SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj. Chel by som sa opytat ako mam spravne umiestnit-poskladat novy bowden do horaka binzel.Mam tam deleny bowd.a posledna kratka cast bowd je opotrebovana prehriata jednoducho treba ju nahradit.Kupil som novy cerveny je 4,5m dlhy a musim ho skratit len neviem ci ho mam nechat v celku az k prievlaku alebo ho mam delit ako povodny.
Editoval client33 (17-09-2014 15:56:04)
Pokud to tam ničemu nevadí, tak je lepší ho nechat v celku, než ho napojovat nějakým kouskem... Každá nerovnost bowdenu má za následek nestejnoměrné podávání drátu, což se u té spojky dá předpokládat...
Vkaždém případě zachovat původní 2dílné nastavení. Je to novější koncepce vedení drátu a umožňuje lehčí výměnu
drátu. To,že je konec namodralý,vůbec nevadí........to je i na konci jednodíkného provedení při stejných parametrech.
Novy cerveny bowden skrat tak, aby bol zastrceny v mosadznej zasuvnej spojke kratsieho bowdenu po dotiahnuti matice na kolienku. Takze dvojdielne nastavenie. A pokial je koniec kratkeho bowdenu iba farebny a nie je deformovany, tak je to uplne v pohode..
Koniec bowdenu bol deformovany-prehriaty a to asi aj koli tomu ze bol kratky a ked napr bol prievlak zadrbany tak prud isiel cez zvar.drot na bowden a horak tym padom sa bowd prehrieval deformoval .Teraz som nechal bowd cely ten mosadzny medzikus som prevrtal 4.vrtakom a bowd skratil tak aby po skompletovani sa z miernym predpetim opieral o prievlak v difuzore.
Svařovací proud se do drátu dostává výhradně při průchodu průvlakem. Jinak stejně musí být celé vedení drátu plně odizolované od jakékoliv možnosti třeba náhodného zkratu. Proto nemůže být žádný ze dvou výstupních vodičů spojen se "zemí či kostrou" svářečky. Průvlak je nutné měnit včas jinak se při velké vůli drátu v něm drasticky ohřívá. Co všechno se pak zničí to ví jen svářeč, který takhle "ušetřil" na nákladech na svařování.
Ved kolienko v horaku je vodic prudu na difuzor a prievlak,bowden sa vovnutry opiera o kolienko co je v zkrate no bowd mam vacsi odpor tak preto sa hreje ked je nedostatocny kontakt zvaracieho drotu v prievlaku.
Tak potom by mal byt bowden celkom odizolovany a privod prudu iba na prievlak?
proud jde cestou nejmenšího odporu. To,co zbývá na bovden a drát je naprosto zanedbatelná záležitost.
...síce asi už neskoro, ale ten dlhý bowden má končiť presne zarovno toho mosadzného osadenia v tele horáka (po odňatí kolienka - samozrejme). Originál v pôvodnom Binzel horáku bola ešte aj farebná izolácia bowdenu od tohoto miesta odstránená v dĺžke cca 45cm. No a krátky bowden v kolienku má byť presne taký dlhý, aby po naskrutkovaní špičky (prievlaku) sa dal prstom pritlačiť (na strane toho mosadzného "ozubca" na doraz) a po uvoľnení aby kúsok odskakoval naspäť pružnosťou samotného krátkeho bowdenu.
Mosadzné plochy musia byť čisté a kolienko "domec" a špička dotiahnuté - prúd potom nebude mať nikde čo prepalovať.
P. S.: mám horák Binzel RM 25
Editoval FF (24-07-2015 09:26:11)