SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 05-01-2015 11:01:29

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Re: Mezera při vaření na tupo

No ,mně šlo o to, že ti mladší než 50 to už tehdy neuměli. Ti uměli třeba Cočka a jiné tehdy nové technologie, ale tu původní karosařinu ne. Ale ti starší doslova uměli z kusu rovného hlubokotažného plechu ten blatník vytepat. Potom to vylévání cínem byla v podstatě nutnost, aby tam ty ďolíky po tepání nebyly vidět.
Například na Slovenské Strele ( luxusní vlak vyrobený v Kopřivnici ) to nevylévali a tak je tam pod lakováním to vyklepávání kladívky dodnes vidět.
Podobná dovednost  je k vidění v současné době na středněvýchodních a asjských bazarech atd u kovotepců, kde z rovného měděného plechu a podobného kujného materiálu umí vytepat takové věci jako nádoby, lampy atd.

#27 06-01-2015 23:05:14

kachnik
Člen

Děkuju :-) Jinak vytepat blatník z jednohu kusu jsem ještě neviděla (pokud to tedy není pouze jednoduchý tvar, ale třeba 30., nebo 40. léta) Ani si moc nedokážu představit tloušťku toho plechu, jaká by musela být, aby se pak netrhal. Už ve starých továrnách na auta se blatníky dělaly většinou ze 2 kusů, nebo více. Bylo to rychlejší a přesnější. Strela vypadá velice dobře, ale předek také není vytepaný pouze z jednoho kusu.

Editoval kachnik (06-01-2015 23:05:51)

#28 06-01-2015 23:58:56

bunny
Člen

Jen mi prosím prozraď, jak s tím začít. Já u mého MG dělal blatník bouraný na světlo o sloup a na to, že jsem to nikdy nedělal si myslím, se to povedlo. Není to teda dokonalé a čeká mě s tím ještě hodně práce, ale aspoň to má tvar a docela i napasovanej na zbytek auta. Vytvaroval jsem asi pět kladiv co jsem měl a babky jsem vyráběl z kde čeho. Nakonec jsem teda koupil sadu kladiv a babek, ale pak jsem se k tomu moc nedostal. Existuje nějaká rada do začátku, krom toho, že je potřeba trpelivost? :-) Starou klempířinu opravdu obdivuju a chtěl by jsem se jí alespoň částečně naučit.

#29 07-01-2015 08:16:50

kachnik
Člen

Kde začít? Já šla na učiliště na karosáře, ale nevím kolik ti je, jestli by tě vzali. Každopádně koukej na ty videa, čti knihy, nebo doufej, že ti to někdo ze starých mistrů ukáže, ale není mistr jako mistr, někteří to dělají na prasáka i když jsou ještě ze "staré školy". no a pak cvičit. Jak jsem psala, já jsem na dílně každý den a začínala jsem na š120 a ještě zdaleka nevím o starých postupech vše.

#30 07-01-2015 11:21:33

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#31 07-01-2015 19:00:09

varok
Člen
Místo: Havířov

Sice to už není to staré poctivé vyklepávání z plechů, něco modernějšího, ale myslím si, že taky pěkná prácička, ne? https://www.youtube.com/watch?v=GJpV9MRyBCg
Taky dělám karosařinu, ale jenom jako koníčka. Dělám ale novější typy aut, jako Favorit, Felicie, apod. Na takovéto videoklipy se moc rád dívám a závidím ten um.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#32 07-01-2015 21:10:35

Juraj.A
Člen
Místo: Tekovská Breznica

varok takéto videá by som mohol pozerať 24 hodín denne. Zváram pre vlastnú potrebu a vlastné autá. Na profesionálnu robotu by som potreboval ešte veľmi veľa praxe a preto sa radšej venujem tomu, čomu sa viac rozumiem. Mojim zamestnaním a súčastne veľkou zábavou je renovácia veteránov značiek Maerati, Ferrarri a Lamborgini. Karosérie nám robá človek v Nemecku a my (sme na to dvaja s kolegom) dorábame už len ten zvyšok k dokonalosti. Zopár fotografií z "našeho" vozoveho parku a súčastnej práce.

https://picasaweb.google.com/1156039642 … 8qki_HgzQE

#33 07-01-2015 21:14:28

sqad
Člen

Pokiaľ sa chcete naučiť poctivej klampiarine, doporučujem pozrieť všetky tieto videá:
https://www.youtube.com/user/lazzemetalshaping/videos

Od Lazze-ho sú to moje najobľúbenejšie. Ono vyklepávanie z plechu veľakrát nie je treba, postačí valcovačka (vo videách nazývaná ako english wheel), alebo sťahovací/rozťahovací lis (shrinker/stretcher) a signovačka (bead roller).
Ak sa na plech nejde kladivom, síce to dlhšie trvá, ale netreba žiadne cínovanie, resp. výrazné tmelenie.

#34 07-01-2015 21:23:00

bunny
Člen

Tak teď mám smíšené pocity. Myslel jsem si, jaký obor jako koníčka jsem si zvolil a co už jsem se dokázal všechno naučit. Díky vašim skvělým reakcím a odkazům, jsem zjistil, že nejsem ani na začátku. :-(

#35 07-01-2015 21:37:30

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Koukáním se na obrázky, byť i pohyblivé, se člověk nic nenaučí. Nebo si snad někdo myslí, že když uvidí na netu 5 x operaci slepého střeva tak už bude vědět jak na to? Ne, ne. Je pořeba se učit, učit, učit ... Bez dobré znalosti teorie se nedá naučit ani autoklempířina ani svařování. Ale dá se tak "úspěšně" fušovat.
Když někdo nepozná, že plech, který drží v ruce není hlubokotažný, tak si "nevyklepe" ani kuchyňskou naběračku. Když někdo neví jak se chovají dvě tabule plechu svařené po délce, nikdy nenajde způsob jak se vyhnout deformacím.

#36 07-01-2015 21:41:44

bunny
Člen

Zajímavá odpověď. Jenže kde se to naučit? Knihy jsem zjistil, že o tom moc nejsou a do školy už mě nepustí. Jsem asi na mrtvém bodě a nevím, jak z toho ven. Asi jedině jít cestou pokus omyl?

#37 07-01-2015 21:51:33

kachnik
Člen

S jirkati absolutně souhlasím. Jediné, co je trochu diskutabilní je ten karosářský hlubokotažný plech.Ten se prakticky v stejném provedení jako byl dříve skoro nedá sehnat. Hlubokotažné plechy s různými příměsemi se prodávají celkem běžně, ale karosářský se dodává pouze do fabrik v několikatunových svitkách. Úplně jinak se opravuje nebo sváří. Teď tu mám blatníky z Cadillaca z roku 1923, plech jinak koroduje, nádherně se opravují nerovnosti a autogenem se perfektně slévá. Plech, kterým opravuji je o dost tvrdší, ale je psaný také jako hlubokotažný. Dle starého označení nás mistr učil, že pravý karosářský plech je tř. 11300, ale ten jsem nenašla v žádném katalogu dodavetelů, vždy jsou tam některé hodnoty jiné.

#38 07-01-2015 22:16:13

bunny
Člen

Já s ním taky souhlasím. Nechci fušovat. Jsem nástrojař a vím, že s materiálem, kterej člověk obrábí, se musí sžít. Jen nevím, jak na ten plech.

#39 08-01-2015 10:57:17

sqad
Člen

Ja s Jirkatim nesúhlasím v tom, že pozeraním na obrázky sa človek nič nenaučí...

Každá ľudská činnosť, ak má byť robená úspešne, je skladbou teórie a praxe. To platí od športu, až po experimentálnu fyziku. Rozdiel je len v tom, aká časť celku prináleží teórií a aká praxi.
Ak človek, ktorý sa chce venovať klampiarine zanedbá teóriu, kým sa všetky znalosti naučí, bude mu trvať o roky dlhšie, kým sa poučí zo svojich chýb, a stane sa z neho majster.
Videá, ktoré som dal do pozornosti, spolu s vedomosťami z geometrie a s naštudovaním si materiálových vlastností, sú dobrý teoretický základ. Od tohto momentu má zmysel sa zdokonalovať v praxi.

#40 08-01-2015 20:45:47

Ládes
Člen
Místo: Olomouc
Web

kachnik:Problém bude nejspíš v tom,že podle již dnes neplatné ČSN(kterou jsme si my blbci nechali zrušit) už materiál moc firem neprodává(kde ho taky koupit když domácí těžký průmysl zůstal po zásahu "pravdolásků" v troskách) a náhrady byť jsou to ekvivalentní materiály dle jiných norem většinou potřebné kvality ve všech vlastnostech nedosahují.(v jednom ohledu jsou lepší,nebo alespoň stejné,ale v jiném zas daleko horší).Je to jak s moučníkem-nikdy není nachlup stejný.Když kupuju oceli,vycházím z nějakého materiálového listu.Pak dostanu protokol o složení konkrétní tavby ze které je má várka a lítá to tam celkem fest.Jednou mi to u materiálu který měl dle listu mít 4,8%Cr hodilo 6,4%.Další věc že pak spektrálka ukáže něco úplně jinýho. wink
bunny:pozor ten plech neobrábět, nýbrž tvářet smile, z knih si zkus prolíst antikvariáty,nakontaktovat staré řemeslníky apod.(ona práce rukama dnes moc nefrčí tak kdo by o tom psal.A psal li by pak otázka za co by ta kniha stála) wink

Editoval Ládes (09-01-2015 18:52:02)

Fronius VST 357-2 +AW 5000;Fronius TT 3000W +TTW 3000P,KITIN 150LA;EWM pico 160
SV 18R(1000)
Speedglass9100X,Lincoln Viking 3350 4C

#41 09-01-2015 07:20:09

Juraj.A
Člen
Místo: Tekovská Breznica

Pre všetkých, ktorí majú záujem sa sa pozrieť, ako sa z tabule plechu vyrába ručne blatník, doporučujem nájsť si hodinu času a pozrieť si toto video.

https://www.youtube.com/watch?v=xeXtezrmK3M

A keď sa naskytne príležitosť, zobrať kus plechu a skúšať, skúšať a skúšať. Snáď sa podarí dostať to časom "do ruky"

#42 09-01-2015 11:46:56

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Nevím jaký plech používají autoklempíři, ale v systému AUTOMOTIV ty plechy určitě hlubokotažné jsou. A když se formátuje začátek tabule před zavedením do prostřihovacího lisu tak se přes metr (prakticky první vrstva na roli) odstřihne a vyřadí do šrotu. Tam jdou i nepřesné výtažky, takže vím, že si takové "šroty" ve firmě kupovali za cenu šrotu zaměstnanci na své fušky. Takže by možná stálo zato navštívit nejbližší lisovnu (jsou jich v ČR desítky) dodávající do AUTOMOTIV a pár desítek kg na domácí opravy aut nakoupit.

#43 09-01-2015 12:36:30

kachnik
Člen

Ano, do automobilek se dodávají. Zjišťovala jsem to už dávno. Byl mi nabídnut 34 tunový svitek :-D Z lisoven bohužel jako odpad odcházejí menší kousky, já karosáře dělám, nemám to jako hobby, takže potřebuju bohužel velké kusy plechu a stálý přísun. Samozřejmě asi záleží, co se lisuje, takže někdy bude odpad větší, ale bohužel není moc času na objíždění. Plechy kupuji ty, které jsou v nabídkách prodejen hutních materiálů, prakticky každý nákup - jiný plech, někdy víc lesklejší, někdy tvrdší, někdy měkčí... . Na začátku roku jsem narazila na jednu firmu, která by měla mít trochu jiný plech, než se dodává do těch molochů, tak uvidím, třeba jsem konečně narazila na dobrý zdroj :-)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla