SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Vie mi niekto poradit ako zavarit 2mm hruby duralovy odliatok aby to nepopraskalo pri pouzivani? Technologiu zvarania,elektrodu, mnozstvo plynu a technologiu po zvarani umele vytvrzdovanie. Vdaka
není dural jako dural ale většinou je nesvařitelný
majo.0007 napsal(a):
Vie mi niekto poradit ako zavarit 2mm hruby duralovy odliatok aby to nepopraskalo pri pouzivani? Technologiu zvarania,elektrodu, mnozstvo plynu a technologiu po zvarani umele vytvrzdovanie. Vdaka
Jste si jist, že se jedná opravdu o slitinu DURAL( Al96%/Cu4%, nebo pod. složení)? Odlitky se obvykle z tohoto materiálu nevyrábí a jeho svařování je velmi obtížné. Jinak, tyto slitiny ale lze pájet plamenem, pomoci pájky HTS2000, tam u vás by se to mělo dát sehnat pod názvem Velco - 1450
http://www.welco.cz/katalog/welco-1450
Zjistěte si, zda se nejedná o dost často používanou slitinu Al/Zn, tzv. bílý kov. Ta rovněž svařovat téměř nelze, pájet plamenem výše zmíněnou pájkou by jít mohla, ale velmi opatrně! Má podstatně nižší bod tavení, než běžné Al slitiny. No a pokud by to byl běžný Al/Si odlitek, tak tam by po očištění a zejména po odmaštění neměl být se svařením problém vůbec. Nejlépe TIGem, použít AlSi5, nebo AlSi12 příd. drát.
Dural a odlitek, to mi také nějak nejde dohromady. Pokud je to opravdu Dural, jak píše Frank Al+4-6%Cu, tak tam budou vždy trhliny. Nejméně u přídavného materiálu AlSi5, ale budou (stejně jako u všech vytvrditelných slitin AlCu(Mg). Pokud zjistíte, že je to bez Mg, čistě AlCu, můžete to zkusit plamenem tvrdou pájkou AlSi12 s tavidlem.
Za duralové odlitky jsou označované i slévárenské slitiny ALCu4Ti protože neobsahují žádný křemík ale měď a jsou kalitelné.
Běžné je že klasický dural je jenom tvářený a nebo kovaný do zápustek a laická veřejnost si odlitky ze silumínů plete s duralem.
Siluminy lze poznat na lomu podle struktury .
Editoval fmodel (23-02-2015 20:34:33)