj na domácí vaření bude plně vyhovovat a tento stroj by mi měl nějaký ten rok vydržet.
Bohužel jediné, na co jsem nenasel odpověď je: ,,230 nebo 400v?
Bydlim v rodinném domku a mam možnost obojího. Více se stavím na 400v, protoze se bojim o pojistky na 230 (pojistky mam 16). Bohužel u 400V bych musel dokoupit i prodlužku 25m, abych pokryl celou zahradu. Také bych koupil čepy komplet(kabely, hořák, bombu).
Potřebuji radu:
Jasic N207 nebo Omicron 205? Popř. nějaký lepší typ? Koukal jsem na Pegase, ale tam někdo psal ze kvalita nic moc, ale to bylo také i u Omicronu.
Děkuji za každý názor.
Ještě bych dodal, že u Omicronu 205 se mi líbí možnost cívky na 15kg. Člověk koupi špulku a ta mu vydrží pěkně dlouho Zase Jasic má lepší rozměry, váhu...opravdu nevím, co je lepší
Kupte 230V invertor a nebudete litovat. Já mám ten nejlevnější co se prodává a zkoušeli jsme ho i na prodlužováku a všichni na to celkem zírali. Jeden z nás (ten co má největší zkušenosti se svářením) má k dispozici v práci Kit 305 a dal by přednost právě tomu invertoru.
Ja bych to taky viděl na invertor na 230V.
Za sebe (a myslím, že nejen za sebe) můžu doporučit Pegas 200 MIG MAN http://rellik.rajce.idnes.cz/Moje_dilna … 170745.jpg atd... A detajly http://rellik.rajce.idnes.cz/Alfin_Pega … G_Man_PFC/ Taky ho používám na 16A a na dvoře dokonce pouze na 10A jištění (tam je pouze světelný rozvod obohacený o 2 zásuvky) a není jediný problém... Pokud by to nedsotačovalo, dá se pořídit zásuvka na 400V, která má vývod i na průmyslových 230V http://www.kabely-jistice-svitidla.cz/p … -230v-ip44 Stačí pak jen vyměnit koncovku na svářečce za tu průmyslovou modrou a hotovo... Nicméně myslím, že drtivé většině případů to není vůbec potřeba... Já svařoval na té 16A zásuvce v klidu na 140A a jistič nevyletěl...
Mam Pegase a většinou jedu na max. 160 A a jističe drží .
Pokud bych se rozhodoval dnes, tak jedině verzi na 3 f , tuším je to 250 A varianta Pegase, mám rád
rezervu , ikdyž většinu prací pokryje 1 f invertor.
Už se to tady probíralo OMI 205 nekupujte , sám jsem jí koupil do dílny a takovou blbost bych už nikdy
neudělal , ten stroj je 100 let za vopicema při srovnání s moderníma invertorama, pokud máte možnost
si vyzkoušet odb. mašinu a nějaký invertor typu Jasic, Pegas, atd. budete okamžitě v obraze
nejdřív bych se podíval jaký ten jistič mám. My jsme párkrát vyrazili 16B, po výměně za 16C je to bez problému
původně jsme také preferovali 400V, ale nakonec kvůli práci mimo, i občasné, šli do 230V
Tak 3f asi pokud je potřeba zdroj pro práce 170A a víc.. To dogma ze 1f svarecka stoji za prd platilo pro trafa.. S nástupem invertoru to padlo.
3f to je skor do dielne,pokial je to take behanie okolo domu alebo sem tam na daky vyjazd tak urcite radsej na 230V
Na co ta dvoustovka Pegas ještě stačí a na co už ne? Jak tlusté materiály je s tím možné zhruba svářet?
Samozrejme každá líška si chváli svoj chvost... ( nebudem predsa odporúčať čo nepoznám ) a ja nie som výnimka...
Mám doma Pegasa 200 mig man a som velmi spokojný. Na domáce práce a nebojím sa povedať aj na pevnejšiu prácu je ako stvorený... 230 v napájanie úplne postačuje 10 A je možno na hranici, malo by stačiť. Ideál je asi 16 A.
No dobre, kolajnice som ešte nezváral...ale kto doma zvára kolajnice... ruku na srdce. Pri bežnej práci okolo domu sa stretneme s trubkami, jaklami, plechmi a pod. Čo som zváral najhrubšie bola 6 mm pásovina. Nebol problém. Krásne prevarená. V mojej náplni práce je zámočnícka výroba, brány , ploty a pod. Mne úplne vyhovuje. A je to multifunkcia, čiže tri v jednom. A to je na doma celkom dosť... možno aj viac ako človek využije...ale nikdy nehovor nikdy. Človek nevie čo mu prinesie zajtrajšok..
A navyše má funkciu PFC, čiže nemá problém s dlhou predlžovačkou.
Takže za mňa určite Pegas 200 mig man PFC...
mozno by nebolo na skodu zamysliet sa aj nad tymto http://aukro.cz/svarecka-welder-fantasy … 60808.html
kenz007 V technických parametroch tej zváračky, čo si dal link sa okrem iného uvádza...
Provozní napětí 230 [V]
Vstupní proud 40,6[A]
MMA svařovací proud Rozsah5-200 [A]
TIG Svařovací proud 5-200 [A]
MIG Svařovací proud 30-200 [A]
Napětí naprázdno 24 [V]
To mám tomu tak rozumieť, že na 230V napájanie potrebujem istič viac ako 40,6A ??? To kto má v baráku taký istič?
V tom je právě ten vtip. Na inzercích jsem viděl takové malé invertory, značku nevím. Taky se chlubili tím, že to dá 250A na 230V, Jištění na 230V bylo myslím kolem 36A.
to mas pravdu to som si nevsimol ale 40,6A je na 230V uplne nelogicke to by si musel sakra dlho hladat aby si to nasiel neviem si ani predstavit hrubku privodneho kablu
ci to nebude len nieaky preklep
tak mam odpoved na to istenie je to maximalne 40,6 prevadzkove je 20,3A
pegas ma max tiez 33A
A doopravdy to bere možná 15A a také to tak svařuje ... papír v tomto případě štítek snese všechno .
Děkuji všem za odpovědi!
Je tedy rozhodnuto a pořídím Pegase. Jsem rad, ze jste mi poradili.