SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím Vás.
Nejdřív omáčka - mám EN 287-1 už dlouho , ale nedělám svary tohoto typu. 10 let svařuji jeden a ten samí svar (3 mm plech k 1 mm plechu)- podobné typy výrobků.
Navíc s pomocí otočného stolku, takže vlastně jen držím hubici.
Ted měním zaměstnání tam kde opravdu 287-1 vyžadují.
Snažím se než mi doběhne výpověďní lhůta to dostat do ruk a různě si to zkouším a trénuji.
Ale zatím nic moc. Nafotil jsem si kořen a krycí vrstvu co jsem si zkoušel několikáty pokus. Dělá mi problém hlavně PF na desce.
Svařuju na mašině KIT 309 , svařoval sem to na cca 90-120 ampér (co jsem si tak všiml jak to lítá), s nastavováním ampérů se teprv seznamuju, jsem zvyklí hodnotit to spíš na stupně na mašině (1-10).
Moc prosím zkušené co už maj navařené pod uřední normou kilometry o rady výtky doporučení apod.
Podle oka co byste tak řekly zda to jedu moc rychle, či pomalu, nebo špatným způsobem.
Hořák se snažim udržet těch 10 mm od svaru, svařuju corgonem. Hubici držím kolmo ke svaru (pod 90 stupnovym uhlem) čili rovně do desky a stoupám.
Namaloval jsem obrázek jak vrstvím kořen (leva část obrázku)na sebe (1. půlka) a když se mi začnou pálit hrany jak to houpu (druhá půlka).
A krycí vrstvu jakým způsobem houpu (pravá část obrázku). Tu krycí vždycky přes svar jen přeletím na stranu kde přibližne 2 vteřiny držím.
Mám to hodně nevychytané a nepravidelné takže ještě budu dál trénovat jakmile bude trochu příležitost.
Díky za jakékoliv připomínky a rady.
(omlouvám se za velikost obrázků, nevím jak to zmenšit).
U té krycí vrstvy bych zkrátil čas v krajích a u kořenu mírně ubral proudu... I když pokud píšeš 90-120A tak by to bylo celkem ok. Kořen kolem těch 90 a další vrstvy těch 100-125A... Pak by to mělo vypadat nějak tak - http://rellik.rajce.idnes.cz/Svarovani_ … 3908_1.jpg Chce to prostě jen tréning... Jinak tento typ sváru je velmi málo využíván ve firmách. Vždy se svařenec polohuje. Využije se to jen sem tam pokud to již polohovat není možné, jako je tomu u té mé ukázky. Na celém svařenci, kde se vyvařily 4 cívky drátu to bylo jen posledních 8 svárů na spojení celého kusu...
Základ máš, tak jen trénuj a ono se to určitě zlepší....
Dobrý den, já mám taky zkoušky EN 287-1, ale bohužel už taky moc nesvařuji, v práci mají asi lepší svářeče.
Ono záleží, jaký materiál svařujete, jaké máte úkosy a jakou mezeru. Jestli je materiál kolem 10mm, úkosy kolem 45° a mezeru jestli máte na začátku kolem 2,5mm a na konci 3mm, tak už jen trénovat. Na stupačky by měl být hořák kolmo k desce, když se díváte zespodu nebo shora. Při pohledu zboku by měl být ale jemně nahoru. Nevím jak to popsat. Kořen by měl být malý rozkyv nebo žádný. Potom výplň s rozkyvem a krycí vrstva taktéž. Rozkyv skuste dělat naopak, né obloučky dolů ale nahoru, třeba to pomůže.
Podle fotky máte podle mě buď malý proud, nebo taháte hořák moc rychle.
na krycí vrstvě- chtělo by to malinko zpomalit posouvejte se nahoru o polovinu co tet a svar bude mít jemnější kresbu v krajích počkat tak 1 sec a když si představíte pohled z půdorysu tak nejezdit hořákem přímky ale lehce kraje vytahovat ven zítra budu na dílně tak něco svařím ...
Díky moc, kouťáky jsem tež zkoušel a ty jsou řekl bych celkem úhledné, ale to pf deska to je muj zadrhel. Je mi jasne že v praci nové to moc nevyužiji ale v dubnu mám jít na přezkoušení a nerad bych neuspěl.
Jinak je blbé že mám v práci 0,8 mm drát a k dispozici jen 10 mm desky. Na zkouškách budu dělat určitě s 1,2 drátem a hlavně 14mm desku.
Jak moc velký rozdíl v tom bude ? Jakou amperáž si nastavit potom na těch zkouškách s 1,2kou drátem ?
Díky moc za rady.
V tom kořeni máš vruby-malá mezera nebo špatné parametry.Mezeru měj 3-3,5mm a zkoušej odladit napětí a proud.Kořen v CO2 se dá zavařit naprosto plynulý se stejným převýšením i v napojeních a zcela s hladkým přechodem do základního materiálu
U povrchu pak vše záleží na nastavení a plynulosti pohybu hořáku.Svar by měl být lehce převýšený, bez okrajových vrubů(mírné setrvání v krajích, ale ne tak dlouho jako u elektrody) a neměl by mít uprostřed propad.Já toho dosahuji tak, že jeden tah v kývavém pohybu(zleva doprava)udělám rychlým obloučkem jako u elektrody.Druhý pak bez obloučku
Pak je důležité dobře zvládnout napojení krycí vrstvy.Zapálit nad koncem svaru a rychle se vrátit a obloučkem vyplnit konec předchozí housenky.Napojení by mělo být plynulé, bez výrazných rozdílů převýšení a přechod do základního materiálu by neměl být strmý aby netvořil vrub
Svar v CO2 je vpravo,fotka je vzhůru nohama.
Jinak svařovat 14 nemá podle EN 9606 smysl, zkoušky podle EN 287 se už dneska nedělají.Stačí 12 mm a tu budeš svařovat nejspíš 1 mm drátem
Editoval ŽOS (29-12-2015 10:17:32)
Někdy bývá problém dělat svár v PF bez předchozího naučení se vést bezpečně hořák. Na to je celkem jednoduchý trik. Podepřete si svařenec na cca 45° od roviny a zkoušejte a zkoušejte. Až se stane vedení hořáku rutinou zvedněte asi na 70° a znova totéž. A postupně se tak dopracujete k 90° nenásilně a bez nervování. Zároveň se snažte dodržovat maximální povolené převýšení. Když si zvyknete, že převýšení je nejlepší 1 mm + 1/10 šířky sváru, maximálně však 3 mm, tak s tím nebudete mít nikdy problémy. Ostatně je to jedna z věcí, které komisaři ve Svářečské škole sledují. Nebojte se mezery v kořenu sváru. 3 mm u desky 12 mm tlusté jsou optimální. Je to proto, že pak dobře vidíte, zda se natavuje "zadní" hrana kořenu. Délka výletu drátu se měří od průvlaku, ne od hubice. Proto je dobré používat tak dlouhý průvlak, aby byl skoro zároveň s hubici. A stále si pamatujte, že prodloužení výletu drátu o 1 mm znamená snížení proudu o 10 až 15 A a zároveň nárůst napětí na oblouku a tím zvýšený rozstřik. Ve Svářečské škole budete určitě svařovat se směsnou ochrannou atmosférou. Množství plynu na drát 1 mm je cca 10 l/min. v místnosti bez průvanu.
Naštěstí v případě převýšení kořene a povrchu svaru platí u krátkých vad střední stupeň přísnosti podle EN 5817 a to stupeň C.U šířky krycí vrstvy 20 mm je max. převýšení tedy 4mm a to je už opravdu hodně ale ještě by to vyhovělo.Rovněž u kořene je max. převýšení v C 4mm.Jsou to ale už hraniční hodnoty a lépe je méně, ideálně 2mm.Výhoda oproti EN 287 je u 9606 kratší rozměr vzorku u zkoušky(tupý svar)-200mm namísto 300mm, takže kratší doba svařování, takže i trémisti se snad jakž takž dokážou vybičovat k slušnému výkonu
No, u nás jsou většinou poždavky na EN 9606 plech FW, BW málokdy, abych nevypadávala z rytmu při krycí vrstvě tak mi bylo doporučeno počítat nebo zpívat, hned jsem se zlepšila, zkuste si představit že jste zpívající robot, hi
Jo jo pocitani me vic nez pomohlo .