SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
ahojte chtěl bych se zeptat jak je to stěma trafama je mi jasné že nejspíš CU/CU bude lepší ale je to nějak znát ? já nevím životnost sváření ?? nebo je to fuk ?? dneska mi odešlo cočko tak pokukuju po jiném tak do 20 000.... pročetl jsem si tu pár vlákem a většina vychvalují OMI.... já co znám lidi na statku tak na ně nadávaj ono co člověk to názor já uvažuju o KIT 2400 ale váhám kvuli tomu trafu
Kúp si radšej Co-čko invertor.
Menšia hmotnosť a vyšší výkon ...
Tak pokud Ti vyhovuje zatezovatele tak asi materiál trafa v praxi nepoznas. Taky bych volil invertor. Pokud to není nějaký extrémní prostředí.
Na to jak jsem mladý jsem asi ze staré školy. Invertor je pokrok, téměř ve všem lepší, ale jako nenáročný uživatel ocením to, že až se mo to za 20 let pokazí, tak jen vyměním pár kondíků a pofičím dál... Invertor už bych do kupy nedal.
U kvalitního trafa je jedno jestli Cu nebo Al, jen Al je háklivější na chyby ve výrobě...
Tak trafo je velký, těžký, žere proud i kdyz je jen zapnutý. Nevýhodou je i regulace, která většinou je skokova. Nemožnost nastavit proud a napětí zvlášť. Nevýhodou invertoru je citlivost na prostředí a zacházení. Vibrace, změny teplot, prach atd.. Je to proste elektronika.
Žere proud i když je jen zapnutý? To snad každý spotřebič:-D Nastavení proudu a napětí zvlášť? Snad nastavíš napětí, a podle toho podle ohmova zákona teče prud ne?
Trafo možna žere, ale v modernich svařečkach kde je aktivni pouze ventilator chlazení a trafo pomocné , ktere napají řídící elektroniku včetně stykače ktery spína napajení svařecího transformatoru tak že svařečka má minimalní spotřebu do 20W..... Klidně bych si toho KITA vzal a nebal se ze jetam primar měď a sekundar hliník takove trafo ma měkší oblouk zato omi ma trafo celé měď ale tvrdý prskavější oblouk hlavně u 3 fazovych mašin vyzkoušel jsem jako svařeč pracovat s oběma typy mašin a zvolil jsem si domu typ KIT 205/TIGER 205 žluta verze...
Editoval alll (08-05-2015 09:49:14)
RV neví , co píše .
Záleží na použití. Trafo jako svářečka,nebo jako součást svářečky. ?????
Podle rubriky mig/mag je trafo spínané jen při sváření, takže je to fuk.
Tak ono elektronika je i v moderních mašinách s klasickým odbočkovým trafem, ale to si myslím je problém úplně minimální. U hobby mašin se tam stejně málokdy pokaká, alespoň co jsem se bavil s jedním chlápkem co dělá do svářeček. Teď nepočítám moderní mašiny ve firmách, kde je několik displejů, elektronické navolení posuvu místo potenciometru apod.
Prostě třeba klasika OMI vás deska s elektronikou vyjde na pár korun, zatím co vám něco odejde v invertoru a jste víte kde.
já mám právě v dílně prach z rozbrušky v zimě tam je zima v létě teplo ... proto se bojím invertoru je to složitá elektronika a tomu nedělá moc dobře železnej prach ...
ještě takovej problém mám tam jistič 16B ... teoreticky by se dal vyměnit za 16C na baráku je tuším 24A jde o to jesti to ta svářečka nebude vykopávat píšou příkon 10,5A to by teoreticky stačit mělo jde o to jaké to bude mít proudové nárazy ... v tom katalogu ke stažení píšou 16D ale to si myslím že nikdo běžně nemá proto kdyby jste to někdo měl doma odzkoušeno bylo by to fajn
Editoval pajik (10-05-2015 10:17:54)
16A D řady je myslím motorový jistič, ne? Když se spouští třeba výkonnější motor, třeba nějaká cirkula nebo pod., tak je to pro síť velký náraz. Elektromotor má třeba doporučené jištění 10A, ale při zapnutí si veme dejme tomu 20A. Aby stačil i ten 16A jistič, tak se dává řada D, která dovolí překročit jmenovitý proud na delší dobu a nevypne.
Tedy jestli jsem to dobře pochopil. A myslím že by vám měl stačit i řady C. Já ho mám v garáži taky a při svařování nemám problém.
Varoku, jistič charakteristiky D není motorový a k němu už neodpovídá standardní přiřazení průřezů vedení, zejména pro častější spouštění - jeho aplikace v praxi není tak jednoduchá. Myslím že by ses měl držet svého motta.
Editoval Zdenek11 (10-05-2015 20:40:17)
A pokud jde o KIT 2400 je obdoba KIT 205 z mym strojem mam ověřeno svařovaní na 10A jističi typu B na plnej vykon jsem svařel nejakou vetší kostrukci a ni po delší době nevypadl. Otom jaké jsou specifika charakteristik jističu přenecham povolanejším kdo je vyučen v oblasti elektro a silove elektro.. jinak mam jen zasuvku v dilne jen pro svařečku a tam je 3F 16A zasuvka jištena 10A jističem jinak mam 16A jistice na jiné zasuvky a pod..
takže teoreticky když má ten KIT 205 příkon 4,5A a udrží to 10A jistič tak by měl ten KIT 2400 s příkonem zhruba 2x tak velkým tak tak udržet 16A jistič ...
viz tady: http://www.cznaradi.cz/svarecka-co2-kit … iber-horak http://www.cznaradi.cz/kit-2400-svareck … rak-binzel
Teoreticky by to 16ka měla vydržet . Ale jen teoreticky .
tak mě to nedalo a zavolal jsem do obchodu kde maj napsáno že přijedou klidně z víc strojema a můžu si je doma zkusit a vybrat pán říkal že není problém že stim jezdí on a že by 16B měl stačit že se ještě nesetkal stím že by někde padali jističe max nějaký starý tak až se nějak dostanu k penězum co mám na učtu tak mu zavolám aby přijel
a pak napíšu jak to dopadlo
Však si to nech nastavit na max , ale chtělo by to alespoň minutu . Však ho můžeš vyzkoušet i nyní bez peněz ......
ono do 10ti dnů bych měl mít novou kartu tak peníze budou a taky jsem zvědavej jak ta zkouška probýhá
ono na půl víkonu stím někde škrtnout je oničem... jak píše bobobo chce to naplnej knedlík a kus sváru aby se měla šanci projevit bimetalová pojistka v jističi