SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 01-05-2015 13:08:33

Doga2
Člen
Registrovaný: 01-05-2015
Příspěvky: 4

Jak zapojit tohle svářecí trafo

Dobrý den,
mám problém jak zapojit toto svářecí trafo. Je to jen primární vinutí. Sekundár mám na druhém papíře. Můj problém je, že nevím mají fungovat ty přepínače. Možná je to schéma špatně nakresleno. Tyto svářečky otec před 20 lety zapojoval na šachtě a prý to vařilo výborně. Ale už to tehdy nedodělal a teď už si to nepamatuje. Všechen materiál mám tak nechci vinout jiné trafo. Za jakékoli reakce a připomínky budu rád.


Předem děkuji

Schéma

Editoval Doga2 (01-05-2015 13:10:12)

Offline

 

#2 02-05-2015 07:47:36

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 621

Re: Jak zapojit tohle svářecí trafo

Ve spodní části schématu bych chybu neviděl, zapojení přívodu označeného 0V na přepínač, který bude dělat proudové rozsahy (část) je v pořádku. V horní části jsou přepínače zakreslany špatně a to jak elektricky, tak mechanické vazby spínačů musí být jinak. Odbočka pro připojení na 220 (230V) je ještě správně, přepnutí na provoz 380 (400)V bude muset být uděláno jinak, u části vinutí na druhé cívce je třeba zjistit smysl vinutí, aby se napětí sčítala a zapojit ho jako pokračování vinutí na první cívce. A dva spínače, které jsou v sepnutém stavu a propojují paralelně na obou cívkách části vinutí  o 50 závitech jsou úplně špatně. Vinutí nad odbočkou 230V by mělo být zapojeno ve správném smyslu a odbočky by měly být zapojené podobně jako v části dolní a dělat další část přepínání rozsahů při provozu na 400V.

Editoval VašekP (02-05-2015 09:10:13)

Offline

 

#3 05-05-2015 18:47:10

Doga2
Člen
Registrovaný: 01-05-2015
Příspěvky: 4

Re: Jak zapojit tohle svářecí trafo

Děkuji za postřehy. Četl to také můj otec a říkal, že to co jste napsal dává smysl. Tak bych Vás chtěl poprosit jestli by jste mohl to schéma překreslit tak, aby to fungovalo. Můžu Vám ještě poslat tvar jádra a sekundární vinutí.

Předem děkuji

Offline

 

#4 06-05-2015 04:55:12

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 621

Re: Jak zapojit tohle svářecí trafo

Bohužel nemám po ruce nyní skener a v CADu to nakreslit také nemůžu, takže se pokusím vysvětlit, jak to zapojit.

Pokud máte zrealizované zapojení podle schématu, tak odstraňte zapojení přepínačů v horní části, spodní přepínač nechte tak, jak je.

Pak připojte trafo na síť 230V mezi odbočky 0V a 220V a spodní přepínač do první polohy, kdy je v provozu celé vinutí od odbočky 220V směrem dolů. Pak je třeba vzít voltmetr s rozsahem alespoň 600V ~ a změřit napětí proti bodu 0 na třech dalších odbočkách nad odbočkou 220V. Napětí by se mělo s každou další zvyšovat. Pokud tomu tak bude, můžete přistoupit k dalšímu kroku - zapojit správně smysl vinutí na druhé cívce. Jeden ze začátků vinutí na druhé cívce připojíte k poslednímu vývodu cívky první a vyzkoušíte, zda se napětí stále zvyšuje na dalších odbočkách, což je správně, pokud by se snižovalo, je třeba použít druhý začátek a pro jistotu opět zkontrolovat.

Pokud bude vše v pořádku, tak máte dalších pět odboček z vinutí obdobně jako ve spodní části schematu a můžete přistoupit k zapojení přepínače, ten by měl být stejný jako v dolní části schematu a prakticky i stejně zapojený, pouze jeho střed (společný přívodní kontakt) bude přívod 380V.

Nyní máte primární vinutí zapojené tak, že mezi body 0 a 220V budete připojovat jednofázové napájení a mezi body 0 a 380V budete připojovat napájení ze dvou fází 380(400)V (třetí fáze zůstane samozřejmě nezapojena). Což můžete řešit buď pouze na svorkovnici uvnitř zařízení (pokud nebudete příliš často měnit způsob napájení) nebo dalším pomocným přepínačem, který bude pouze dvouplohový (jednoduchý přepinač).

A jak se to bude ovládat - spodní přepínač bude pracovat při napájení 230V jako přepínač rozsahů proudu a při 400V jako jemnější regulace proudu, horní přepínač bude pracovat jako regulace proudu na hrubo při napájení 400V  a při 230V bude bez funkce. 

                                                                 Pozor! Pár důležitých poznámek na konec:

Při proměřování trafa je třeba být hodně opatrný, koncové napětí po připojení vinutí druhé cívky může být i výrazně vyšší než 400V a je to napětí velmi tvrdé, které umí zabít, nejlepší by bylo při těchto zkouškách napájet celé trafo z menšího napětí, např. z trafa 230 na 24V, muselo by být alespoň trafo pro výkon 250VA(W), což by mělo tu výhodu, že budete pracovat s napětím asi 10x menším, výsledky budou ale jinak stejné (jen všechny naměřené hodnoty budou zhruha 10x menší, ovšem o hodnoty samé nejde, důležité jsou trendy, t.j. zvyšující se napětí)  a navíc by bylo měření bezpečnější ještě díky oddělení od sítě. 

Všechny moje úvahy psané minule i dnes jsou ovšem čistě teoretické, měly by být správné, ovšem trafo jsem neměřil, neviděl a nezkoušel zapojit, takže moje rady nemusí přesně sedět na Vaše konkrétní trafo. Dále nejsem schopen pouze ze schematu (a ona by nepomohla ani jeho fotografie) posoudit kvalitně bezpečnost trafa, protože to lze provést jedině měřením izolačního stavu mezi primárním a sekundárním vinutím pomocí speciálního měřícího přístroje se zdrojem vysokého napětí.

Pokud nemáte patřičné vybavení, nebo nejste elektrotechnik a neumíte pracovat a měřit na zařízeních pod napětím, tak zkuste sehnat nějakého schopného elektrikáře ve vašem okolí a měření a následné zapojení přepínačů nechat na něm nebo ho dělat alespoň s jeho asistencí a radami. Pokud jste kutil a budete na tom pracovat z jakýchkoliv důvodů sám, považuji za jediné bezpečné použití již výše zmíněného trafa na 24V (přiznám se osobně, že já sám bych takové doma dělané trafo, které ještě k tomu dělal někdo jiný než já, zkoušel nejprve také pomocí 24V, byť jsem elektrotechnik s více jak 40 letou praxí).

A ještě rada, pokud se dílo podaří a bude to vařit. Je třeba celé trafo uzavřít do krytu, který zajistí bezpečnost obsluhy a  měl by umožnit větrání, ale zárověň chránit proti vnikání okují, prachu a vlhkosti.  Nejlepší by byl z izolantu v takovém provedení, aby nebyl přístup k ničemu kovovému s vyjímkou výstupu pro svářecí kabely, to ovšem není v amatérských podmínkách dost dobře řešitelné, takže dojde asi na kryt kovový. V tom případě by měl být kryt a jádro trafa spojeno s ochranným vodičem síťového přívodu. V žádném případě ovšem nesmí být s ochranným vodičem sítě spojen některý z výstupů pro svářecí kabely!

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče